Az energiatakarékosság alapelvei

Eszes Ádám

3 perc

Nem kell évszázadokat visszamennünk az időben ahhoz, hogy az energiatakarékosság még ne legyen fő szempont az épületek tervezésénél. A technológia fejlődésével és az emberiség energiaigényének óriási megugrásával azonban elsődleges szemponttá vált pár évtized alatt a hatékonyság.

Környezetterhelés-csökkentés, a leghatékonyabb rendszerek kiválasztása, ugyanilyen hatékony ellenőrzési stratégiák – a többi közt ezek a pontok kapnak kiemelt szerepet az energiatakarékos épületek tervezésénél.

A hőszabályzás optimalizálása

Az egyik legegyszerűbb energiatakarékossági alapelv alapja a megfelelő hőszigetelés és a megfelelő nyílászárók kiválasztása. A hőszigetelés és az ablakok fő funkciója hideg éghajlaton a külső levegő beszivárgásának a minimalizálása, míg melegebb környezetben egyfajta szűrőfeladatot látnak el; a szükségleteknek megfelelően fogadják el a napsugárzást és a külső levegőt.

A fűtő- és hűtőberendezések hatékonyságának maximalizálása

Napjainkra a napenergia-rendszerek képesek áramot és melegvizet termelni, valamint a fűtést is megoldani. Hőszivattyúkkal a légkondicionálás is biztosított, a különböző vízzáró rétegek a hőszabályzás mellett közvetlenül is felhasználhatók háztartási célokra. Ahol lehetséges, az egyre növekvő hatékonyság miatt egyre kevesebbet telepítenek ezekből a berendezésekből.

Az épület megfelelő fenntartása és használata

Sok függ attól, hogy a jól megtervezett, energiahatékony rendszer végül milyen kialakítású épületben működik majd. Nem mindegy, hogy milyen a belső terek és a külső homlokzat kialakítása.

Legalább ugyanennyire fontos a tulajdonos hozzáállása az épülethez. Minél jobban osztja be valaki a rendelkezésére álló energiát és tartja karban az előállításra szolgáló berendezéseket, annál inkább elősegíti az ingatlan tényleges energiahatékonyságát.

A fogyasztás kordában tartására és hatékonyságára olyan intelligens rendszert is be lehet vezetni, amely az egész épület energiaigénye alapján és az emberi tényező figyelembe vételével optimalizálja a fogyasztást. Az ilyenek kialakításánál már az elejétől kezdve bevonják a tervezésben érintett valamennyi szakembert.

Az új tulajdonosnak is mindent meg kell tennie, hogy az épület valóban energiatakarékos legyen.

Károsanyag-kibocsátás minimalizálása

A hűtőtestek, a házba szerelt tűzoltó-berendezések és a szigetelésre használt hab alapú anyagok is üvegházhatású gázokat bocsáthatnak ki vagy eredményezhetik a kibocsátást. Egy épület leszerelése után ezek a káros anyagok ugyanúgy a légkörbe kerülhetnek, ezért fontos, hogy az ilyen rendszerek kezelése életciklus-kezelési protokollok alapján történjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Milyen vastag szigetelést használjunk?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a jó szigetelés. Legyen szó bármilyen épületről, a tulajdonos rengeteget spórolhat egy ügyesen választott szigetelőanyaggal. Az, hogy milyen vastagságú kell, már egy másik kérdés.