A tetőtér szigetelése – mire jó ez, és hogyan kell elvégezni?

ROCKWOOL

6 perc

Legyen hideg tél, vagy forró nyári időszak, a magastetők megfelelő szigetelése nemcsak a lakók kényelmének, hanem az egész épület energetikai hatékonyságának szempontjából is kulcsfontosságú. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért szükséges ez a szigetelés, és milyen anyagot érdemes választani annak kivitelezéséhez.

A tetőtér beépítése és szigetelése

Sok családiház-tulajdonos beépíti a tetőterét. A tetőterek ilyetén felhasználása új lakrészt, helyiségeket teremt otthonunkon belül, ami különösen hasznos, ha pl. bővül a család, vagy egy hobbiszoba létrehozása a célunk. További hálószobára, dolgozószobára vagy egy vendégszobára van szükségünk? Ezekre is megoldást nyújthat a tetőtér beépítés.

Amennyiben a tetőteret be szeretnénk építeni, fontos, hogy gondoskodjunk annak megfelelő hőszigeteléséről. Ez nyilvánvalóan segít abban, hogy a télen felfűtött levegő ne szökjön ki és ezzel egyidejűleg a tetőtérben tartózkodva kellemes hőérzetünk legyen. De fontos a szigetelés szerepe a nyári napokon is. Ilyenkor a ferdetetős tetőtér erősen felmelegedhet – a jó szigetelés ez ellen is véd. Nem utolsósorban egy megfelelően hőszigetelt ház energiahatékony módon üzemeltethető, ami alacsonyabb fűtésszámlákat eredményez.

A minőségi tetőtér hőszigetelés fontos kritériumai: a hőveszteség csökkentése, illetve a tető alatti páralecsapódás elkerülése. Ennek érdekében megfelelő vastagságú szigetelőanyagra, továbbá légmentes párazáró rendszer alkalmazására (a tető belső felületén), valamint páraáteresztő, víz- és szélzáró fóliára van szükség (a tető külső részén). A tetőburkolat alatti szellőzőrés biztosítja a levegő „elszívását” a lecsapódott vízpárával együtt az eresztől a tető csúcsáig. A tetőt a legtöbben a szarufák között és alatt szigetelik – befelé egy kiegészítő réteg kőzetgyapot-szigetelőanyaggal. Ha egy felújítás során a tetőburkolatot is cseréljük, akkor a szarufák fölé is tehetünk egy rétegnyi szigetelést.

A tetőszigetelés szükségessége és előnyei

A tetőterek megfelelő hőszigetelése kulcsfontosságú a ház energiahatékony üzemeltetéséhez, valamint a kellemes belső lakóklíma megteremtéséhez. Ha a tetőterünket beépítjük, ezáltal fűtött helyiséggé, vagy helyiségekké válik, a ferdetetős felületek hőszigetelése elengedhetetlen. Ha azonban a tetőtér nincs használatban, elegendő a födém szigetelése.

A hatékony tetőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, ami különösen fontos télen, amikor egy rosszul, vagy nem szigetelt tető a hőveszteség fő forrása lenne. Ha a szigetelés hiányzik, vagy nem megfelelő vastagságú anyagokkal lett kialakítva, a hőveszteség akár 30%-os is lehet. Ezért a tetőszigetelés gondos kialakítása nemcsak a lakók kényelmébe való befektetés, hanem az épület nagyobb energetikai hatékonyságának elérésének eszköze is.

Talán sokan nem gondolnák, de a tetőfelület hőszigetelésének nyáron is van szerepe: segíts megakadályozni ugyanis, hogy a ferde felület alatti tetőtréi helyiség túlzottan felmelegedjen. Ez nemcsak növeli a lakók kényelmét, hanem egyben csökkenti a belső tetőtéri terek túlmelegedését, ezzel csökkentve a klímaberendezések használatának szükségességét. Ezáltal a tetőtér megfelelő szigetelése hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy egész évben stabil és kellemes hőmérsékletet tartsunk fenn otthonunkban, miközben energiamegtakarítást is biztosít.

 

Milyen szigetelőanyagot válasszunk?

A megfelelő tetőszigetelő anyag kiválasztása fontos tényező, amely jelentős hatással van az egész épület energetikai egyensúlyára. Mind a tervezés során, mind az épület hőszigetelésének felújítása során érdemes alaposan átgondolni a rendelkezésre álló szigetelő anyagokat, figyelembe véve tulajdonságaikat.

Ásványgyapot termékek, ezen belüli a kőzetgyapot az egyik legnépszerűbb szigetelő anyag, különösen a magastetők esetében. A kőzetgyapot szigetelések jellemzően lemez formátumban kaphatók. A legnépszerűbb tetőszigetelési módszer a szarufák közötti szigetelés, kiegészítő hőszigeteléssel, a hőhidak kialakulásának megakadályozása érdekében. A kőzetgyapot lemezek alacsony hővezetési együtthatóval rendelkeznek (0,037-0,039 W/(mK)), így hatékonyan megtartják a hőt. Ezen felül a kőzetgyapot nem éghető (a legmagasabb, „A1” neméghetőségi osztályba tartozik), ami növeli az épület tűzbiztonságát.

A kőzetgyapot egyik előnye természetes rugalmassága, ami lehetővé teszi, hogy magát megtartsa a tetőszerkezet szarufái között, további rögzítőelemek alkalmazása nélkül. A ROCKWOOL által kínált Deltarock éklemezek ennek érdekében gyárilag átlósan elvágva kerülnek forgalmazásra. Így a háromszög alakú éklemezek átló menti eltolásával lehetővé válik alkalamazása az összes járatos szarufatávolság esetén. Ez a tulajdonság, a kiváló hangszigetelés mellett, ideális választássá teszi a tetőszigeteléshez. Érdemes megjegyezni a kőzetgyapot rendkívüli tartósságát, azaz hosszú évtizedeken át biztosított alak- és mérettartóságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így ég el a rossz minőségű hangszigetelő anyag – videóval

Ha valaki járt már stúdióban, próbateremben vagy egyéb olyan helyen, ahol az átlagosnál nagyobb zajterhelés keletkezik, akkor nagy valószínűséggel látott már hangszigetelésre használt szivacsokat. Egy amerikai fiatalnak eszébe jutott, hogy megnézze, mi történik, amikor meggyulladnak.