Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

4 perc

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Az európai lakosság 93 százaléka, a magyarok 96 százaléka súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást – közölte az Európai Bizottság egy friss jelentésében. A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy támogatják-e a klímasemlegességre vonatkozó célokat. A magyarok itt is átlag felett válaszoltak igennel – míg az uniós lakosság 92 százaléka, addig a magyarok 96 százaléka támogatta a kitűzéseket.

A válaszadók a 72 százaléka szerint jól hatással lenne a fosszilis tüzelőanyagok csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra. A felmérés azt is megmutatta, hogy a lakosság egyre nagyobb szerepet vállal a klímaváltozás elleni fellépésben.

A magyar megkérdezettek 91 százaléka személyesen is tesz az éghajlatváltozás mérsékléséért, például környezetbarát szigetelőanyag választásával, megújuló energia hasznosításával vagy akár a műanyaghasználat csökkentésével.

EU-s segítséggel tisztították meg a világ strandjait

Egy másik környezetvédelmi témában is megmutatta magát. A takarítási világnap alkalmából európai uniós kampány keretében a Föld több mint 80 országában begyűjtötték a strandokon összegyűlt hulladékot. Az ENSZ-szel közösen szervezett és a helyi hatóságok és iskolák bevonásával megvalósuló akció során tonnaszámra került szemét a tengerekből és tengerpartokról a helyi hulladékkezelő létesítményekbe.

Az akcióra azért van szükség, mert évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe. Az Európai Bizottság szerint a mostani akció önmagában nem jelent megoldást a hatalmas kihívásra – ezért fontos a megelőzés, azaz a hulladék megfelelő elhelyezése.

Az EU májusban fogadta el a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiát azon jogszabályokkal együtt, amelyek a tengeri hulladékként legáltalánosabban előforduló tíz, egyszer használatos műanyagtermék előállításának és felhasználásának csökkentését célozzák. Az elfogadott szabályozással 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak és fültisztítók használata.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások