Mi az a modulház?

ROCKWOOL

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Melyek a modulok és az előre gyártott házelemek

Melyek a moduláris otthonok – előnyei

Mik azok az előre gyártott házak

Városból származom, de vidéken élek, és itt szeretnék házat építeni. Úgy néz ki, ez valójában nem is olyan nehéz. A szomszédom épp egy olyan épületbe költözik, amelyet tizenéves fia segítségével épített az elmúlt két évben. Megfigyelve őket, azt gondoltam, hogy ez nagyszerű dolog: egy apa és fia saját kezűleg házat épít! Úgy döntöttem, hogy én is ilyet szeretnék.

Modulházak – gyors megoldás az építkezésre

Hamarosan kiderült azonban, hogy az a romantikus elképzelés, hogy egyedül építek házat, esetemben teljesen irreális. Először is, nem kamasz fiam van, hanem egy kilencéves lányom, aki bár azonnal kifejezte érdeklődését az építkezéssel kapcsolatban, de hiába, mert az egész projekttel más nehézségeim adódtak. Például az, hogy egyáltalán nincs időm a ház megépítésére, mert valamikor meg is kell keresnem az építkezéshez szükséges pénzt. Továbbá egyáltalán nem értek egy ház felhúzásához!

Modulok és előre gyártott házelemek

Az új házak építésének egyik különleges módját képviselik a modulokból épülő házak. Ebben az esetben az épületek előregyártott moduláris elemekből állnak. Úgy érzem, nekem pont erre van szükségem! Építkezés pillanatok alatt – ez jól hangzik.

Kezdetben aggódtam az ilyen házak minőségével kapcsolatban, főleg azon pontok miatt, ahol az egyes elemek találkoznak és összeszerelésre kerülnek. Vajon mennyire pontosan csatlakoznak, marad-e hézag köztük? De kiderült, hogy éppen ellenkezőleg, hiszen a modulok gyártása egy csarnokban, zárt térben végzett munka eredménye, ami eleve biztonságosabb és kényelmesebb, valamint pontosabb munkavégzésre ad lehetőséget, mint a szabadban, sokszor kedvezőtlen időjárással is megküzdve végzett építkezés, ami a hagyományos házépítési módszerekre inkább jellemző.

Melyek a moduláris otthonok – előnyei?

A legfontosabb előny a könnyű és gyors kivitelezhetőség, Nem elhanyagolható szempont, hogy a modulházak olcsóbbak, mint egy hagyományosan épített családi ház. Aztán, ami első hallásra talán meglepő: a modulház elkészülte után bármikor egy másik helyszínre elszállítható! Mérete könnyen bővíthető, vagy igény szerint csökkenthető. Karbantartási igénye alacsony. Sokféle terv, alaprajz lehetőség közül választhatunk . persze kérdés, hogy mennyire rugalmas a rendszer, ha valamin változtatni szeretnénk.

A modulházak gyszerűen összeszerelhetők
Előre gyártott házak

Előre gyártott házak – technológiák és felhasznált anyagok

Mind a moduláris, mind az előre gyártott házak általában vázas technológiával készülnek. A gyártók általában a többféle elkészültségi szinten kínálják az épületeket, a zárt héjatól a teljes belső befejezésig, beleértve a fürdőszobát, a konyhát és a beépített szekrényeket. Természetesen az ügyfél is kiválaszthatja a házba kerülő anyagokat.

Sok esetben,- igény esetén – lehetőség van az alapvetően a modul egységekbe kínált építőanyagok magasabb minőségű anyagkra történő cseréjére is. Tehát a szokásos ablakokat lecserélheti jobb szigetelő tulajdonságokkal rendelkező ablakokra, vagy a szokásos ásványgyapot helyett kiváló minőségű, nem gyúlékony kőzetgyapotot kérhet a szigetelőrétegekbe. Erről többet ebben a cikkben: https://www.rockwool.hu/a-kozetgyapot-elonyei/.

Egy modulház kamionra rakodva érkezik és néhány nap alatt fel is épülhet – így az álom gyorsan valósággá válik. És szeretném látni a szomszédom arcát, amikor egyszer visszatér a mezőről, és a régi istállóm helyett egy kész házat lát … Lehet, hogy ez a látvány minden pénzt megér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Régi ház felújítása — mire érdemes odafigyelni?

A homlokzatok utólagos hőszigetelése egyben lehetővé teszi azt, hogy az épület “új életre keljen” azaz, a külső falak új színeket, dekoratív külsőt kapjanak. Ezzel a felújítás során nemcsak a ház funkcionalitása, hanem a vizuális megjelenése is javítható.