Ezért jó nyáron is a minőségi hőszigetelés

Eszes Ádám

3 perc

Nemcsak a téli gázszámla kordában tartása miatt érdemes jó minőségű hőszigetelést választani. A megfelelő építőanyaggal a kellemes nyári klíma megteremtésére fordított pénz jelentős része is megspórolható.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy helyiség hőmérsékletének egy Celsius fokkal történő lehűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség mint az egy Celsius fokkal való felfűtéséhez. Ha az egyre melegebb időjárási viszonyok mellett, a lakótér belső komfortját nyáron is gazdaságosan és környezetbarát módon szeretnénk megoldani fontosa, hogy az épületünk határoló szerkezetei megfelelő módon szigeteltek lehetnek.

A szigetelés olyan befektetés, amely az épület élettartama alatt folyamatosan kamatozik a számunkra.

Ahogy télen a hideg, úgy nyáron a meleg sem jut át egykönnyen a jól szigetelt épületekben. A hidegebb és a melegebb időben így egyaránt viszonylag olcsón lehet biztosítani a kellemes hőmérsékletet. Nem megfelelő szigeteléssel is lehet ugyan, csak jóval drágábban és kevésbé tartósan.


A megfelelő hőszigetelés inkább minősül befektetésnek, mint kiadásnak.

A nyári kánikulában akár klímaberendezés nélkül is olyan hőmérsékletet biztosíthatunk otthonunkban, amely egész nap elviselhető, ehhez ráadásul az energia költségeit sem kell nekünk állni. Megfelelő szigetelés mellett a jól hőszigetelt épületek esetén kiemelten fontos az árnyékolás, hogy a napsugárzásból származó szoláris hőnyereség ne tudjon bejutni az épületeinkbe.

Hosszantartó hatás, alacsony kiadások

Csupán egy egyszeri beruházással garantálni lehet az épület páratlan hőtartását, amely miatt aztán az energiaköltségek és a klíma berendezések karbantartási költségei is a zsebünkben maradhatnak. A megfelelő hőszigetelés ebből a szempontból így inkább minősül befektetésnek, mint kiadásnak.

A pénztárcán kívül a környezetet is kíméli ez a megoldás, hiszen a fel nem használt, elő nem állított energia a leginkább környezetkímélő. Vannak szigetelésfajták, amelynek több olyan tulajdonsága is van, ami miatt még a spóroláson kívül is megérni feltenni. Ilyen anyag a kőzetgyapot is, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Régi ablakok tömítése – tegyünk a hőveszteség ellen!

A régi, rosszul záródó ablakok sokszor okoznak problémát a korábban épült házak tulajdonosainak. A nem megfelelő nyílászárók ugyanis az épületek hőveszteségének és egyben a magasabb fűtésszámlák elsőszámú okozójává válhatnak, Az sem kellemes érzés, amikor az ablak közelében ülve úgy érezzük, hogy “hideg ömlik a szobába”. Cikkünkben azt vizsgáljuk, miképp tehetjük ablakainkat, ajtóinkat jól záródóvá, és miként javíthatjuk hőérzetünket, nem utolsó sorban pedig hogyan csökkenthetjük fűtésszámlánkat.