Hogyan fektessünk le fa padlót?

ROCKWOOL

5 perc

Fedezd fel a fából készült padlófajták sokféleségét és tanuld meg, hogyan lehet őket szakszerűen kivitelezni otthonodban. Legyen szó parkettáról vagy fa deszkáról, itt megtalálod a legjobb tippeket és trükköket.

Útmutató a fából készült padlóburkolatok kiválasztásához.

Milyen fából készült padlófajták léteznek, és hogyan lehet ezeket szakszerűen lefektetni? Alkalmas-e a parketta a nappaliba, vagy inkább egy másfajta padlózat lenne megfelelő?

A fa praktikus, meleg és természetes anyag, tökéletes az éghajlatunkon található padlókhoz, ahol az év egy részében hideg vagy hűvös az idő. Esztétikai értékei miatt a fából készült padlózat igazi dísze lehet a belső térnek, nemes jellegűvé varázsolva azt.

Ráadásul a fa anyagból készült padlózatot a legtöbb esetben nem túl bonyolult kivitelezni, a munka különösebb szaktudás és tapasztalat nélkül is elvégezhető. Annak érdekében azonban, hogy végül elégedettek legyünk az elért eredménnyel, érdemes alaposan átgondolni a padló és az alkalmazni kívánt faanyag tipúsának kiválasztását. Választékban pedig nincs hiány.

Fa laminált padló: elegancia és tartósság. Ezek a fa laminált panelek népszerűbbek – „műanyag testvéreiknél” nemesebb anyagfajtát jelentenek. A fő különbségük abban rejlik, hogy a tetejükön vékony réteg természetes fát találunk, nem pedig műanyagot. Ezáltal sokkal jobb megjelenést és nagyobb tartósságot biztosítanak, miközben megőrzik a panelek alapvető előnyét, vagyis a gyors és könnyű összeszerelést. A kivitelezés gyarkolatilag az egyes lapok egymásba csúsztatására és a falhoz igazítására korlátozódik. A paneleket gyárilag úgy alakítják, hogy azokat gyakorlatilag lehetetlen rosszul összeszerelni. Csak arra kell emlékezni, hogy a következő sorokat bizonyos átfedéssel kell elhelyezni, és ha a padló nem tökéletesen sima, akkor speciális talajkiegyenlítő anyagot kell használni.

Parketta: a klasszikus választás. A parkettát kis deszkákból álló lapokból állítják össze, melyek általában 20-50 cm hosszúak, 4-8 cm szélesek és 1-2 cm vastagok. Érdemes megjegyezni, hogy a parketta számos mintázat kialakítására alkalmas, melyeket a parketta deszkák elrendezése vagy különböző fafajták keverése révén érhetünk el. Az ilyen technikával készült padlók sok történelmi épület igazi díszítőelemei. Tehát talán érdemes kicsit kreatívnak lenni a tervezésnél? Ilyen esetekben jó ötlet az előzetes mintázat szárazon való lerakása, és meggyőződni arról, hogy minden tökéletesen illeszkedik egymáshoz. A parketta rakása viszonylag egyszerű. Az egyenletes, sima felületre, miután fel van porszívózva és le lett alapozva, az újabb padlólapokat egymás után ragasztjuk, és kész.

Hajópadló: két típusban léteznek. Az egyikük egy sima, egybefüggő fa darab, amelyet évszázadok óta ismernek az építők, egy oldalon kiálló nyelvvel és a másik oldalon bemélyített bordákkal. A másik típus a ragasztott deszka, amely általában három rétegből áll. Ez a megoldás kevésbé hajlamos a deformálódásra, például a nedvesség hatására, és mellesleg olcsóbb. Ennek oka az, hogy a gyártó drága nemesfa anyagot használhat a felső rétegben, míg a többi rétegben olcsóbb változatokat. A padlódeszkákat is sík felülethez kell ragasztani, csakúgy, mint a parkettát, ragasztás nélkül is elhelyezhetők (ez a “lebegő” padló), vagy előre telepített gerendákhoz is csavarozhatók

A fa padló kiválasztásakor el kell döntenünk, hogy melyik verziót választjuk, melyhez érdemes átgondolni, hogy otthonunk stílusához melyik passzol leginkább.Egy dolog biztos: jelenleg az üzletekben hatalmas választék áll rendelkezésre. A piacon jellemzően ezek a fajták érhetők el: a fenyőtől és az égerfától kezdve az összes lomblevelű fáig, egészen a legdrágább tölgyig. Széles skálán mozognak az exotikus fajták is. A felületkezelési módok között, az évek óta ismert lakk- és festékfestés mellett ma már például az olajozás is elérhető. Ez a technika különösen alkalmas fürdőszobákban, mert tökéletesen véd a víztől és a nedvességtől. Ma a fát igen széles körben mindenhol használhatjuk, paldózatunk megvalósításának képzeletünk és pénztárcánk szab csak határt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így tehetsz a klímaváltozás ellen

Az emberiség naponta több mint száz millió tonna szén-dioxidot állít elő. Ez hatalmas mennyiség, de bárki csökkentheti. Ahhoz, hogy minél kisebb legyen az a bizonyos ökológiai lábnyom, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.