Tűznek ellenálló ház – lehetséges ez?

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A lakástüzek nagyrészét a nem megfelelő elektromos berendezések okozzák 

A tűz mellett a füst is életeket követelhet 

Tűznek ellenálló anyagok alkalmazásával csökkenthető a kockázat 

Évente többszáz épülettűz keletkezik hazánkban. Méretük és az elszenvedett veszteségek mértéke változó, és olyan tényezőktől függ, mint például: az éghető anyagok tűzterhelése, a tűzoltó készülékek jelenléte vagy a tűzoltók kiérkezési ideje. Sajnos egyetlen épületnek sincs esélye a tűz pusztító erejével szemben, de a megfelelő hőszigetelő anyagok használatának köszönhetően – minimálisra csökkenthetjük a veszteségeket, és megvédhetjük az épület szerkezetét a rombolástól. 

Mi az épülettüzek fő oka? 

Az elmúlt két évtizedben a lakástüzeket főleg meghibásodott elektromos berendezések okozták. Ennek okai mögött sok esetben emberi mulasztás található: nem megfelelően felszerelt vagy nem megfelelő műszaki állapotban lévő, nem karbantartott elektromos berendezések állnak a háttérben.

Manapaság szinte minden háztartásban egyre több elektronikai eszközt használunk és így a lakások elektromos terhelése növekszik. Ezzel viszont nem feltétlenül jár együtt a ház vagy a lakás elektromos hálózatának, vezetékeinek cseréje vagy modernizálása.

Nem is beszélve az egyre több éghető anyagról – többnyire műanyagból készült használati tárgyról -, melyeket háztartásunkba zsúfolunk: függönyök, műanyagból készült székek, asztalok bútorok stb., melyek egy esetleges épülettűz alkalmával inkább segítik a tűz terjedését.

Fentiek meggyőzhetik az építészeket és a beruházókat is arról, hogy a tervezés és a kivitelezés során minél több tűzgátló, neméghető anyag kerüljön felhasználásra. Tipikusan ilyen terület az épületre kerülő hőszigetelés kérdése. Egy megfelelő hőszigetelő-anyagnak nemcsak a téli hőveszteségtől, az épület nyáron történő túlzott felmelegedésétől, a külső zaj káros hatásaitól, hanem a tűz pusztító erejétől is védenie kell a helyiségeket.

Miért érdemes minden épületet megvédeni a tűz ellen? 

Egy tűzeset során az esetlegesen az égő épületben rekedt emberek egyszerre több veszélynek is ki vannak téve: elsősorban magának a tűznek, a magas hőmérsékletnek és füstnek. A tűz ciklikusan fejlődik és lángaborulással (flashover) tetőzik. A hőmérséklet gyorsan emelkedik, akár 800-1200 °C-ig. Ilyen magas hőmérsékleten a legtöbb anyag megolvad, elég.

A tűz során keletkező füst sem lebecsülendő: maga a füst szén-monoxidot és sok mérgező anyagot tartalmaz, amelyek az égő (mű)anyagokból szabadulnak fel. A statisztikák szerint a tűzvészek áldozatainak kb. 80%-a nem a tűz, hanem a keletkezett füst miatt, füstmérgezésben veszíti életét. Nem is beszélve arról, hogy a füst emellett – mivel akadályozza a látást – komoly nehézséget okoz kiérkező mentőcsapatoknak is.

Tűzálló ház
A tűz pusztító ereje

Tűznek ellenálló anyagok 

A piacon kapható hőszigetelő-anyagok közül nem éghető anyagként szokás emlegetni az ásványgyapot termékeket. Tűzvédelmi szempontból ugyanis ezek az anyagok számos előnnyel rendelkeznek. Ásványgyapot anyagokat két részre oszthatjuk: üveggyapot és kőzetgyapot. Bár mindkettő nem éghető és jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, mégis több jellemzőben különböznek egymástól. A tűzállóság szempontjából a kőzetgyapot ellenállása nagyobb: olvadáspontja nagyobb, mint 1000 ° C, szemben az üveggyapottal, amely esetében a hasonló érték 600-700 ° C. A kőzetgyapot hőszigetelések a legmagasabb, A1-es neméghetőségi osztályba tartoznak. Tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és kockázati osztály besorolású épületnél korlátozás nélkül beépíthetők. Javítják az épületek tűzbiztonságát, egyúttal biztonságos tűzgátat képeznek. Egy esetleges épülettűz során értékes többletidőt nyújtanak a bent rekedt emberek kimentéséhez, továbbá védik az épületszerkezetet, így csökkentve a tűz pusztítását.

Egy ház építése vagy felújítása során érdemes tűzvédelmi intézkedéséket is tenni. Biztonságos megoldás a kőzetgyapotot választani a homlokzat szigeteléséhez. Ez különösen akkor indokolt, ha tűzvédelmi gátakra, felületekre is szükség lesz az épület kivitelezésekor. A részletes szabályozásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat valamint a Tűzterjedés elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki irányelv tartalmazza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Hogyan kezdjünk hozzá egy családi ház felépítéséhez?

A családi ház felépítése már a földmérés előtt elkezdődik, még mielőtt a kotrókanál először hozzáérne a földhöz. Az építtetőnek sok munkát kell végeztetnie és sok pénzt kell költenie, mivel ez a beruházás mérnöki és egyfajta bejelentési folyamatot is magában foglal egyben.