Formabontó épületek és családi házak: hengerek, kupolák, hullámos homlokzatok. Hogy tervezik, kivitelezik ezeket? Milyen lehet élni az ilyen épületekben?

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A formabontó családi házak egyre népszerűbbek

A szokatlan formák jól illenek a környezetbe

A köralakú családi házak kivitelezése gyors, könnyű

A köralakú épületek energitakarékosabbak

Formabontó épületek és családi házak: hengerek, kupolák, hullámos homlokzatok. Hogy tervezik, kivitelezik ezeket? Milyen lehet élni az ilyen épületekben?

Noha a különleges épületformákkal és alakzatokkal az elmúlt években egyre több helyen találkozhatunk, a családi házakra még most is alig jellemző ez a kevésbé szokványos építkezési mód. Pedig a kerekített formákra egyre nő a kereslet az ingatlanfejlesztők körében is. Ez nem csoda, hizen az ilyen konstrukciók rengeteg előnnyel rendelkeznek.

A kerek fomák az épületeken egyre népszerűbbek

Minimalizmus és ökológia

Napjainkban egy modern családi ház kialakításakor egy sor kihívással néznek szembe a tervezők. Manapság egy családi háznak nemcsak funkcionális értékei kell, hogy legyenek, hanem egyben innovatívnak kell lennie, sőt, meg kell felelnie az esztétikai, és egyben az energiatakarékossági elvárásoknak is. A minimalizmus és az ökológiai kérdések előtérbe helyezése már hosszú ideje az építőipari trendek egyike. Ennek következménye, hogy az épületek kialakításában egyre inkább növekszik a tartós és természetes alapanyagok felhasználásával előállított építőanyagok felhasználása. Az ilyen konstrukciók nemcsak csökkentik az energiafogyasztást, hanem mind a városi környezetbe, mind pedig a kevésbé beépített területekbe is jól beleillenek. A lekerekített formákkal rendelkező családi házak nem hatnak idegen elemként környezetükben, hanem ahhoz illeszkedve inkább azok részeivé válnak, ami elősegíti az embereknek a természeteshez, a természethez való visszavágyódását. – „Manapság az építkezéseknél a legfontosabb az energiahatékonyság és a természetesség. Különösen mostanában, amikor a természeteshez való vonzódás egyre erősödő trend, természetes és barátságos környezetben szeretnénk pihenni, relaxálni. Ahol nincsenek derékszögek. Ezért gyakorta, egyedi megrendelésű projektekben is, egyre inkább természetes, organikus formák kialakítására törekszünk, valamint arra, hogy az épületek minél inkább beleolvadjanak a környezetükbe. A globális felmelegedés korszakában azonban kulcsfontosságú az energiatakarékos megoldások használata és a szélsőséges időjárás elleni védelem biztosítása. Az aerodinamikai formák itt is jól működnek, hiszen a kerek alakzatok igazán ergonómikus formák. Az ilyen formájú családi házak jobb energiahatékonysággal rendelkeznek – ha jól tervezik őket, akkor sok energiát takaríthanak meg élettartamuk során. Ezért annyira fontos, hogy már a tervezési szakaszban átgondolásra kerüljenek a majdan alkalmazott megolások, valamint a felhasználni kívánt tartós és biztonságos építőanyagok. A fa továbbra is az egyik legnépszerűbb építőanyag, mivel természetes anyagként gyakorlatilag nincs karbon-lábnyoma, és a környezetében jól érezzük magunkat. Összességében: funkcionálisnak és a természethez közelinek kell lenni.” – mondja Andrzej Truszczyński – építész, a TKHolding Truszczyński Kobierzewski * vállalat elnöke.

A kerek alakú épületekkel energia takartható meg

Többdimenziós megtakarítás

Egy kerek formájó épület kivitelezési költsége akár 20% -kal is alacsonyabb, mint egy klasszikus alakzatú családi ház kivitelezése. Emellett a felépítése is valamivel rövidebb időt vesz igénybe. Mivel gömbölyű alakú épületek kisebb felülettel rendelkeznek, szerkezetük könnyebb lehet, és kevesebb anyagfelhasználást igényelnek, beleértve az előre gyártott elemeket is. Telepítésük ezért nem bonyolult, általában 3-4 hónapot vesz igénybe. Ez jó megoldás, különösen a fiatal építtetők számára, főleg mivel később – jelenlegi pénzügyi lehetőségektől és a változó igényektől függően – akár könnyen új modulokat is hozzá lehet adni a már megépített blokkhoz.

NKerek alak = biztonság és béke

A kör alakú házak elősegítik a kikapcsolódást, jó hatással vannak a koncentrációra, és a béke oázisává válhatnak, továbbá ellenállnak egyaránt a tűznek és a szélnek. Ezért is érdemes csak kiváló minőségű építőanyagokat használni a felépítésükhöz. A ROCKWOOL hőszigetelő kőzetgyapot tűzálló (A1 tűzvédelmi osztály) és páraáteresztő tulajdonságainak köszönhetően nemcsak növeli a ház tűzvédelmét és megóvja azt a penészesedéstől, hanem megfelelő mikroklímát is biztosít a belső terekben. Könnyen felhasználható a kupola alakú felületek kerek boltozatának hangszigetelésére is, amelyben a hang könnyen visszaverődhet az ívelt falaktól, így csillapítva az esetlegesen keletkező nem kívánatos visszhangokat.

Szokatlan formákkal a hatékonyságért

Természetesen energiatakarékos

A megfelelően felépített, kerek formájú házszerkezetek sokkal könnyebbek. A homlokzatok és a tető kisebb és áramvonalas felülete csökkenti a hőveszteséget, és az elhanyagolható számú sarkok és kanyarfelületek minimalizálják a hő távozásának esélyét az épületből. Egy ilyen szerkezet, a megfelelően kiválasztott kőzetgyapot hőszigeteléssel ellátva akár 50%-os üzemeltetési költségmegtakarítást érhet el a hagyományos épületekhez képest.

Egyszerű, de hatékony

A kör alakú házak különösen azok számára lehetnek érdekesek, akik értékelik az egyszerűséget, de egyben szokatlan megoldásokat keresnek. Az egyszerű forma ellenére egy ilyen épület is lehet eredeti, hiszen a felhasználható építőanyagok széles választéka lehetővé teszi, hogy az ívelt homlokzat egyedivé válhasson. 

Hacsak az önkormányzat területfejlesztési terve nem tiltja, és Ön nyitott a nem szokványos épület-megoldások iránt, a megfelelő kivitelező vállalkozó keresése és a szokatlan elrendezés kialakítása már nem jelenthet problémát! Ha építkezik, érdemes megfontolni kör alakú ház kialakítását. Boldog lesz benne! És ez így kerek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így készíts házilag hangszigetelést!

Túl hangosan szűrődik be a forgalom zaja az ablakon keresztül? Heves vérmérsékletű emberek laknak a szomszédban? Van megoldás: utólagos hangszigeteléssel csökkenteni lehet a kellemetlen zajokat legyen szó akár lakásról vagy házról.