Hogyan kezdjünk hozzá egy családi ház felépítéséhez?

ROCKWOOL

7 perc

A családi ház felépítése már a földmérés előtt elkezdődik, még mielőtt a kotrókanál először hozzáérne a földhöz. Az építtetőnek sok munkát kell végeztetnie és sok pénzt kell költenie, mivel ez a beruházás mérnöki és egyfajta bejelentési folyamatot is magában foglal egyben.

A leendő építtetők közül sokan kérdezik, hogy miként kezdjék el ezt a nagy beruházást? Érdekes módon a szakemberek e kérdésre válaszolva szakmájuktól függően különböző válaszokat adnak. Az építész a háztervezésről beszél, míg a kivitelező az alapok kiásásáról és az építési bejelentésének fontosságáról tájékoztat.

Talán az első lépés az építkezés finanszírozásának megteremtése – saját erőből vagy hitelből, akár ezek kombinációjával. Ha ezzel a nem kis feladattal megbirkóztunk, jöhet a terv.

Hogyan tervezzük meg álmaink családi házát?

A házépítésre való felkészülését kezdhetjük kész típustervek böngészésével, vagy megbízhatunk egy tervezőt egyedi terv elkészítésével is. Előbbivel mindenképpen időt és pénzt spórolhatunk. Amint megtaláltuk a számunka és pénztárcánk számára ideális tervet, adjunk magunknak néhány hetet annak átgondolására, mit szeretnénk esetleg rajta változtatni, hogy az minél jobban illeszkedjen az igényeinkhez. Ezután ezt a tervezetet, a kézi változtatásokkal és a jövőbeli házunkra vonatkozó kéréseink listájával, érdemes megkonzultálni egy belsőépítész tervezővel. Ő ellenőrzi az ötleteinket a funkcionalitás és ergonómia szempontjából, gondoskodik a kényelmes közlekedési utakról, és megoldásokat javasol, amelyekre mi, mint többnyire ehhez kevésbé értők, nem gondolnánk.

Miután már van elképzelésünk a belső terekről és az egész ház kinézetéről, kapcsolatba léphetünk egy építésszel, aki elkészíti számunkra a végleges terveket. A kész tervezetet érdemes még egyszer átbeszélni a belsőépítész tervezővel, figyelembe véve olyan részleteket, mint például az elektromos aljzatok vagy világítási pontok elhelyezése és száma. Vannak vélemények, amelyek szerint nem érdemes igénybe venni az építész vagy belsőépítész tervező szolgáltatásait, mivel a cég, amely kész terveket kínál, adaptálja azokat. Azonban figyelembe véve, hogy a mai átlagos ház építési és berendezési költségei meghaladják a több tízmillió forintot, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez jó ötlet-e. Azt, hogy néhány tízezer forint megtakarításával lemondunk a gondosan átgondolt és tökéletesen az igényeinkhez igazított megoldásokról egy standard, esetleg csak kismértékben módosított terv javára – nos, ez megkérdőjelezhető. És végül is az építtetők döntő többsége számára, ez életük egyetlen ilyen jellegű beruházása. Emiatt talán érdemes egy kis pénzt hozzátenni ahhoz, hogy a végeredmény tökéletesen megfeleljen az igényeinknek.

 

Milyen engedélyekre lesz szükség az építkezéshez?

Fontos tudni, hogy 2016-tól nem szükséges építési engedély a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépület építéséhez és bővítéséhez. Ilyen épületek felépítésével kapcsolatban elegendő az egyszerű bejelentés. A fent említett méretkorlátnak szinte mindegyik családi ház, sőt még egy kisebb társasház is megfelel. Egyszóval egyszerűsödött az eljárás. Ez a könnyítés természetesen nem azt jelenti, hogy már mindenfajta ellenőrzés és engedély nélkül lehet családi házakat építeni, hiszen a benyújtani szükséges dokumentumok szinte megegyeznek a korábbiakkal. A fő eltérés és könnyítés az, hogy a hatóság csak akkor lép közbe, ha szabálytalanságot tapasztal. Emiatt a szükséges iratokat a kivitelezés megkezdése előtt legkésőbb 15 nappal kell benyújtania a hatósághoz. Ha nincs hiba, probléma a beadott anyagokkal, akkor tehát már nem kell engedélyre várni, hanem indulhat az építkezés.

A bejelentésnek többek között tartalmaznia kell a leendő építmény alapadatai mellett a leendő építmény helyszínrajzát 1:200 arányban, valamint az építkezéssel kapcsolatos műszaki leírást.

Talán nem mindenki tud róla, de szintén nem kell engedélyt kérni az épület felújítására, sem az utólagos homlokzati hőszigetelésére – kivéve bizonyos esetekben, pl. sorház és ikerház esetében.

Ami nem változott, hogy építési naplót továbbra is kell alkalmazni és egy, az építkezést felügyelő műszaki vezetőre is szükség lesz. Az építkezés végeztével hatósági bizonyítványt kapunk, melynek kiállításához csatolnunk kell az építési naplót valamint az épület energetikai tanúsítványát is. Itt érdemes megjegyezni, hogy az új építésű épületekre vonatkozó minimális energetikai követelmény jelenleg a „BB” besorolás. Ez a „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” besorolás.

 

Milyen előkészületek szükségesek a házépítés előtt?

Végül elkezdhetjük az építkezést. De hogyan? Először is elő kell készítenünk a telek területét, kivágni a leendő épület területén nőtt bokrokat, fákat, illetve eltávolítani a felesleges tárgyakat stb. Ezután a földmérő meghatározza az épület vonalait. Mielőtt az igazi építkezés megkezdődne, az építési területtel kapcsolatosan néhány kezdeti munkálatot célszerű elvégeznünk. Ha a telek nincs körbekerítve, legalább ideiglenes kerítést kell építenünk, amely, ha nem is állítja meg a lehetséges tolvajokat, legalább tájékoztatja az arra járókat arról, hogy a telek és rajta lévő tárgyak valaki tulajdonát képezik. Érdemes felhúzni továbbá az eszközök és az időjárásra érzékeny építőanyagok tárolására szolgáló raktárt is. Egy ilyen objektumot könnyen eladhatunk vagy alkalmazhatunk más célokra az építési munka befejezése után. Ha még nincsenek kiépítve a megfelelő csatlakozások, talán a szomszédok hozzájárulnak hogy tőlük kölcsönözzük az áramot és a vizet az építkezés idejére. Ezek után már felkészülten elkezdhetjük az igazi építkezést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Erre figyelj a fűtési szezonban!

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan október 15-én elindult, az elmúlt hetek hidegebb éjszakái miatt sokan már korábban elkezdték az otthonaik melegítését. A Katasztrófavédelem ezzel kapcsolatban több dologra is figyelmeztet.