Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

Károly Somlósi

11 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Építkezni drága, de van lehetőségünk megtakarításokra

Már az építési telek kiválasztásával is csökkenthetjük kiadásunkat

A ház tervezése és tervezésének módja a másik nagy megtakarítási lehetőség

Bizonyos dolgokon viszont nem szabad spórolni

Egy építkezés ugyan drága mulatság, de azért nem kell anyagi csődbe hajszolni magunkat, mire áhított otthonunk felépül. Ebben a cikkben bemutatjuk, miként lehet az építkezéskor felmerülő tetemes kiadásokból észszerűen lefaragni anélkül, hogy fel kellene adni álmainkat.

Megtakarításainkat kezdjük az építési telek kiválasztásával! A telek elhelyezkedése a kulcs: minél távolabb van a nagyvárosok központjától, annál olcsóbb. Ha valakinek otthonról is lehetősége van dolgozni, akkor érdemes az agglomerációban, vagy akár még azon kívüli helyszínekben is gondolkodni. Egy ilyen “távoli” hely még egészségünk szempontjából is jobb lehet, hiszen az ilyen, “civilizációtól messzi ” terület általában tisztább levegőt és csendesebb környezetet is jelent.

Az arany középút egyébként a nagyvárosoktól távolabbi, de egy kisebb település közelében lévő telek választása lehet. Egy ilyen helyszínen általában megtalálható a mindennapi élethez szükséges alapvető infrastruktúra, valamint a biztosított a nagyobb agglomerációk viszonylag könnyű elérhetősége, közúton, de akár vasúton is.

További szempont az építési telek területe – nem feltétlenül kell többezer négyzetméter, hogy úgy érezzük, igazi házunk van. Egy 600-800 m2-es terület bőven elegendő egy teljes értékű családi ház felépítéséhez, és körülötte egy igényes kert kialakításához. Ne feledjük: minél nagyobb a telek, annál magasabb az ár. Később pedig annál több kiadással és munkával is jár a nagyobb terület rendezése, folyamatos karbantartása. Egy megfelelő telek megválasztásával akár százezreket is spórolhatunk. És ez még csak a kezdet…

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Otthonunk homlokzatának kialakítása – mire kell figyelni?

Az alapoktól a háztetőig

Egy egyszerűbb házterv is lehet jó terv…megtakarítási szempontból főleg!

A ház tervének kialakítási módja két szempontból is meghatározó az építkezéssel kapcsolatos kiadások szempontjából. Először is, ha már előre elkészített házterv – típusterv – mellett döntünk, már azzal sokat spórolhatunk, mert az építészek által egyedileg készített tervek kialakításának ára általában többszöröse a katalógusból választható késztervekének.

Másodszor: bizonyos tervek megvalósítása egyszerűen olcsóbb. Gondolunk itt majdani házunk alakjának megválasztására, mely döntés jelentős hatással lesz a költségeinkre, mind az építkezés, mind a később üzemeltetés során. Na, akkor, melyik tervet válasszunk, ha spórolni akarunk? A legjobb választás ilyen esetben egy négyzet vagy téglalap alapú épület, nyeregtetővel, 30-45 °-os dőlésszöggel.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Bolygónk és pénztárcánk védelme érdekében

Egyszerűbb kivitelezés – alacsonyabb üzemeltetési költség

A túl sok sok ívet, bemélyedést, kiugró ablakokat, tetőablakokat és egyéb “speciális” elemeket tartalmazó bonyolult háztervek lenyűgözőek, de nem csak a felépítésük, hanem a fűtésük is drágább lehet– a nagyobb hőmérséklet-cserefelület nagyobb hőveszteséget, következésképpen nagyobb hőveszteséget jelent.

A tető kialakításakor érdemes megjegyezni, hogy egy egyszerűbb szerkezetet könnyebb megfelelően hőszigetelni. Fontos ugyanis tudni, hogy a családi házakban a tető elégtelen szigeteléséből adódó hőveszteség akár a teljes hőveszteség 25%-át is elérheti!

Ha további megtakarítási lehetőségeket keresünk, az ablakok esetében ragaszkodjunk a téglalap, vagy négyzet alakzathoz. Általában 30-40 százalékkal olcsóbbak, mint például az íves ablakok.

Erkélyek helyett – terasz

Sok családi ház esetében még az emeleti szintre is terveznek erkélyeket. Ezek százezrekkel növelik az épület kivitelezési költségeit. Javasoljuk inkább, hogy a háznak inkább legyen egy terasza a nappali szinten.

A kevesebb négyzetméter nem feltétlen jelent kevesebb kényelmet

Egy családi ház tervezése és felépítése előtt érdemes végiggondolni, hogy a majdan ott élő család nagyságának figyelembe vételével hány és milyen helyiségre van szükségünk most és a jövőben. Természetesen nem a háztartásban élők kényelmének korlátozásáról van szó, de érdemes elgondolkodni, hogy valóban szükségünk van-e pl. két vendégszobára? Ha lemondunk a nem feltétlenül szükséges helyiségekről, azzal szobánként több milliós költséget takaríthatunk meg. Ezt az összeget az építkezéssel kapcsolatos más, fontos kiadás fedezésére is fordíthatjuk.

A folyosók területének észszerű csökkentése egy másik lehetőség, amely lejjebb szoríthatja kiadásainkat, ugyanakkor nem csökkenti kényelmünket.

Amit még érdemes átgondolni: valóban szükség van egy akkor garázsra, amiben két autó is elfér? Vagy elég egy kocsibeálló?

A ház alapterülete: többszáz négyzetméter helyett lehet, hogy elég 100 – 140 m2 ahhoz, hogy családunk kényelmét biztosítsuk. A kevesebb négyzetméter nem csak az olcsóbb építkezést, hanem az üzemeltetési költségek féken tartását is jelenti egyben.

Az alapoktól a háztetőig

Egy pince tele kiadással

Azt mondják, hogy a legnagyobb gazdagság a föld alatt rejtőzik, és nincs ez másként, ha házépítésről van szó. Egy alagsor vagy pince elhagyásával akár 20%-kal is csökkenthetjük az építkezés költségeit. A viszonylag magas érték a pince kialakítása érdekében elvégzendő tevékenységek jellegéből fakadnak: tervezés, földmunka, megfelelő víz- és nedvességvédelem, hőszigetelés vagy a lépcsők kialakítása.

Emlékezzünk arra is, hogy egy – főleg fűtetlen – pincehelyiség csökkentheti az épület hőszigeteltségét, ami további fenntartási kiadásokat generálhat. Sokak szerint jobb, ha az épület helyiségei inkább a föld felett helyezkednek el.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Padlásfödémek hőszigetelése – mit érdemes tudni erről?

Kivitelezővel, vagy saját kézzel?

A megtakarítási lehetőségek sora azonban nem áll meg a tervezési szakaszban. Hogy végül mennyit emészt fel maga az építkezés, az nagyban függ attól is, hogy milyen kivitelezési módot választunk? Az egyik, és elsőre kézenfekvő lehetőség, hogy a ház teljes felépítését egy kivitelező csapatra bízzuk. Ez a kényelmesebb, de egyben drágább megoldás. Ha van módunk és főleg időnk rá, érdemes az egyes munkafázisokra specializálódott kivitelezőket keresni és részfeladatokat rájuk bízni. A legjobb megtakarítási forma, ha bizonyos feladatokat magunk végzünk el – persze, ha van megfelelő szakismeretünk, és megint csak: időnk. Ez utóbbi megoldások valóban időigényesebbek, de olcsóbbak is, egymáshoz viszonyítva kb. 20%-ot tudunk megspórolni.

Van, ahol nem szabad spórolni!

Áttérünk az utolsó tanácsra, amely paradox módon nem az építkezés szakaszában, hanem otthonunk üzemelése során hozhatja a legnagyobb megtakarítást. Nos, annak érdekében, hogy hosszú éveken át élvezhessük az épület alacsonyabb fenntartási költségeit, ne spóroljunk bizonyos építőanyagokon! Az épület alapozási, építési vagy szigetelési fázisában beépített anyagokon sok múlhat. Egyrészt ezek utólagos cseréje szinte lehetetlen vagy rendkívül idő- és költségigényes. Másrészt ezen anyagok jelentik gyakorlatilag magát az épületet, tehát otthonunk minősége is ezen építőanyagok minőségével fog megegyezni.

Klasszikus példa a rossz értelemben vett spórolásra a nem megfelelő hőszigetelő anyagok kiválasztása. Ez ugyanis a falak gombásodásához, a penészesedéséhez vezethet, ami a helyiségeknek rossz, egészségtelen mikroklímát adhat, nem is beszélve a lakás elégtelen hangszigeteléséről és összességében az épület energiahatékonyságának csökkentéséről. Összehasonlításképpen: a kőzetgyapotból készült hőszigetelő-anyagok használata esetén az említett negatív hatásokat mind elkerülhetjük. Továbbá a kőzetgyapot kiváló hőszigetelő képessége miatt a teljes fűtési szezon során jelentős megtakarítást érhetünk el, egy rosszul szigetelt vagy teljesen szigeteletlen épülethez képest.

Amint látható, a legtöbb megtakarításra vonatkozó tanács, amelyet otthonunk tervezésének és építésének szakaszában teszünk, egyben alacsonyabb üzemeltetési költségeket is eredményez. Ezért az építkezés megkezdése előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy valójában mire is van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a saját otthonunkban. Amit lehet, tegyünk meg ennek érdekében, hogy felépült házunkban töltött idő minden pillanatát élvezhessük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez történik, ha kőzetgyapotba csomagolva a fagyasztóba teszel egy tányér forró levest

Három kérdésre is választ kaphatsz, ha megnézed a cikkben szereplő videót. Ha épp építkezés vagy felújítás előtt állsz, akkor nyilván az lesz a legfontosabb kérdés, hogy a kőzetgyapot vajon mennyire tartja vissza a külső hőhatásokat, legyen szó akár jéghidegről, akár forróságról. A címben szereplő burkolt kérdésen kívül az is kiderül a videóból, hogy mi történik, ha egy jégkrémet sütőbe tesznek, természetesen kőzetgyapotba csomagolva.