A tetőtér szigetelése – mire jó ez, és hogyan kell elvégezni?

ROCKWOOL

6 perc

Legyen hideg tél, vagy forró nyári időszak, a magastetők megfelelő szigetelése nemcsak a lakók kényelmének, hanem az egész épület energetikai hatékonyságának szempontjából is kulcsfontosságú. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért szükséges ez a szigetelés, és milyen anyagot érdemes választani annak kivitelezéséhez.

A tetőtér beépítése és szigetelése

Sok családiház-tulajdonos beépíti a tetőterét. A tetőterek ilyetén felhasználása új lakrészt, helyiségeket teremt otthonunkon belül, ami különösen hasznos, ha pl. bővül a család, vagy egy hobbiszoba létrehozása a célunk. További hálószobára, dolgozószobára vagy egy vendégszobára van szükségünk? Ezekre is megoldást nyújthat a tetőtér beépítés.

Amennyiben a tetőteret be szeretnénk építeni, fontos, hogy gondoskodjunk annak megfelelő hőszigeteléséről. Ez nyilvánvalóan segít abban, hogy a télen felfűtött levegő ne szökjön ki és ezzel egyidejűleg a tetőtérben tartózkodva kellemes hőérzetünk legyen. De fontos a szigetelés szerepe a nyári napokon is. Ilyenkor a ferdetetős tetőtér erősen felmelegedhet – a jó szigetelés ez ellen is véd. Nem utolsósorban egy megfelelően hőszigetelt ház energiahatékony módon üzemeltethető, ami alacsonyabb fűtésszámlákat eredményez.

A minőségi tetőtér hőszigetelés fontos kritériumai: a hőveszteség csökkentése, illetve a tető alatti páralecsapódás elkerülése. Ennek érdekében megfelelő vastagságú szigetelőanyagra, továbbá légmentes párazáró rendszer alkalmazására (a tető belső felületén), valamint páraáteresztő, víz- és szélzáró fóliára van szükség (a tető külső részén). A tetőburkolat alatti szellőzőrés biztosítja a levegő „elszívását” a lecsapódott vízpárával együtt az eresztől a tető csúcsáig. A tetőt a legtöbben a szarufák között és alatt szigetelik – befelé egy kiegészítő réteg kőzetgyapot-szigetelőanyaggal. Ha egy felújítás során a tetőburkolatot is cseréljük, akkor a szarufák fölé is tehetünk egy rétegnyi szigetelést.

A tetőszigetelés szükségessége és előnyei

A tetőterek megfelelő hőszigetelése kulcsfontosságú a ház energiahatékony üzemeltetéséhez, valamint a kellemes belső lakóklíma megteremtéséhez. Ha a tetőterünket beépítjük, ezáltal fűtött helyiséggé, vagy helyiségekké válik, a ferdetetős felületek hőszigetelése elengedhetetlen. Ha azonban a tetőtér nincs használatban, elegendő a födém szigetelése.

A hatékony tetőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, ami különösen fontos télen, amikor egy rosszul, vagy nem szigetelt tető a hőveszteség fő forrása lenne. Ha a szigetelés hiányzik, vagy nem megfelelő vastagságú anyagokkal lett kialakítva, a hőveszteség akár 30%-os is lehet. Ezért a tetőszigetelés gondos kialakítása nemcsak a lakók kényelmébe való befektetés, hanem az épület nagyobb energetikai hatékonyságának elérésének eszköze is.

Talán sokan nem gondolnák, de a tetőfelület hőszigetelésének nyáron is van szerepe: segíts megakadályozni ugyanis, hogy a ferde felület alatti tetőtréi helyiség túlzottan felmelegedjen. Ez nemcsak növeli a lakók kényelmét, hanem egyben csökkenti a belső tetőtéri terek túlmelegedését, ezzel csökkentve a klímaberendezések használatának szükségességét. Ezáltal a tetőtér megfelelő szigetelése hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy egész évben stabil és kellemes hőmérsékletet tartsunk fenn otthonunkban, miközben energiamegtakarítást is biztosít.

 

Milyen szigetelőanyagot válasszunk?

A megfelelő tetőszigetelő anyag kiválasztása fontos tényező, amely jelentős hatással van az egész épület energetikai egyensúlyára. Mind a tervezés során, mind az épület hőszigetelésének felújítása során érdemes alaposan átgondolni a rendelkezésre álló szigetelő anyagokat, figyelembe véve tulajdonságaikat.

Ásványgyapot termékek, ezen belüli a kőzetgyapot az egyik legnépszerűbb szigetelő anyag, különösen a magastetők esetében. A kőzetgyapot szigetelések jellemzően lemez formátumban kaphatók. A legnépszerűbb tetőszigetelési módszer a szarufák közötti szigetelés, kiegészítő hőszigeteléssel, a hőhidak kialakulásának megakadályozása érdekében. A kőzetgyapot lemezek alacsony hővezetési együtthatóval rendelkeznek (0,037-0,039 W/(mK)), így hatékonyan megtartják a hőt. Ezen felül a kőzetgyapot nem éghető (a legmagasabb, „A1” neméghetőségi osztályba tartozik), ami növeli az épület tűzbiztonságát.

A kőzetgyapot egyik előnye természetes rugalmassága, ami lehetővé teszi, hogy magát megtartsa a tetőszerkezet szarufái között, további rögzítőelemek alkalmazása nélkül. A ROCKWOOL által kínált Deltarock éklemezek ennek érdekében gyárilag átlósan elvágva kerülnek forgalmazásra. Így a háromszög alakú éklemezek átló menti eltolásával lehetővé válik alkalamazása az összes járatos szarufatávolság esetén. Ez a tulajdonság, a kiváló hangszigetelés mellett, ideális választássá teszi a tetőszigeteléshez. Érdemes megjegyezni a kőzetgyapot rendkívüli tartósságát, azaz hosszú évtizedeken át biztosított alak- és mérettartóságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5 tipp, amivel tűzbiztos otthonod lehet

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, amely tűzvédelem szempontjából is megállja a helyét. Otthonunk biztonságossá tétele jóval egyszerűbb, mint elsőre hangzik. Ezzel az 5 tippel mutatjuk meg, hogyan kezdjünk neki.