A tetőtér beépítése, a tetőtér hőszigetelése

Károly Somlósi

7 perc

A korábban nem használt tetőterek, padlásterek beépítése remek megoldás, arra, hogy új szobát, szobákat alakítsunk ki otthonunkban, ezzel is megnövelve a használható helyiségek számát. Ez lehet egy új gyerekszoba, vagy hobbiszoba, de akár vendégszoba is. Az eddig kihasználatlan padlástér beépítése azonban a tér megfelelő előkészítését igényli. Kiemeleten fontos a ferdetetős felületek megfelelő hőszigetelése, mely nélkül az ilyen helységek nem tudnak megfelelő hőkomfortot nyújtani.

Tetőtéri szoba — műszaki szempontok 

A tetőtér beépítésekor is szükséges a megfelelő tervezés, előkészítés. Amennyiben a tetőtér korábban egy teljes helyiség volt, a beépítést megelőzően érdemes átgondolni, hogy hány helyiségre fogjuk felosztani a teljes területet. Ezek kialakításához pedig szükség lesz az új helyiségeket határoló válaszfalak felállítására és megfelelő hangszigetelésére. A használaton kívüli tetőtérrel rendelkező épületekben a tetőszerkezetek gyakran nincsenek szigetelve. Így, amennyiben a tetőteret hasznosítani kívánjuk, szükséges lesz a ferde tetőfelületek szigetelése, annak érdekében, hogy az a tetőtéri helyiségekben megfelelő hőkomfortunk lehessen. 

A hőveszteség minimalizálása mellett a padlásszigetelésnek az épület környezetéből beszűrődő, nem kívánatos zajokat is csillapítania kell. Ilyen zaj lehet például a tetőre zuhogó, kopogó esőhang. A tetőtér hatékony hő- és hangszigetelését egyszerre lehetővé tevő építőanyag a kőzetgyapot, mely ezen felül hosszú távon is alak- és mérettartó, tűzálló termék.

A kőzetgyapot a padlásterek hatékony hőszigetelő-anyaga.

Tekintse meg ezt a cikkünket is: A tetőtér hőszigetelése 

A tetőtéri szoba létrehozása 

A tetőtér kinézete többek között a tető formájától és a térdfal magasságától függ. Ezek a paraméterek befolyásolják a közvetlenül a tetőfelület alatt elhelyezkedő helyiségek hajlásszögének mértékét. Érdemes észben tartani, hogy az említett tetőferdeségek különböző formájúak lehetnek, ami többek között az alkalmazott szigeteléstől függ. 

Ha a kőzetgyapot klasszikus módon kerül beépítésre — a tetőszerkezet szarufái közé, valamint a tetőtér gipszkartonnal lesz beépítve, és vizuálisan úgy fog kinézni, mint egy tipikus belső tér vakolt falakkal. 

Érdemes még tudni: A beépített tetőtér 

Amennyiben a kőzetgyapot a szarufák fölé kerül beépítésre, a tető teherhordó szerkezete az épület belseje felől teljes mértékben látható lesz. Ez lehetővé teszi, hogy a gerendák érdekes lakberendezési részletként is szolgáljanak. A látható gerendák és a fából készült kitöltő elemek (kisdeszkák vagy lambéria) együttesen hangulatossá teszik a tetőteret. A rusztikus kiegészítők alkalmazása lehetővé teszi, hogy egy nagyon érdekes, természetes megjelenésű, kényelmes belső teret hozzunk létre. 

Olvassa el még ezt is: Tetőszigetelés bazaltkő alapú ásványgyapottal 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így érdemes készülni a télre (már most)

Bár még nyár vége van, de a tél ilyenkor mintha egyre gyorsabban közeledne. Ha a tél nem is, az első hideg éjszakák hamarosan beköszöntenek, ezért ez még az utolsó időszak, amikor a tervezett energiatakarékossági korszerűsítéseket, felújításokat érdemes megkezdeni.