5 élőlény, ami végleg eltűnhet a klímaváltozás miatt

Eszes Ádám

4 perc

A globális felmelegedés rengeteg élőlény fennmaradását veszélyezteti. Az szinte mindenki számára ismert, hogy a jegesmedvék kihalhatnak a klímaváltozás miatt, de az nem, hogy még mennyi más faj fennmaradása is kétséges.

Több olyan faj is veszélyeztetett, amelynek az eltűnése újabb kihalásokat is hozhat. A földtörténet hatodik jelentős kihalási hulláma kezdődött meg a globális felmelegedéssel, amit az ember jelentősen felgyorsít az üvegházhatású gázok kibocsátásával. Egyes becslések már 8 Celsius-fokos emelkedéssel is számolnak. Vannak olyan fajok, amelyek költözéssel próbálhatják meg átvészelni a klímaváltozást, míg mások regionálisan vagy akár teljesen eltűnhetnek.

Császárpingvin

A császárpingvinek tengeren levő jégfelületeken szaporodnak és nevelik fiókáikat, de a táblák a szárazföldhöz kapcsolódnak. Az antarktiszi jég olvadásával egyre több területet vesztenek el élőhelyükből. A császárpingvinek egyedszáma alig több mint 80 év múlva emiatt akár 99 százalékkal is csökkenhet.

A császárpingvinek mellett a többi pingvinfaj is súlyosan veszélyeztetett.

Afrikai földimalac

A klímaváltozás az afrikai földimalacot is eltüntetheti. A barátságos külsejű állat a szárazság és a nagyobb hőség miatt egyre nehezebben jut fő táplálékához, a hangyához. A Witwaterstandi Egyetem kutatói 6 földimalacot figyeltek meg a Kalahári-sivatagban, ezek közül 5 elpusztult a vizsgált időszakban. Az állatok úgy próbáltak alkalmazkodni a változó viszonyokhoz, hogy nem éjjel, hanem a nappali melegben próbáltak táplálékot keresni, de így sem sikerült túlélniük.

Amerikai pocoknyúl

Az éghajlatváltozás miatt több régóta lakott területéről is eltűnt az amerikai pocoknyúl. Az állat egyedszáma minden kolóniában csökkent egy pár évvel ezelőtti vizsgálat során. Ugyan vannak továbbra is viszonylag népes kolóniái, ezek az élőhelyek fokozottan ki vannak téve a felmelegedés káros hatásainak.

A paraziták kihalása más fajok pusztulását is beindíthatja.

Paraziták

A parazita fajok egyharmada tűnhet el a klímaváltozás miatt. Több rovarfaj, a gombák és bizonyos férgek is ebbe a csoportba tartoznak – a közös bennük, hogy az életben maradáshoz szükséges táplálékot a gazdatestből nyerik. Elsőre nem is tűnhet olyan vészesnek, ha azt halljuk, hogy például a kullancsok egy része is teljesen kipusztul.

Az ökoszisztéma szempontjából viszont ez nem ilyen egyszerű – a kutatók úgy vélik, hogy ha 2070-re eltűnik az élősködők harmada, akkor az további kipusztulásokat hoz magával.

Ismeretlen fajok

Egy több mint 10 évvel ezelőtti brit szimuláció szerint 2050-re a brazil szavannákról eltűnik a fajok legkevesebb 39 százaléka, köztük olyan fajokkal, amelyeket még nem is ismerünk. Máshol is hasonlóan súlyos következményei lesznek a melegedésnek: az Ausztráliában élő 400 lepkefaj fele marad csak meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A homlokzat megvéd és gyönyörködtet 

Hagyományos vakolatok és burkolatok, vagy modern fémlemez fedések. Ma gyakorlatilag minden megtalálható a homlokzaton, amely megvédi a házat a rossz időjárástól.