Így tehetsz a klímaváltozás ellen

Eszes Ádám

3 perc

Az emberiség naponta több mint száz millió tonna szén-dioxidot állít elő. Ez hatalmas mennyiség, de bárki csökkentheti. Ahhoz, hogy minél kisebb legyen az a bizonyos ökológiai lábnyom, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

Csepp a tengerben – valahogy így érezheti magát az, aki egyedül vág bele az ökológiai lábnyoma csökkentésébe. Pedig nincs így, a károsanyag-kibocsátás úgy csökkenthető igazán hatékonyan, hogyha a fogyasztói oldal áll neki először a mérséklésnek. Sok kicsi sokra megy – ha egy ember nem is, de egymillió hasonlóan gondolkodó már eredményt érhet el. Ha komolyan tenni akarsz a klímaváltozás ellen akkor ezeken a területeken érdemes változtatnod:

Utazás

Ha lehet, használj tömegközlekedést vagy kerékpárt. Ha nem megoldható, akkor arra törekedj, hogy autód minél alacsonyabb károsanyag-kibocsátási értékkel rendelkezzen és az sem árt, ha keveset fogyaszt. Kerüld a dugókat, és igyekezz egyszerre több dolgot elintézni, ha autóval vagy!

A kerékpározás nemcsak a környezetnek, hanem a saját testednek is jót tesz.

Repülővel csak akkor utazz, hogy ha igazán elkerülhetetlen, hiszen a gépek nagyságrendekkel több káros anyagot juttatnak közvetlen a légkörbe, mint az autók.

Otthon

Szigetelj le mindent, hogy minél kevesebb energiát kelljen felhasználnod! Azt a hőt valahogyan pótolni kell, ami a régi ablakokon vagy a kevésbé jól szigetelt falakon keresztül távozik az otthonodból. A pótlás energia felhasználásával történik, amit nagy valószínűséggel még nem fenntartható módon állítottak elő.

Spórolj az árammal! Csak akkor legyen felkapcsolva a villany, a tévé, amikor igazán szükség van rá. Minél több energiatakarékos háztartási gépet használsz, annál kevesebb lesz az ökológiai lábnyomod. Ha teheted, szereltess fel napelemet vagy szélturbinát, így egy részét megtermelheted saját fogyasztásodnak.

A szemetet szelektíven gyűjtsd, és amit tudsz, hasznosíts újra!

Étkezés

Mindig a helyi alapanyagokat részesítsd előnyben! Minél messzebbről kerül egy élelmiszer az asztalra, annál több szén-dioxid keletkezett szállításakor. Az Egyesült Államokban kiszámolták, hogy a károsanyag-kibocsátás 13 százalékáért az élelmiszerek szállítása felel.

A húsfogyasztás csökkentésével is sokat tehetsz a klímaváltozás ellen, mert egy állat felnevelése rengeteg káros mellékhatással jár a bolygó légkörére nézve.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Újrahasznosítás vagy műanyagmentes élet?

Sokan tehetik fel a kérdést maguknak: vajon mit válasszanak, ha fontos a környezettudatosság? Az újrahasznosításnak is vannak olyan folyamatai, amelyek környezetterheléssel járnak, a műanyagmentes élet viszont szinte lehetetlennek tűnik.