2020-tól csak passzívházat építhetünk

Eszes Ádám

3 perc

Az Európai Unió a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében még 2013-ban döntött arról, hogy 2018-tól minden állami tulajdonú, 2020-tól pedig minden új épületnél alkalmazni kell a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentését lehetővé tevő új technológiákat.

Ezeket az intézkedéseket a tagállamoknak egyenként kell átültetni a jogrendszerbe. Magyarországon fokozatosan történik a felkészítés. A szabály nemcsak a teljesen új épületekre, hanem a nagyobb felújításokra is vonatkozik. Az öt éve támasztott követelményeknek tökéletesen megfelel a passzívház-technológia. Az uniós rendeletben ugyan nem ezt írják elő, hanem azt, hogy a közel 0 energiafelhasználású épületek energiaigényét legkevesebb negyedrészt megújuló energiaforrásokból kell fedezni.

 

Miért pont a passzívház?

A passzívház azért felel meg ezeknek a feltételeknek, mert fűtési igénye megoldható a szellőzőrendszerben levő levegő hőkezelésével. Az ilyen épületek egyik legfontosabb eleme a megfelelő hőszigetelés, amellyel a falak stabilan tartják a belső hőmérsékletet. A minimális hőveszteséget pedig a lakók, a háztartási gépek és a napsugarak által leadott energia pótolja – így minimális energia bevonásával fenntartható a helyiségekben levő hőmérséklet.

A passzívház azért felel meg ezeknek a feltételeknek, mert fűtési igénye megoldható a szellőzőrendszerben levő levegő hőkezelésével.

Passzívház bármilyen épületből készíthető, akár még panelházakból is, az uniós rendelet ezért vonatkozik a felújításokra is. Ezek a követelmények ugyan lazábbak, mert a már meglevő ingatlanoknál arányaiban nagyobb ráfordítással lehet 0 közelire csökkenni az energiafelhasználást. A passzívházzá alakítás után a rezsiköltség a korábbi tizedére is visszaeshet, ezért érdemes ilyen szempontból is, azaz nem csak rövid, hanem hosszú távon vizsgálni a közösségeknek a felújítás költségeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

ROCKWOOL kőzetgyapottal még egy rockbandát is el lehet némítani

Videón demonstrálta a ROCKWOOL, hogy mennyire hatékonyan nyeli el a zajt a kőzetgyapot szigetelés. A kőzetgyapot különleges szálszerkezete miatt nem csak a kifejezetten hangszigetelésre gyártott termékek, de az egyéb felhasználási céllal készült kőzetgyapot szigetelőelemek is ugyanolyan hatékonyan óvnak mindenkit a káros zajoktól, mint az a felvételen látszik.