5 mód, hogy miként használd fel a kőzetgyapotot az otthonodban

Eszes Ádám

6 perc

Tény, hogy a kőzetgyapot tökéletes hőszigetelő, azonban azt sokan nem tudják, hogy a természetes anyagnak sok más felhasználási területe is lehet. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Természetesség, tartósság, energiahatékonyság, biztonság. A kőzetgyapot pozitív tulajdonságait és a kőzetgyapotból készült szigetelőrendszerek előnyeit hosszan lehetne sorolni. A bazaltkőből előállított termékek több területen is alternatív, hosszú távon gazdaságos és úttörőnek számító megoldásokat kínálnak.

Hangszigetelés

A kőzetgyapot szerkezetének köszönhetően kiválóan elnyeli a külső zajokat – legyen szó homlokzati szigetelésről vagy a szobák, szintek közti hangszigetelő elemekről. Az ásványgyapot hangszigeteléssel a belső tereknél a kellemetlen lépészajok, a munkát, pihenést zavaró hangok döntő részét meg lehet szüntetni. Ez fordítva is igaz: megfelelő hangszigeteléssel a belső terekből sem jut ki az ott keletkező zaj.

[contentcards url=”https://www.rockwool.hu/alkalmazasi-teruletek/tetoterek-szigetelese/?selectedCat=termékadatlapok” target=”_blank”]

Tűzvédelem

A bazaltkő nem éghető, így a belőle készült szigetelőelemek sem azok. Gyártása során alig használnak szerves anyagot, ezért magas hőmérsékletnek kitéve sem kezd el füstölni. Ez már csak azért is kiemelten fontos szempont, mert a háztüzek nagy részénél nem közvetlenül a lángok, hanem az égés során keletkező mérgező füst felel a halálesetekért.

Kertészet

Talán ez az egyik legkevésbé ismert felhasználási területe a kőzetgyapotnak. Persze csak szakmán kívül, a mezőgazdasági ágazat szakemberei már régóta tisztában vannak azzal, hogy milyen előnyöket biztosít az ásványgyapotból készített ültetőközeg. A ROCKWOOL-hoz tartozó GRODAN termesztőközeg a precíziós kertészet egyik meghatározó elemévé vált.

A kőzetgyapot ültetőközeg lényege, hogy a gyökeret segíti mindvégig optimális körülmények között tartani, ezáltal az a növény jóval aktívabb növekedését segíti elő. Csökkenti a víz- és a tápanyagfelhasználást, miközben a termésmennyiséget jelentősen növeli használata.

Otthoni növények számára is kiváló megoldás, legyen szó kinti vagy benti termesztésről. Kedvenc virágunkat, veteményesbe tervezett paradicsomunkat is szebbé tehetjük a különleges ültetőközeg használatával.

Belső terek szigetelése

Közismert, hogy egy ház energiafelhasználását nagyban befolyásolja a homlokzati hőszigetelés minősége. Azt viszont kevesebben tudják, hogy csaknem ugyanennyire fontos az alulról hűlő födémek megfelelő szigetelése.

A kőzetgyapot tűzvédelmi és hangszigetelő tulajdonságai miatt hatványozottan alkalmas arra, hogy megszüntesse a hideg áramlását a garázs, pince vagy egyéb olyan helyiség felől, ami hűtheti a házat. Nemcsak jól szigetel, de egyszerű vele dolgozni: könnyen felszerelhető, és legalább ugyanennyire egyszerű festeni az erre a célra kialakított CEILINGROCK-elemeket.

Akkor is jó szolgálatot tehet a kőzetgyapot, hogyha bővül a család és több helyiség kell.

Új szobák kőzetgyapottal

Akkor is elengedhetetlen a kőzetgyapot szigetelés, ha egy meglévő, nagy szobát osztanánk kettő vagy több részre. Az elvélasztás többnyire gipszkartonnal történik, amit érdemes ásványgyapot hőszigeteléssel megtölteni. Hogy miért?

A válaszfalba épített kőzetgyapot lehetővé teszi, hogy a két szobát energiahatékonyan lehessen különböző hőmérsékleten tartani. Ez például akkor tökéletes megoldás, ha az egyik helyiségben állandóan szellőztetnének, míg a másik lakó a hideg miatt alig hajlandó kinyitni az ablakot. A hidegebb helyiség így nem hűti a másikat. Arról nem is beszélve, hogy a kiváló hangszigetelő tulajdonságok miatt sokkal kevesebb zajterhelés szűrődik át, garantálva mindkét helyiség nyugalmát.

Még néhány tipp az ásványgyapot hőszigeteléssel kapcsolatban:
Padlók és födémek szigetelése
Válaszfalak szigetelése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Valóban olcsóbb-e az olcsóbb hőszigetelés?