Padlásfödémek hőszigetelése – mit érdemes tudni erről?

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A padlásfödémek szigetelését érdemes előre átgondolni 

Előre érdemes megtervezni, hogy a padlásteret lakóhelyiségként kívánjuk-e használni?

Ha igen, a ferdetető szigetelésére is ügyelni kell 

Sok családi ház rendelkezik olyan padlástérrel, mely méreténél vagy kialakításánál fogva nem beépíthető. Emiatt általában az ilyen tetőtereket nem is szigetelik, és nyilvánvalóan nem is fűtik. Így két olyan tér kerül egymás alá, amelyikből az egyik fűtött, a másik fűtetlen. Emiatt fontos a két helyiséget elválasztó födém szigetelése. Miért fontos egy ilyen felület szigetelése? Erről néhány tippet mutatunk be cikkünkben. Miért kell szigetelni a padlásfödémeket? 

A ház építésekor a leendő tulajdonosoknak azon is el kell gondolkodniuk, hogy milyen módon szigetelik a padlásfödémet. Az első kérdés az, hogy a padlást be fogjuk-e, be lehet-e építeni, vagy sem. Ha tervezzük a padlás beépítését, a tetőteret, pontosabban a ferdetetőt is szigetelni kell. Tipikus ferdetetős hőszigetelési mód, a szarufák közötti hőszigetelés, melyre kiválóan alkalmasak a kőzetgyapot lemezek. A beépített padlásteret nyilvánvalóan fűteni is kell. Ez esetben – mivel két egymás alatti fűtött helyiségről beszélünk – ha a födém szigeteléséről van szó, főleg a hangszigetelésre kell gondolnunk, annak elkerülésére, hogy a nem kívánt hangok átjussanak a padlásról az egyel lejjebb lévő helyiségbe.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

Padlásfödémek hőszigetelése

Ha a tetőteret nem akarjuk vagy kialakítása miatt nem tudjuk lakóhelyiségként használni, még mindig létrehozhatunk ott egyfajta tároló helyiséget. Ritkán használt eszközök, vagy az építkezéskor megmaradt, de később még felhasználható anyagok, pl. tartalék burkolólapok tárolóhelyévé válhat. Ez esetben figyelmet kell fordítanunk a födém szigetelésére annak elkerülésére, hogy a hideg, nem fűtött tetőtér felé télen elszökjön a meleg a fűtött helyiségből. A födémet ilyenkor a tetőtér felől szigetelni kell. A hőveszteség ilyen szigeteléssel történő csökkentésével egyben a fűtési költségek is alacsonyabbá válnak. 

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Garázsok hőszigetelése – egyszeri, de hasznos befektetés

Padlószigetelés

Ha azonban a tetőteret beépítjük, és egyfajta lakóhelyiségként használjuk, szükséges a ferdetetők hőszigetelése, amire megfelelő lehet a kőzetgyapot szigetelőanyag alkalmazása. Ilyenkor ugyanis a tetőfelület szigetelésének a feladata a házból kiszökő hőmennyiség minimalizálása. Ferdetetők szigetelésénél a megfelelő páratechnikai méretezésre külön figyelmet kell fordítani. 

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Egy régi ház fűtése- mit érdemes tudni

Mivel szigeteljük a padlásfödémet? 

A padlásfödém szigetelésére többféle megoldás létezik. Gyakori megoldás az ásványgyapot termékekkel történő szigetelés. Az ilyen célra használt hőszigetelés vastagsága elérheti a minimális 25 – 30 cm-t is! 

A padlásfödém kőzetgyapottal történő hőszigetelésének előnye, hogy kiváló hőszigetelő képessége mellett jó hangszigetelő is egyben, viszont egyben elég rugalmas anyag, alkalmazkodik az esetleges egyenletlenségekhez, így jól kitölti hézagokat, és egyenletesen befedi a padlástér minden zugát. 

A kőzetgyapot továbbá tűzálló anyag, ami csökkenti a tűzterjedést egy esetleges lakástűz esetén, ez egyben nagyobb biztonságérzetet ad.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Hogyan válasszunk új ablakot?

A technológia fejlődése miatt manapság már sokkal nehezebb döntés lehet kiválasztani egy új ablakot, ha felújításról vagy házépítésről van szó.