Aktív készház – több energiát termel, mint fogyaszt!

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A hagyományos építkezési szemléletet módosítja a készház technológia

Az aktív készház esetében az épület külső energiaigénye akár nullázódhat, sőt

Az aktív készház fontos eleme a szokványosnál is vastagabb kőzetgyapot szigetelés

A tradicionális építési mód mellett egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tesz szert az üzemi körülmények között előállított nagypaneles készházrendszer. Ennek az új építési technológiának az elterjedésében szerepet játszik többek között az energiaárak emelkedése vagy a klímaváltozás, amely új megoldásokra ösztönzi az építtetőket.

Aktív készház
Az aktív készház fontos eleme a megfelelő hőszigetelés

A környezettudatos gondolkodás egyre több embert késztet arra, hogy háza megépítésekor ne csak a hagyományos építési technológiákat, hanem új műszaki megoldásokat, kiemelkedő hőszigetelő (www.rockwool.hu/a-kozetgyapot-elonyei/) és hőmegtartási eredménnyel bíró építési módokat keressen és alkalmazzon.

Az ország első aktív készháza

A 2009-ben Pilisszentivánon  fél év(!) alatt épült fel az első magyar aktív készház. Az aktív készház létrehozásának célja annak igazolása, hogy lehetséges olyan minőségi készház felépítése, mely fosszilis energiafelhasználás, illetve károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelhet. Az épület kivitelezésekor minősített, korszerű és természetbarát alapanyagokat használtak, amelyek kiválasztásakor a műszaki elvárásokon túl a környezettudatos gondolkodás és a versenyképes ár is meghatározó volt. A családi ház referencia céllal épült, maga a ház teljesen berendezett és karbantartott állapotban van, és az érdeklődők számára látogatható.

Ház kész
A referenciaként épített aktív készház teljesen berendezett állapotban van.

Mit jelent az aktív készház?

Napjainkban lépten-nyomon hallhatunk a passzívházakról. De mit jelent az aktív készház technológia?

Az ideológia:

A lakóépületek fűtésével legalább annyi káros anyagot bocsátunk ki, mint a gépjárművek üzemeltetésével, pedig van hatékony megoldás arra, hogy az épület hőháztartását szabályozzuk, és télen is minimalizált energiafogyasztásunk legyen. Erre a kihívásra ad választ az aktív készház, melyet külső megjelenésében semmi sem különbözteti meg a hagyományos technológiával készült házaktól. A különbség abban rejlik, hogy az ilyen módon épült családi ház a tervek szerint 0 Ft-os energiaköltséggel üzemeltethető, miközben még plusz energia is keletkezik, amit a tulajdonos akár értékesíthet is. Az épületet úgy tervezték, hogy minden évszakban és napszakban a környezetből és a földből származó alternatív energiaforrásokat – geotermikus energia, napenergia – maximálisan hasznosítsa. Az aktív készház tehát egy energiatermelő ház!

A falpanel fontos eleme a kőzetgyapot hőszigetelés
Lakóépületek fűtése

A technológia:

A legújabb technológiának köszönhetően a ház különleges fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, melynek része a megszokottnál vastagabb kőzetgyapot hőszigetelés is. Az épület továbbá talajkollektoros központi szellőztető berendezéssel van ellátva. A különleges szigetelés igen alacsony hővezetési tényezővel rendelkezik. A hagyományos eljárással készült lakóingatlanok esetében a legnagyobb energiaveszteséget a nem megfelelő szigetelés okozza. Az energiaveszteség másik forrása a szellőztetés. Erre nyújt megoldást a hővisszanyerős központi szellőztetőrendszer, amely folyamatosan friss, tiszta levegőt juttat a házba, amelynek hőmérséklete (+5°C) télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb a külső hőmérsékletnél. Ennek a technológiának köszönhetően a ház energiavesztesége – és így energiaigénye is – minimalizálódik. A maradék energiaigényt napelem-rendszer fedezi. A termelt elektromos energia váltóárammá alakítható, amit felhasználhatunk, vagy az árammérőn keresztül betáplálhatjuk az elektromos hálózatba.

Kőzetgyapot hőszigetelés az aktív készházban

Az épület energiavesztesége a speciális hőszigetelésnek, illetve a szellőztető rendszernek köszönhetően minimalizált. A hőszigetelő rendszer kiépítéséhez, a magas szintű igények kielégítéséhez kőzetgyapot hőszigetelőanyag is felhasználásra került: a homlokzat és a tetőtér esetében is, mely nem csak a lakóépület hőszigeteléséről volt hivatott gondoskodni, hanem annak tűzvédelméről, akusztikai komfortjáról, kellemes belső lakóklímárjáról.

A mintaház rétegrendjei:

 • Külső falazat (kívülről befelé haladva):
 • 120 mm-es kőzetgyapot szigeteléssel készülő hőszigetelő vakolatrendszer  
 • Gipszrostlap 12,5 mm
 • Vázszerkezet 200 mm vastagságban műszárított, gyalult fenyőfából (KVH) és a bordaközök kiszigetelve 200 mm kőzetgyapottal
 • 15 mm gipszrostlap
 • Hőtükrös párazéró fólia
 • Fa bordaváz 50 mm vastagságban (szerelőfal) + a bordaváz közök kiszigetelve 50 mm kőzetgyapottal
 • Tűzálló gipszkarton 2 rétegben (25 mm vastag!) 

Látható, hogy a külső falszerkezet rendkívül masszív, 42 cm vastag, benne 37 cm a hőszigetelő réteg vastagsága, hőátbocsátási tényezője: U= 0,105 W/m2K. Ezekbe a falakba 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárók kerültek beépítésre, hogy a hőveszteséget még tovább csökkentsék.

Tetőszerkezet rétegrendje:

 • betoncserép
 • cseréplécezés
 • szarufa feletti hőszigetelés 100 mm
 • 200 mm szarufa, közök kiszigetelve 200 mm kőzetgyapottal
 • keresztbe 50 mm lécezés, lécek közei kiszigetelve 50 mm kőzetgyapottal
 • hőtükrös párazáró fólia
 • 2 réteg tűzálló gipszkarton (25 mm)
 • A tetőszerkezet hőátbocsátási tényezője U=0,1W/m2

Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: Mi az a modulház?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez történik, ha kőzetgyapotba csomagolva a fagyasztóba teszel egy tányér forró levest

Három kérdésre is választ kaphatsz, ha megnézed a cikkben szereplő videót. Ha épp építkezés vagy felújítás előtt állsz, akkor nyilván az lesz a legfontosabb kérdés, hogy a kőzetgyapot vajon mennyire tartja vissza a külső hőhatásokat, legyen szó akár jéghidegről, akár forróságról. A címben szereplő burkolt kérdésen kívül az is kiderül a videóból, hogy mi történik, ha egy jégkrémet sütőbe tesznek, természetesen kőzetgyapotba csomagolva.