Tűznek ellenálló ház – lehetséges ez?

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A lakástüzek nagyrészét a nem megfelelő elektromos berendezések okozzák 

A tűz mellett a füst is életeket követelhet 

Tűznek ellenálló anyagok alkalmazásával csökkenthető a kockázat 

Évente többszáz épülettűz keletkezik hazánkban. Méretük és az elszenvedett veszteségek mértéke változó, és olyan tényezőktől függ, mint például: az éghető anyagok tűzterhelése, a tűzoltó készülékek jelenléte vagy a tűzoltók kiérkezési ideje. Sajnos egyetlen épületnek sincs esélye a tűz pusztító erejével szemben, de a megfelelő hőszigetelő anyagok használatának köszönhetően – minimálisra csökkenthetjük a veszteségeket, és megvédhetjük az épület szerkezetét a rombolástól. 

Mi az épülettüzek fő oka? 

Az elmúlt két évtizedben a lakástüzeket főleg meghibásodott elektromos berendezések okozták. Ennek okai mögött sok esetben emberi mulasztás található: nem megfelelően felszerelt vagy nem megfelelő műszaki állapotban lévő, nem karbantartott elektromos berendezések állnak a háttérben.

Manapaság szinte minden háztartásban egyre több elektronikai eszközt használunk és így a lakások elektromos terhelése növekszik. Ezzel viszont nem feltétlenül jár együtt a ház vagy a lakás elektromos hálózatának, vezetékeinek cseréje vagy modernizálása.

Nem is beszélve az egyre több éghető anyagról – többnyire műanyagból készült használati tárgyról -, melyeket háztartásunkba zsúfolunk: függönyök, műanyagból készült székek, asztalok bútorok stb., melyek egy esetleges épülettűz alkalmával inkább segítik a tűz terjedését.

Fentiek meggyőzhetik az építészeket és a beruházókat is arról, hogy a tervezés és a kivitelezés során minél több tűzgátló, neméghető anyag kerüljön felhasználásra. Tipikusan ilyen terület az épületre kerülő hőszigetelés kérdése. Egy megfelelő hőszigetelő-anyagnak nemcsak a téli hőveszteségtől, az épület nyáron történő túlzott felmelegedésétől, a külső zaj káros hatásaitól, hanem a tűz pusztító erejétől is védenie kell a helyiségeket.

Miért érdemes minden épületet megvédeni a tűz ellen? 

Egy tűzeset során az esetlegesen az égő épületben rekedt emberek egyszerre több veszélynek is ki vannak téve: elsősorban magának a tűznek, a magas hőmérsékletnek és füstnek. A tűz ciklikusan fejlődik és lángaborulással (flashover) tetőzik. A hőmérséklet gyorsan emelkedik, akár 800-1200 °C-ig. Ilyen magas hőmérsékleten a legtöbb anyag megolvad, elég.

A tűz során keletkező füst sem lebecsülendő: maga a füst szén-monoxidot és sok mérgező anyagot tartalmaz, amelyek az égő (mű)anyagokból szabadulnak fel. A statisztikák szerint a tűzvészek áldozatainak kb. 80%-a nem a tűz, hanem a keletkezett füst miatt, füstmérgezésben veszíti életét. Nem is beszélve arról, hogy a füst emellett – mivel akadályozza a látást – komoly nehézséget okoz kiérkező mentőcsapatoknak is.

Tűzálló ház
A tűz pusztító ereje

Tűznek ellenálló anyagok 

A piacon kapható hőszigetelő-anyagok közül nem éghető anyagként szokás emlegetni az ásványgyapot termékeket. Tűzvédelmi szempontból ugyanis ezek az anyagok számos előnnyel rendelkeznek. Ásványgyapot anyagokat két részre oszthatjuk: üveggyapot és kőzetgyapot. Bár mindkettő nem éghető és jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, mégis több jellemzőben különböznek egymástól. A tűzállóság szempontjából a kőzetgyapot ellenállása nagyobb: olvadáspontja nagyobb, mint 1000 ° C, szemben az üveggyapottal, amely esetében a hasonló érték 600-700 ° C. A kőzetgyapot hőszigetelések a legmagasabb, A1-es neméghetőségi osztályba tartoznak. Tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és kockázati osztály besorolású épületnél korlátozás nélkül beépíthetők. Javítják az épületek tűzbiztonságát, egyúttal biztonságos tűzgátat képeznek. Egy esetleges épülettűz során értékes többletidőt nyújtanak a bent rekedt emberek kimentéséhez, továbbá védik az épületszerkezetet, így csökkentve a tűz pusztítását.

Egy ház építése vagy felújítása során érdemes tűzvédelmi intézkedéséket is tenni. Biztonságos megoldás a kőzetgyapotot választani a homlokzat szigeteléséhez. Ez különösen akkor indokolt, ha tűzvédelmi gátakra, felületekre is szükség lesz az épület kivitelezésekor. A részletes szabályozásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat valamint a Tűzterjedés elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki irányelv tartalmazza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így ég el a rossz minőségű hangszigetelő anyag – videóval

Ha valaki járt már stúdióban, próbateremben vagy egyéb olyan helyen, ahol az átlagosnál nagyobb zajterhelés keletkezik, akkor nagy valószínűséggel látott már hangszigetelésre használt szivacsokat. Egy amerikai fiatalnak eszébe jutott, hogy megnézze, mi történik, amikor meggyulladnak.