Mi kell ahhoz, hogy aktívházam legyen?

Eszes Ádám

4 perc

Elsőre jól hangzik az a kifejezés, hogy aktívház. A hivatalos definíciónak azonban egy igazi energiapazarló épület is megfelel. Ezért most nemcsak azt gyűjtöttük össze, hogy mi kell egy átlagos aktívházhoz, hanem azt, hogy egy igazán jó, környezet- és pénztárcakímélő aktívház megépítésére mihez van szükség.

A definíció szerint aktívháznak azt az épületet lehet nevezni, amely több energiát termel, mint amennyit elhasznál. Ez azonban csak elsőre hangzik jól, a passzívházzal ellentétben itt nincsenek olyan energiatakarékossági kritériumok, amelyek a tulajdonos pénztárcáját is kímélnék hosszabb távon.

Önmagában egy rosszul szigetelt, észszerűtlenül felépített aktívház rengeteg energiát igényel.

Ha a tulajdonosnak van pénze, akkor vehet háromszor annyi szélturbinát és napelemet, mint ami amúgy alapesetben, megfelelő szigetelés mellett kellene. De ez nem környezetbarát, másrészt nem költséghatékony.

Az első lépés

Ahhoz, hogy alacsony környezetterhelésű, költséghatékony aktívházunk legyen, arra van szükség, hogy egy passzívházat vegyünk alapul. A passzívházaknak ugyanis szigorú energiatakarékossági előírásoknak kell megfelelni, ami azt jelenti, hogy egy átlagos házhoz képest tizedannyi energia ráfordításával fent lehet tartani a benti hőmérsékletet. Ha ez megvan, akkor jöhet az energiatermelés és -tárolás, hiszen itt a háztartási és egyéb gépeket is a saját árammal kell működtetni.

1. Napkollektor

Elsősorban a meleg víz ellátásához lesz rá szükségünk. Ha több kollektort is megengedhetünk magunknak, akkor alkalmas a fűtés kiváltására is.

2. Napelem/napcella

Ezek azok a szerkezetek, amelyek az áramot fogják megtermelni. Manapság már sokkal hatékonyabban dolgoznak, mint korábban. A technológia fejlődésével egyre olcsóbbá válik és egyre kisebb felület kell egy adott árammennyiség előállításához. Fontos, hogy egy ilyen beruházás mellé energiatakarékos eszközöket szerezzünk be, legyen szó hűtőről, vagy épp lámpáról. A napelemeknél kétféleképp lehetséges a megtermelt energia tárolása: akkumulátoros vagy visszatáplálós rendszerrel. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a megtermelt áramfelesleg a közös hálózatba töltődik, majd, amikor áramra van szüksége a háztartásnak, kiveszi onnan. Ehhez elengedhetetlen egy olyan villanyóra, amely mindkét irányban képes forogni.

3. Szélkerekek

100-150 W-os teljesítménytől kezdve az óránként akár 3-4000 W-ot is termelő berendezésekig lehet választani az igényeknek megfelelően. Az energiát a napelemes megoldáshoz hasonlóan lehet tárolni.

4. Hőszivattyúk

Általában a földbe lefúrt szondákon keresztül hasznosítják a föld hőenergiáját. A megoldás a hűtőgép működéséhez hasonló elven működik, szóval nem kell hozzá rengeteg pénzért mélyfúrásokat végeztetni. Fűtésre és hűtésre is alkalmas, így a házban télen-nyáron biztosítja a kellemes hőmérsékletet.

4+1. Tökéletes hőszigetelés

Ahhoz, hogy költséghatékony legyen az aktívházunk, mindenféleképp a passzívházéhoz hasonló hőtartó építőanyag szükséges. Lehet enélkül is, de nem érdemes. Amire mindenképp szükség lesz – az a többrétegű ablakok és a kőzetgyapot hőszigetelés. Minél több energia szivárog el az épületből, annál több energiára van szükség a pótlására. Ha jól választunk, akkor biztos, hogy elég kevesebb energiatermelő egység a házra, amit később viszont lehet bővíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Az energiatakarékosság alapelvei

Nem kell évszázadokat visszamennünk az időben ahhoz, hogy az energiatakarékosság még ne legyen fő szempont az épületek tervezésénél. A technológia fejlődésével és az emberiség energiaigényének óriási megugrásával azonban elsődleges szemponttá vált pár évtized alatt a hatékonyság.