A homlokzatok hőszigetelése

ROCKWOOL

4 perc

Homlokzat hőszigetelése egy olyan beruházás, amely számos mérhető előnyt kínál a tulajdonosoknak. Az energiahatékonyság növelése az épületben és a fűtési igény csökkentése révén a szigetelés kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntartható építészet iránti törekvésben. A szigetelés egyrészt javítja az lakók életminőségét, másrészt növeli az ingatlan értékét.

Miért érdemes szigetelni a homlokzatot?

A homlokzat hőszigetelése számos előnnyel jár, amelyek nemcsak a lakók kényelmére és életminőségére, hanem a természetes környezetre egyaránt pozitív hatással vannak. Az épület hőszigetelését sokan tekintik egyfajta értéknövelő és alacsonyabb fűtésszámlák formájában jelentkező beruházásnak. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy megfelelően hőszigetelt épület nemcsak növeli az épület energiahatékonyságát, hanem csökkenti a ház károsanyag-kibocsátását is, hiszen kevesebb fűtőanyagot kell felhasználni. Megfelelően szigetelt épület ellenállóbb az időjárási viszontagságokkal szemben, véd a penész, gombák és algák kialakulásától, valamint segít a stabil belső hőmérsékleti feltételek fenntartásában, amelyek közvetlenül csökkentik a fűtési és légkondicionálási költségeket.

A hőszigetelés költséghatékonysága tehát megkérdőjelezhetetlen érv az ilyen jellegű beruházások mellett. Az szigetelés az egészségvédelem szempontjából is kulcsfontosságú. A kutatások szerint ez az egészséges lakhatás három pillére közül az egyik, a belső falak megfelelő kialakítása és az épület szilárd szerkezetének megteremtése mellett. Az megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés lehetővé teszi olyan otthon létrehozását, amely nemcsak energetikailag hatékony, hanem lakói és környezetük számára is előnyös megoldást jelent.

 

Homlokzat szigeteléséhez használt ideális szigetelőanyag

A homlokzatok ideális szigetelőanyaga kőzetgyapot, mely nem éghető, és magas akusztikai védelmet nyújt. A kőzetgyapot különösen ajánlott a külső falak szigeteléséhez, ahol a tűzbiztonság kulcsfontosságú (különösen többemeletes lakóházak, magas házak esetében). Hőszigetelő képessége 0,038 és 0,032 W/(mK) között változik, ahol a kisebb értékek jelentik a hatékonyabb szigetelést.

A kőzetgyapot választásával számos előnnyel járunk. Először is, ez egy rendkívül tartós szigetelés, amely hosszú évtizedeken éveken át megőrzi gyártáskori tulajdonságait, ezért karbantartásra, cserére megfelelő kivitelezés esetén nincs szükség. A kőzetgyapot akár 60 évig is megőrzi szigetelő tulajdonságait, nem változtatja meg méreteit és nem oxidálódik, ezáltal megszüntetve a hőhidakat és a hőveszteséget az épületből.

A kőzetgyapot jó hőszigetelő: hatékonyan minimalizálja a hőveszteséget, csökkentve ezzel az épület fűtési energiaszükségletét, és jobb hangszigetelést biztosít egyidejűleg (nyílt szálszerkezetének köszönhetően kitűnően elnyeli a hangokat). Neméghetősége révén a kőzetgyapot jelentősen hozzájárul az épület ellenálló képességéhez a tűz terjedése ellen, ezzel javítva az épület általános tűzbiztonságát.

A kőzetgyapot tovább kiváló páraáteresztő, ezért gátolja penész, gomba kialakulását a falakon. Sok helyen okoz problémát, hogy a homlokzati hőszigetelést megbontva rovarok, madarak költöznek a szigetelésbe. Kőzetgyapot szigetelés esetén ilyennel nem találkozunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5 tipp, amivel tűzbiztos otthonod lehet

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, amely tűzvédelem szempontjából is megállja a helyét. Otthonunk biztonságossá tétele jóval egyszerűbb, mint elsőre hangzik. Ezzel az 5 tippel mutatjuk meg, hogyan kezdjünk neki.