Régi ház felújítása? Nem kell megőrülnünk tőle! 

Károly Somlósi

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Hogy kell nekilátni egy régi épület felújításának 

Amire mindenképpen figyeljünk 

Melyek a manapság divatos belső terek és színek 

Családi házam megérett a felújításra. Nehezen szánom rá magam, de lassan el kell kezdenem. Egyelőre figyelem a szomszédaim kalandjait saját felújításaikkal. Ez bizonyos esetekben odáig fajul, hogy a munkálat maga a régi ház teljes lebontását és egy új modern épület felhúzását jelenti.

Régi ház
Régi ház

A kettővel mellettem lévő szomszédom évek óta küzd szülei régi házának eladásával. A potenciális vevőket sajnos mindig elriasztja a ház belseje: az apró szobák, és rossz elrendezésük. Végül úgy döntött, hogy átalakítja a házat, mielőtt újra megpróbálná eladni. Ehhez valahonnan információt kell szereznie arról, hogy mit is szeretnek és keresnek manapság az emberek. Egy belsőépítész ismerősömhöz irányítottam, aki jópár tanáccsal látta el. Ezeket összefoglaltam ebben a cikkben– hátha másnak is a segítségére lesz.

Régi ház felújítása – hol is kezdjem? 

A ház felújítása során bővíthetünk, átrendezhetünk. Lebonthatunk vagy hozzáadhatunk falakat, megváltoztathatjuk az egyes szobák méreteit és funkcióit, az ajtók helyzetét, az ablakok méretét és így tovább. És még ott vannak a belsőépítészet adta lehetőségek is.

Előre érdemes átgondolni a lehetőségeket. A mai, modern életvitel milyen funkciókat követel meg? Bővítsük-e a fürdőszobát, hogy a kád mellett legyen még egy tágas zuhanykabinunk is? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk, melyeket meg kell válaszolnunk.

Felújítás előtt nagyon fontos annak vizsgálata, hogy a régi épületben van-e a falakon bármelyikén feketedés, kialakuló penészesedés. Ha igen, ez víz- vagy hőszigetelési hibára, vagy egyáltalán ezek hiányára utaló jel.

FONTOS: a régi házakban a rossz, vagy nem létező víz- és/vagy hőszigetelés kérdése általános probléma. Ebben az esetben a régi ház felújítását ezek javításával vagy megfelelő szigetelés létrehozásával (hőszigetelés esetén pl. kőzetgyapottal), jellemzően a házon kívül kell elkezdeni.  

Régi ház felújítása
Régi ház felújítása

A tervezés fontos dolog!

A házon belül a szobák, helyiségek elosztását, méretét át kell gondolni: hogyan tölti idejét egy mai család? Manapság nagyobb hely kell pl. a TV-nek, jó ha van hely laptopnak, számítógépnek, esetleg lakáson belüli tornázásnak. A konyhákban is sokkal több eszköz, berendezés található, mint mondjuk 40 éve. Sokaknak pedig manapság már nem kötelesség, hanem egyfajta szórakozás a főzés, melyeket tv műsorokból tanul. Ezeknek is nagyobb hely kell, és manapaság divatos és praktikus, ha a konyha egy légtérben van a nappalival. Szóval nagyobb terekre van szükség, akár úgy, hogy egy helyiségben több funkció is jelen lehessen.

Míg a fürdőszoba egykor egy kis higiéniai helyiség volt, ma olyan helynek kell lennie, ahol átélhetjük a fürdőzés örömét. Sokan ennek okán több időt töltenek a fürdőben. Emiatt viszont jó, ha több fürdőszoba van a házban.

Egy régi ház újszerű elrendezése

A belső terek egészére vonatkozóan elmondhatjuk, hogy gyakran visszafogott színeket használnak a színes tarka helyett. Mindenféle természetes anyag szintén nagyon népszerű. Nyers fa, zsinór, szövet és a kő. A természetes anyagok közé tartozik ilyen értelemben a beton vagy inkább látszóbeton is.

Visszatérve a konyhára – sokan azt mondják, hogy maga a konyha az a helyiség, mely „eladja” a házat. Itt vannak az utóbbi időben a legérdekesebb változások. A közelmúltig ez a helyiség egyértelműen el volt választva a ház többi részétől. Még akkor is, ha a nappalitól csak egy ajtó választotta el, mégis külön volt. Ugyanakkor az utóbbi időben egyre divatosabb a konyha belső terét a ház többi részéhez hasonló stílusban kialakítani. Színek és az alkalmazott anyagok tekintetében tehát eggyé válik a nappalival, része lesz annak.

Felújítás
Felújítás

Otthoni belső tér és divatos színek

És hogy mely színek divatosak ma? Szinte minden. Láthatunk belsőket akár fekete falakkal, a vörös, a kék különféle árnyalataival stb. De természetesen a fehér, vagy szinte fehér színek még mindig dominálnak. És ez a szín, amihez ragaszkodnunk kell, ha meg akarjuk könnyíteni a ház eladását. A fehér szín esetén az ügyfél könnyen el tudja képzelni, hogy a falat majd a kedvenc színére festi, de ha olyan színt lát, amikor a házat megnézi, ami nem tetszik neki, akkor nehéz lesz elképzelnie, más színű lesz a fal valaha is. Fesd fehérre és ennyi.

És végül…

Amiről szintén ne feledkezzünk meg a felújítás során: a csatlakozók, aljzatok megfelelő számát és helyét is alakítsuk ki. Ehhez át kell gondolni, hogy hol lesz a TV és az a kanapé vagy fotel, ahová leülünk, ha akkor kell majd tölteni a laptopot, mikor éppen használni szeretnénk. A többi elektromos berendezés elhelyezését is át kell gondolni, hogy aztán ne különféle hosszabbítók kábelek rengetegében éljünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Kőzetgyapot és napelem? A legjobb párosítás!

Ki ne szeretné, ha új házában minél alacsonyabb lenne a rezsiköltség? Rengeteg megoldás létezik arra, hogy minél kevesebbet kelljen költeni, ezek kombinációja pedig még nagyobb spórolást eredményezhet. Az egyik ilyen a kőzetgyapot szigetelés és az alternatív energiaforrás felszerelése.