Ezért jó nyáron is a minőségi hőszigetelés

3 perc

Nemcsak a téli gázszámla kordában tartása miatt érdemes jó minőségű hőszigetelést választani. A megfelelő építőanyaggal a kellemes nyári klíma megteremtésére fordított pénz jelentős része is megspórolható.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy helyiség hőmérsékletének egy Celsius fokkal történő lehűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség mint az egy Celsius fokkal való felfűtéséhez. Ha az egyre melegebb időjárási viszonyok mellett, a lakótér belső komfortját nyáron is gazdaságosan és környezetbarát módon szeretnénk megoldani fontosa, hogy az épületünk határoló szerkezetei megfelelő módon szigeteltek lehetnek.

A szigetelés olyan befektetés, amely az épület élettartama alatt folyamatosan kamatozik a számunkra.

Ahogy télen a hideg, úgy nyáron a meleg sem jut át egykönnyen a jól szigetelt épületekben. A hidegebb és a melegebb időben így egyaránt viszonylag olcsón lehet biztosítani a kellemes hőmérsékletet. Nem megfelelő szigeteléssel is lehet ugyan, csak jóval drágábban és kevésbé tartósan.


A megfelelő hőszigetelés inkább minősül befektetésnek, mint kiadásnak.

A nyári kánikulában akár klímaberendezés nélkül is olyan hőmérsékletet biztosíthatunk otthonunkban, amely egész nap elviselhető, ehhez ráadásul az energia költségeit sem kell nekünk állni. Megfelelő szigetelés mellett a jól hőszigetelt épületek esetén kiemelten fontos az árnyékolás, hogy a napsugárzásból származó szoláris hőnyereség ne tudjon bejutni az épületeinkbe.

Hosszantartó hatás, alacsony kiadások

Csupán egy egyszeri beruházással garantálni lehet az épület páratlan hőtartását, amely miatt aztán az energiaköltségek és a klíma berendezések karbantartási költségei is a zsebünkben maradhatnak. A megfelelő hőszigetelés ebből a szempontból így inkább minősül befektetésnek, mint kiadásnak.

A pénztárcán kívül a környezetet is kíméli ez a megoldás, hiszen a fel nem használt, elő nem állított energia a leginkább környezetkímélő. Vannak szigetelésfajták, amelynek több olyan tulajdonsága is van, ami miatt még a spóroláson kívül is megérni feltenni. Ilyen anyag a kőzetgyapot is, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások