Valóban olcsóbb-e az olcsóbb hőszigetelés?

Eszes Ádám

3 perc

Az olcsóbb szigetelőanyagoknál a drágább, de minőségibb termékekhez viszonyított különbözetet nem biztos, hogy a vásárlásnál kell kifizetni. Rosszabb esetben évek alatt megtakarított pénz többszörösébe is kerülhet az egyszeri spórolás. Két olyan fő ok van, amely miatt általában több pénzt kíván az olcsóbbnak tűnő szigetelés. Az egyik ilyen a tartósság. 15-20 éves távlatokban gondolkozva, amikor még

Az olcsóbb szigetelőanyagoknál a drágább, de minőségibb termékekhez viszonyított különbözetet nem biztos, hogy a vásárlásnál kell kifizetni. Rosszabb esetben évek alatt megtakarított pénz többszörösébe is kerülhet az egyszeri spórolás.

Két olyan fő ok van, amely miatt általában több pénzt kíván az olcsóbbnak tűnő szigetelés. Az egyik ilyen a tartósság. 15-20 éves távlatokban gondolkozva, amikor még a jellemzően magasabb vételárú, de minőségibb szigeteléshez hozzá sem kell nyúlni, az olcsóbb már lehet, hogy túl lesz több javításon is.

Az olcsó szigetelőanyag nem véletlenül kerül kevesebbe. A gyártónak kevesebb erőforrás ráfordításával kell előállítani a terméket. A gyengébb minőségű termékeknél akár már néhány év múlva is jelentkezhetnek a problémák. Persze ez nem biztos, de jóval nagyobb a veszélye, mint egy megbízható szigetelőanyagnál, ahol a kockázat szakszerű beépítés mellett szinte elenyésző.

A mostani munkadíjakkal számolva egy egyszeri javítás is drágább lehet, mint a vásárlásnál megtartott különbözet.

A másik ilyen ok a szigetelőképesség. Az különböző anyagokból készült szigeteléseken belül az olcsóbb szigetelés általában gyengébb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ez pedig nem eredményez a fűtési költségeken olyan megtakarítást, mint egy több pénzbe kerülő, de jobb tulajdonságokkal bíró szigetelőanyag. A magyar háztartások rezsiköltségének több mint fele a fűtéssel kapcsolatos.

Rejtett költségek évek alatt

A gyengébb minőségű hőszigeteléssel még, ha nem is történik probléma, a meg nem spórolt rezsiköltségekkel évek alatt a többszörösét veszítjük el annak a pénznek, mint amit azon takarítottunk meg, hogy nem drágább, de minőségi hőszigetelést választottunk.

Tehát a válasz: ugyan a vásárláskor kevesebbet fizetünk, de hosszú távon nagy valószínűséggel jóval többe kerül az olcsóbbnak tűnő hőszigetelés. Az esetleges javítással és a vártnál magasabb fűtésszámlákkal járó stresszről nem is beszélve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A lakásbelső kialakítása – 10 ötlet a kompromisszumok nélküli megtakarításhoz

Egy építkezés egyik záró feladata a ház helyiségeinek burkolása, bútorozása. Lakásunk belső tereinek kialakításakor többnyire az a benyomásunk támad, hogy mindig azok a megoldások bizonyulnak a legdrágábbnak, amelyeket a leginkább szeretnénk megvalósítani otthonunkban. Mielőtt azonban feladnánk az álmainkat, érdemes alternatív lehetőségek után nézni, amelyek akár olcsóbban is hasonló eredményt hozhatnak. Íme tíz ötlet, mely segít a lakásbelső kialakításához – megtakarításokkal.