Tégla- vagy könnyűszerkezetes ház?

Eszes Ádám

3 perc

Magyarországon régóta a tégla az egyik legnépszerűbb építőanyag és ennek a praktikusságon kívül is több oka van. A könnyűszerkezetes épületek is elterjedőben vannak, de vajon miben nyújtanak mást?

A tégla az egyik legkönnyebben elérhető építőanyag. A költsége ugyan nagyobb, mint a könnyűszerkezethez használt anyagoknak, de jóval masszívabb is. Karbantartást sem igényel, ellenben mondjuk egy fa- vagy fémszerkezetes házzal.

A tégla masszívabb és magas élettartammal rendelkezik. A hőtartó képessége magas. Előállítása során természetes anyagokat használnak, a technológia azonban nem mondható károsanyagkibocsátás-mentesnek. Az építés során jóval több munkát igényel, mint az előre legyártott panelek.

Gyors, olcsó, de kevésbé tartós

Az alternatív építőanyagok új fejlesztései a korábbinál jobban felvehetik a versenyt a piacon. A legújabb megoldások már jóval hozzáférhetőbbek és megfizethetőbbek, mint korábban. A könnyűszerkezetes anyagok közé tartozik a fa, acél, de ilyen otthon készülhet előre gyártott, szerkezeti szigetelt panelekből.

Jóval olcsóbban meg lehet építeni ilyen megoldásokkal egy házat, mint téglából, és kevesebb odafigyelést igényelnek az építkezés során. Azonban még megfelelő gondozás mellett sem biztos, hogy addig fog állni, mint egy téglaház. Az ilyen anyagok egyik legnagyobb hátránya az alacsonyabb élettartam.

A könnyűszerkezetes megoldás kevésbé tartós, de gyorsabb és olcsóbb.

A könnyűszerkezet gyorsabban reagál a hőmérséklet változásaira, de ez a probléma egy megfelelően kiválasztott hőszigeteléssel áthidalható. A hőszigetelést egyébként a téglaépületeknél is érdemes az energiahatékonyság miatt alaposan megtervezni.

Lehetne akár azt is mondani, hogy egy tökéletes hőszigeteléssel mindegy, hogy milyen építőanyagot használunk, hiszen így az épület és a bent élők nem lesznek kitéve a kinti hőmérséklet gyors változásainak.

A tégla- és a könnyűszerkezet közti választásnál anyagi szempontokat, a leendő helyszín éghajlatát és a kivitelezés gyorsaságát is mérlegelni kell. Ugyanígy az sem utolsó szempont, hogy mennyire hosszú távon számolunk az épülettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapotból – de mivel érdemes?

Ezen az oldalon sok cikk szólt már a kőzetgyapot, vagy más néven az ásványgyapot homlokzati szigetelés előnyeiről, konkrét megoldásról azonban kevesebb. Ezt a hiányt enyhítjük most a FRONTROCK bemutatásával.