Építkezési trendek -2021

Károly Somlósi

9 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Környezetünk változásai módosíthatják a jövő lakástulajdonosainak igényeit

A sokfunkciós belső terek felértékelődnek

természetesség teret nyerhet a jövőben

Az utóbbi időben igen sok lehetőségünk volt jobban megismerni és felfedezni lakóterünket, amely sokunk esetében egyik napról a másikra irodává, iskolává vagy óvodává váltak. Mindez azt jelzi, hogy nagyobb szükségünk lesz multifunkcionális lakásokra és házakra. A rendelkezésre álló belső tereknél az ún. integrált lakótér elérése lehet tehát az egyik legfontosabb trend a következő időszakban. Egyszerűsítheti életünket például, ha a konyha, az étkező és a nappali egy térben kerül kialakításra.

Integrált, sokfunkciós élettér

Az utóbbi időben igen sok lehetőségünk volt jobban megismerni és felfedezni lakóterünket, amely sokunk esetében egyik napról a másikra irodává, iskolává vagy óvodává váltak. Mindez azt jelzi, hogy nagyobb szükségünk lesz multifunkcionális lakásokra és házakra. A rendelkezésre álló belső tereknél az ún. integrált lakótér elérése lehet tehát az egyik legfontosabb trend a következő időszakban. Egyszerűsítheti életünket például, ha a konyha, az étkező és a nappali egy térben kerül kialakításra.

a konyha, a nappali és az ebédlő egy helyiségben

Egy ilyen belső elrendezés megkönnyítheti a kisgyermekes családok mindennapjait, de támogathatja a home officeban lévő családos emberek életét is, akiknek egyre gyakrabban kell összeegyeztetniük munkájukat a gyermekgondozással és a napi háztartási tevékenységekkel. Ezért a nyílt terek, a természetes anyagok, az egyenes vonalak és a semleges, nyugalmat sugárzó dekoráció egyre népszerűbbé válhatnak, ami ennek köszönhetően nem csak a pihenést, hanem szükség esetén a munkára összpontosítást is segíti.

A természetes anyagok szerepe növekszik a belső terekben

Természet(esség) a lakáson belül

Az öko trend erősödik, és az emberek egyre nyitottabbak a természetességre a belső terek esetében is. A természeti környezet romló állapotának tudatában egyre nagyobb felelősségnek érezzük magunkat a rendelkezésünkre álló tárgyakért, és egyre inkább hajlandóak vagyunk «második életet» adni tárgyainknak. Hajlamosak vagyunk lemondani a műanyagról olyan természetes anyagok felhasználása érdekében, mint a fa, a bambusz vagy a kukorica, amelyeket szívesen látunk otthonunkban modern bútorelemek és dekorációs részletek formájában. Annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a természethez, egyre több fényt engedünk be lakásainkba. A belső térbe bejutó fény mennyiségét ezért a közeljövőben felértékelik a leendő ingatlantulajdonosok, építészek és belsőépítészek. Így nemcsak az ablaknyílások száma, hanem méretük is megnő mind az új, mind a felújított épületekben.

Passzív épületkonstrukciók

Ma az energiatakarékos építkezés alapvető követelmény. Az elkövetkező évek kihívása azonban az, hogy az épületek közelebb kerüljenek a passzív sztenderdekhez. Ez vonatkozik mind az új építésű, mind a felújítandó házakra. Ezért arra törekszünk, hogy minimalizáljuk az elsődleges energia szükségletét. Honnan ered ez a tendencia? Az épületek energiahatékonyságának növelése nemcsak a fűtési és fenntartási költségeket csökkenti, hanem a környezetvédelemmel, a szén-dioxid-kibocsátással, valamint a szmog elleni küzdelemmel áll szoros összefüggésben, mely tényezőkkel továbbra is foglalkoznunk kell. Tehát hogyan juthatunk közelebb a nulla kibocsátású normákhoz? Mire kell figyelni a ház építése vagy felújítása során a környezet védelme, a pénz megtakarítása, valamint a kényelem, a biztonság és az egészség biztosítása érdekében?

Az épületek energiahatékonyságának növelése kiemelt cél.

Először is, jó hőszigetelés

Az alábbi tevékenységek hatással lesznek az épület energiahatékonyságának növelésére:

  • az épületek primerenergia-igényének csökkentése,
  • az épületburkolatok és a ház szerkezetének egyéb elemei energiahatékonyságának növelése,
  • a fűtőkazánok korszerűsítése és a megújuló energiát előállító eszközök használata.

Fenti törekvések megvalósításának kulcs eleme a gondos hőszigetelés. Az épület megfelelő, jó minőségű és megfelelő paraméterekkel rendelkező, tartós anyaggal történő szigetelése hozzájárul az épület energiaigényének csökkentéséhez. Tipikusan ilyen szigetelőanyag a kőzetgyapot. Az épület szigetelésekor azonban ne csak a homlokzatokra gondoljunk. Fontos a tetőterek, padlók és válaszfalak szigetelés is!

Megújuló energiaforrások

a megújuló energiaforrásoknak egyre több szerep jut

A megújuló energiaforrások felhasználása az energiahatékony működés fontos eleme. A hőszivattyúk vagy a napelemek jó példák az ilyen megoldásokra. Bár ezek beszerzési és felszerelési költsége igen magas, az Európai Unió a következő években jelentős forrásokat szán a megújuló energiák nagyobb fokú használatára, ami bíztató jel. Milyen jövő vár ránk ez ügyben? A fotovoltaikus berendezésekkel együtt működő ökológiai hőszivattyús rendszerek megjelenése újdonság a piacon, ezek kombinált működése lehet a jövőben elterjedő megoldás. Nem is csoda, hiszen a napenergiából nyert villamos energiát felhasználhatjuk szivattyúk energiaellátására. Ennek eredményeként nagyon alacsony vagy akár nulla közeli villamosenergia-számlánk lehet – elvégre olyan energiát használunk fel, amelyet mi magunk állítottunk elő. Ezenkívül ezek az eszközök egyre energiahatékonyabbak, ugyanakkor gazdaságosak a használatuk során. A legfejlettebb megoldások akár egy lakóépületet is teljesen függetlenné tehetnek a külső áramellátástól.

 

A jó hőszigetelés és a megújuló energiaforrások használata nemcsak a nagyobb kényelmet és alacsonyabb energiaszámlákat jelent, hanem egyben egy fenntartható működést is biztosít, azaz ilymódon a környezetért is teszünk – gondoljunk csak a kevesebb felhasznált energiára, az alacsonyabb károsanyag kibocsátásra. Ha az ilyen berendezések használata általánossá válik, az építészek is új kihívások előtt találják magukat. Akkor ugyanis a jövőbeli háztulajdonosok a szép és hangulatos kinézetű épületek mellett ugyanakkora hangsúlyt helyeznek majd a gazdaságos, energiahatékony, multifunkcionális, biztonságos és energetikailag minél inkább önellátó épületekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi az az ökoház?

A modern építészeti trendek és a technológia fejlődésével együtt megjelentek az olyan új kifejezések, amelyekről széles körben még nem elterjedt, hogy pontosan mit takar. Ökoház, passzívház – vajon mi lehet a különbség? Lehet-e az ökoház passzívház? Vagy aktív?