5 tipp, amivel tűzbiztos otthonod lehet

4 perc

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, amely tűzvédelem szempontjából is megállja a helyét. Otthonunk biztonságossá tétele jóval egyszerűbb, mint elsőre hangzik. Ezzel az 5 tippel mutatjuk meg, hogyan kezdjünk neki.

A lakástüzek felét nyílt láng használata okozza, azaz elsősorban a gyertyák és a tűzhely használata során érdemes biztonsági intézkedéseket tenni. Jellemző, hogy a serpenyőben melegedő olaj egy pár perces oda nem figyelés közben lángra kap, és ilyenkor vízzel próbálják megfékezni a tüzet, ami a lehető legrosszabb dolog. A víz nehezebb az olajnál, így bekerül alá, és miközben a forró serpenyővel érintkezik, gőzzé válik, az égő zsiradékot pedig gyakorlatilag kirobbantja az edényből.

Megfelelő tűzoltókészülék

Nyíri Dániel tűzvédelmi szakértő az ilyen tüzek megfékezésére az F jelű habbal oltó tűzoltókészüléket ajánlja, mert azt kifejezetten zsiradékok tüzeinek az oltására használják. Tűzoltókészülék helyett egy Bonpet nevű automatikus tűzoltó szerkezet is garantálhatja, hogy a konyha még figyelmetlenség esetén se kapjon lángra.

Azokat a helyiségeket kell alapvetően biztosítani tűzvédelmi szempontból, ami a legtűzveszélyesebb része a háznak. Ilyen lehet például családi ház esetén a kazánház. Érdemes lehet oda beszerezni pl. egy 6 kg-os ABC porral oltót. A – vagyis szilárd tüzekre, B – folyadék tüzekre, a C jelölés a tűzoltó készüléken pedig éghető gázok tüzeinek az oltására lehet alkalmazni.

Korszerű elektromos eszközök

A tűzvédelmi szakember szerint a megfelelő védelemmel ellátott elektronikai eszközök beszerzése ma már alapkövetelmény az otthoni tűzvédelemmel kapcsolatosan. A rövidzárlat által okozott tűz nagy eséllyel elkerülhető, hogyha ilyeneket szerzünk be.

Mindig húzzuk ki!

Még a megfelelő védelemmel ellátott elektronikai eszközök is meghibásodhatnak. A katasztrófavédelem adatai szerint a lakástüzek egy részét a bedugva felejtett, meghibásodott készülékek okozzák. Ilyen például a mobiltöltő vagy a hajszárító. Az előző tippet érdemes ezzel együtt használni a megfelelő védelem érdekében.

Mindig ki kell húzni a nem használt elektromos eszközöket.

Tökéletes szigetelés

Megfelelő szigetelési rendszert kell felépíteni. És itt mindenképpen kihangsúlyoznám a rendszer szót. Vagyis a megfelelő szigeteléshez megfelelő felhordó anyagra és megfelelő kiegészítő anyagokra is szükség van. Ezen felül a homlokzati szigeteléshez hozzátartozhat az épület megfelelő tűzszakaszolása.

Tudtad?

A ROCKWOOL kőzetgyapot hő- és hangszigetelés természetes összetevőinek köszönhetően tűzálló. Azon kívül, hogy kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, röviden fogalmazva: a bazaltkő nem ég. A ROCKWOOL termékek neméghetőségükből fakadóan gátolják a tűzterjedést, egy esetleges tűzeset során égve nem csepegnek, és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem.

Óvatosan a gyertyákkal és a dohányzással!

A lakástüzek jelentős részét gyertyák, illetve eloltatlan cigaretták okozzák. A gyertyák esetében fontos, hogy a lehető legmesszebb tegyük az éghető dolgoktól, a biztonság érdekében hőálló, szilárdnak és éghetetlen, azaz fém, üveg vagy kerámia tartót használjunk. Fontos, hogy a lecsöpögő viasz ne folyjon ki, és rendszeresen legyen tisztítva.

A dohányzásnál érdemes a fenti tippeket megfogadni; hamutál ne legyen éghető dolgok közelében és éghetetlen anyagból készüljön. Mindig győződjünk meg arról, hogy a cigarettát megfelelően eloltottuk. Az ágyban dohányzást kerüljük, hiszen amellett, hogy káros az egészségre, a legtöbb ilyen jellegű tüzet a cigarettázás közbeni elalvás okozza.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások