Szigetelés, hőcserélés, erős tetőszerkezet – a ház ami még a klímaváltozásnak is ellenáll

Károly Somlósi

9 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Az épületeknek az egyre gyakoribb viharoknak is ellen kell állniuk

A háznak jól szigeteltnek kell lennie, ezzel elkerülve az energiapazarlást

Érdemes megfontolni a hőcserélő rendszer és a napelemek használatát.

Nagyvárosból származom, de vidéken élek. És nagyon remélem, hogy hamarosan felépíthetem itt a házamat. Jelenleg a tervezés szakaszában vagyok, és kiválasztom azokat a technológiákat és konkrét megoldásokat, amelyek majd beépítésre kerülnek. Gyorsan rájöttem, hogy a befektetők azon generációjához tartozom, akiknek már a tervezés során figyelembe kell venni a klímaváltozás tényét.

Ilyen az éghajlatunk

Leendő házamnak ugyanis nemcsak a mai, viszonylag enyhe éghajlattal kell megbirkóznia, hanem előre kell gondolkodni arról is, hogy milyen időjárási körülmények várhatóak a következő évtizedekben.

Ehhez információra van szükségem arról, hogy miként alakulnak majd az időjárási trendek a jövőben. A szakértők abban egyetértenek, hogy a legfőbb változás az éghajlat szélsőségessé válása lesz. Ami ránk vár, nem annyira egy egyszerű felmelegedés, sokkal inkább egy időjárási hullámvasút: hőhullámok és aszályok, amelyekben soha nem látott intenzitású zivatarok és hurrikán erősségű szelek váltogathatják egymást, olyanok, amelyeket ma egyelőre még csak a tévéhírekből ismerünk. Ugyanakkor, bár az éghajlat összességében egyre melegszik, fagy és hóvihar is egyaránt előfordulhat, mégha ritkán is.

vastag kőzetgyapot szigeteléssel védekezhetünk a nyári meleg ellen is

Ha erősen fúj a szél

Az erős szél az épületekre veszélyt jelent. Általában az egyes országok építési szabályai a szél hatását is figyelembe veszik – az épületeknek rongálódás nélkül el kell viselniük egy, a szabályozásban leírt mértékű szélerőt. A probléma az, lehet, hogy ha a szabvány az elmúlt időszakban jellemző – kevésbbé erős – szeleket veszi figyelembe.

Ez eddig elég is volt, mert az anomáliák annyira ritkák voltak, hogy nem volt értelme felkészülni rájuk. Sajnos ez hamarosan megváltozhat. Ezért döntöttem úgy, hogy egy igazán masszív, erős tetőt építek. Először arra kértem az építészt, hogy erősítse meg az oromfalakat és a térdfalat vasbeton oszlopokkal. Koszorú is összeköti őket.

A szarufák rögzítéséhez szilárd csatlakozókat akarok kalapálni, hogy jobban tartsák őket. A burkolólapokat minden szarufához két csavarral rögzítik. Meggondoltam magam is, és acél tetőcserép helyett kerámia cserepet választottam. Sokkal nehezebb és kisebb. A kicsi, nehéz építőelemek pedig sokkal jobban ellenállnak az erős szél által okozott szívóerőnek.

Ezekkel többletintézkedésekkel a szakemberek szerint jelentősen megnövelhető a szerkezet ellenállása. Bár ezek a megerősítések nem fogják 100% -osan megvédeni a tetőmet. egy tornádóval szemben, de jelentősen megnövelik az eros szél elleni védelem esélyét, és a legerősebb hétköznapi szél esetén is elegendőnek kell lenniük.

Légkondicionálás a házban

A klímaváltozás által okozott másik probléma az elviselhetetlen és az egészségre is veszélyes hőség lehet. Szerencsére az épületek hőszigetelésére vonatkozó, az elmúlt években bevezetett szabványok ebben az esetben hasznosnak bizonyulnak, hiszen a hőszigetelés a falakat nemcsak a hidegtől , hanem a forró napokon a melegtől is megvédi. Számomra a kőzetgyapot hőszigetelés a tökéletes megoldás. Először is kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, másrészt tartós és – ami szintén fontos – nem gyúlékony. Ezenkívül az egész házban használható, nemcsak a homlokzaton és a tetőn.

Kőzetgyapotal egyaránt szigetelhetjük a válaszfalakat és a padlót, akár még a kandalló szigetelését is kialakthatjuk. Fontos az ablakok szerepe is. Az ablakon keresztül ugyanis kiszökhet a meleg. Fontos tájékozódni a válaszott ablak hőszigetelő képességéről – vagy éppen annak hiányáról.

Az egész ház működése a rekuperáció elvére épül, ami nem más, mint a kiáramló hő és elektromos energia visszanyerése és újbóli hasznosítása. Ezzel az ötlettel télen az épület hűvös levegőjét felmelegíthetjük, de ugyanezen elv alapján lehűtjük a nyári forró levegőt is. Fontos, hogy a szellőzés, amelyhez a hőcserélő berendezés csatlakozik, légszűrőkkel bővíthető. Jelenleg nem tervezem ezt, de sok jel utal arra, hogy a légköri páratartalom növekedése és poros mivolta szükségessé teszi ezeket a jövőben.

megújuló energiforrásokkal az energiafüggetlenségért

Napelemek használata – energia az űrből

A probléma az, hogy ha tömegek használnak légkondicionálót, akkor az áram iránti igény jelentősen megnő. A kézenfekvő megoldás a napelemekből nyerhető „örök” energia használata.

Néhány helyen már működik a következő energiahasználati modell: egy napsütéses napon a panelek tulajdonosa áramot termel, amelynek egy részét eladja a közüzemi társaságnak, és ha nincs napfény, akkor energiát vásárol belőle.

Még az is előfordulhat, hogy a teljes energiafüggetlenséghez csak napelemekre és tartozékaira lesz szükségem.

Hogyan lehet megvédeni a házat az áradásoktól?

Annak ellenére, hogy a falu, amelyben élek, közel van egy folyóhoz, az még soha nem árasztotta el a települést. Sajnos a klímaváltozással ez is megváltozhat. Ezért a házamat fel kell készíteni az esetleges áradásra. Kiderült, hogy egy pince nélküli épület esetében ez nem is olyan nehéz. Először szükségem lesz szelepekre a szennyvízcső és a kandalló légbevezetésére. Másodszor, a háznak légmentesen záródó falakkal és vízszigeteléssel kell rendelkeznie, amely ellenáll a nedvességnek. És szükségem lesz árvízvédelmi rendszerre.

Általában ablak- és ajtónyílásokba ragasztott vezetőkből és speciális panelekből áll, amelyeket árvízveszély esetén beillesztenek beléjük. Bár ez a védelem lehet, hogy nem lesz elegendő egy nagyobb áradás esetén, de kisebb árvíz esetén megfelelő.

A megerősített tető, a jól hőszigetelő ablakok, a vastag kőzetgyapot hőszigetelés, a hőcserélő rendszer, a nappanelek és az árvízvédelem lehetővé teszik a várható változások túlélését viszonylag kényelmes körülmények között. Sőt, még esővízgyűjtő rendszert is telepíteni fogok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A stílus nem kér pénzt – hogyan rendezzük be a lakásbelsőnket, pénztárcánkra is ügyelve egyben?

Jó, ha előre eldöntjük, hogy lakásbelsőnket milyen stílusban szeretnénk berendezni – ám ez bizonyos esetekben komoly költségekkel járhat. Mely lakberendezési irányzatok válhatnak pénzügyi csapdává, és melyek azok, amelyek alkalmazásával viszonylag kis befektetéssel is egyedi hatás érhető el?