Célegyenes az építkezésben: a lakásbelső kialakítása

Károly Somlósi

11 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Az építkezés vége látványos, de sok feladatot ró az építtetőre

A befejező munkálatok során számos költségünk lesz

Belsőépítész tanácsát kérhetjük, vagy magunk is kialakíthatjuk a lakásbelsőt

A burkolatok mellett gondolni kell a konyha és a fürdőszoba kialakításra is

Egy építkezés fáradságos és hosszadalmas folyamat – de egyszer csak elérkezünk a végéhez. Az egyik utolsó feladat frissen felhúzott családi házunk belső stílusának megteremtése, színek, burkolatok, berendezési tárgyak, stílusok kialakítása. Cikkünkben erről a már inkább örömteli szakaszról lesz szó. Választ keresünk arra, hogy mennyibe kerül az építkezés vége, hogyan spórolhatunk, avagy miért lesz ez ilyen drága?

A ház befejezése az építkezés egyik legélvezetesebb szakasza. Az építtető már láthatja a munkálatok végét, minden nap látható haladást hoz, és közelebb hozza az épületet a kívánt végállapothoz. Az építkezés ezen szakasza is viszonylag kockázatos állapot: itt könnyen elveszíthetjük “pénzköltési fegyelmünket”, annál is inkább, mert ha mihamarabb be szeretnénk fejezni az építkezést, az átgondolatlan lépésekhez vezethet. Emiatt a záró intézkedéseket különös gonddal kell megtervezni. Ez főleg a beltéri munkák sorrendjére vonatkozik. Így elkerülhető az a helyzet, amikor a különböző szakembergárdák egyszerre vannak jelen és inkább zavarják egymást, vagy ami még rosszabb, esetleg tönkre teszik az előző fázisokban már elkészült munkákat.

Az építkezés vége felé, mikor inkább a belső megfelelő kialakításán van a hangsúly, igénybe vehetjük belsőépítész, lakberendező segítségét is. Ha viszont magunk szeretnénk elvégezni a berendezéssel kapcsolatos feladatokat, figyelmesen át kell gondolnunk majdani lakásunk belsőjét, és nem csak azért, hogy divatos legyen, hanem azért is, hogy életünk napjai kényelmesen teljenek. Ha például egy szekrény megakadályozza, hogy a hálószoba ajtaja teljesen kinyíljon, az bizony bosszúságot okoz.

Befejező munkálatok

A befejező munkák alatt azon tevékenységeket kell érteni, melyeket már a ház belsejében végeznek, miután a ház kivitelezése elérte ezt a végső állapot kialakításához közeli stádiumot.

Ez általában azt jelenti, hogy:

  • az első úgynevezett glettelési alapréteget felhordták a falakra, mennyezetre,
  • a külső és a belső ablakpárkányok felkerültek a helyükre,
  • beépítésre került már a bejárati ajtó,
  • az épületvillamossági szerelvényezési munkálatokat elvégezték, általában dugaljakkal és kapcsolókkal, de még a világítótestek és fényforrások nélkül, 
  • az épületgépészeti szerelvényezés és a fűtési rendszer kiépítése megtörtént,
  • befejezésként elkészült az aljzatok kiegyenlítése.

A befejezéshez közeli fázisban is sok még a tennivaló. A leendő lakókra még sok munka és kiadás vár. De pontosan mennyi? Nos, ez nyilván sok tényezőtől függ. A belsőépítészettel kapcsolatos költségek még hasonló méretű házak esetében is igen eltérőek lehetnek. Az egyes korábbi munkafázisoknál, mint az alapozás, a falak illetve födémek megépítése vagy szigetelése esetében a különbségek viszonylag minimálisak. Amikor azonban a házon belülre érünk a munkálatokkal, a kiadások szinte összehasonlíthatatlanná válhatnak. Míg a kiváló minőségű kőzetgyapot hőszigetelőanyag csak valamivel lesz drágább, mint egy alacsonyabb minőségű, olcsóbb termék, például az egyszerűbb laminált padlólapok és a faparketta esetében az árkülönbség sokszoros lehet. Ugyanez érvényes a csempékre, vagy további burkolóanyagokra. Sőt, sok esetben a határ a csillagos ég!

A másik véglet, ha valaki csak az ár alapján dönt és elsősorban a legolcsóbb termékeket keresi. Ezek az egyszerűbb kapcsolók, burkolóelemek, festékek és kerámialapok általában olyan alacsony minőségűek, hogy ritkán bírnak ki több éves használatot. A cseréjük pedig egy-két év múlva otthonunkban újabb kisebb-nagyobb felfordulást és további költséget jelent. 

Ezért az itt megadott árak azokra a közepes árkategóriájú termékekre vonatkoznak, amelyek már garantálják a megfelelő minőséget. Feltételezzük, hogy a legolcsóbbak ára körülbelül 20-40 százalékkal alacsonyabb lenne. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezek az árak 2021 nyarára érvényesek – ugyanakkor jelenleg elég sok építőanyag ára rohamosan emelkedik. Ezért lehetséges, hogy néhány hónap múlva az itt feltüntetett árak elavultak lesznek.

Jelenleg feltételezhető, hogy a belső befejező munkálatok költsége átlagosan 100.000 – 150.000 Ft / m2 között mozog.

Mit tartalmaz ez az összeg és milyen sorrendben kell a munkálatokat elvégezni?

Tervek és módosítások

A befejező munkálatok első szakasza a tervezőasztalon történik. Ez a munkák megtervezését, ütemezésének és elvégzésének megszervezését és – szükségszerűen írásbeli – szerződések megkötését jelentik.

A következő szakasz szükség esetén a helyiségek kialakításának megváltoztatásával jár. 

Amikor az összes fal a helyén van, és a házon megkezdhetőek a befejező munkálatok, folytathatjuk a negyedik lépéssel, vagyis a hidegburkolási munkálatok elvégzésével.

Itt már komolyabb kiadásunk is lehet. A jobb minőségű kerámia burkolólapok ára jellemzően 6.000 és 15.000 Ft / m2 között mozog. Ezenkívül 6.000 – 10.000 Ft / m2 összeggel tervezhetünk a kivitelezési díjat illetően.

Megjegyzés: ha ebben a szakaszban kénytelenek vagyunk spórolni, akkor ezt lehetőleg ne a burkolati lapokon tegyük meg. Válasszunk inkább olcsóbb festéket / tapétát, mert ezek cseréje vagy módosítása a későbbiekben egyszerűbb, mint a padlólapok esetében.

Laminált padlók, parketták

A következő szakasz a parketták és laminált padlók fektetése. Itt is jelentős kiadásokra kell felkészülnünk. Az olcsóbb megoldás a laminált padlók alkalmazása, melyek nem túl drágák, a jobb minőségűek is már körülbelül 4.500 Ft / m2-től megvásárolhatók. Fektetésük is csak párezer forintba kerül négyzetméterenként, de mivel nem túl bonyolult művelet, sokan maguk megcsinálják. 

Fapadló vagy parketta esetén költségünk magasabb lesz. A parketta fektetése már komolyabb szakértelmet igényel és így további költséget is jelent.

A legolcsóbbak a szalagparketták, melyek manapság meglehetősen divatos megoldást jelentenek. Ilyen parkettákért esetében körülbelül 8000 Ft/m2 árat fizetünk, míg fenyőfa vagy tölgy után 10.000 – 20.000 Ft-ot, az egzotikus típusokért pedig akár 30.000 Ft feletti árat is elkérhetnek négyzetméterenként.

A kivitelezési költségről sem szabad elfeledkeznünk. A melegpadló előkészítése, laminált padló vagy parketta fektetése, esetleg lakkozása és a többi szükséges kiegészítő munka 5 – 15.000 Ft/m2.

Festékek / festési munkálatok

Ha a padlóburkolatok már elkészültek, akkor festés vagy tapétázás előtt érdemes azokat letakarni. Ez a munkaszakasz viszonylag olcsó, a festési munkákat könnyen elvégezhetjük akár saját magunk is. A költségeket a falak felülete, a festék ára és az esetleges munkaerő határozza meg. Jelenleg a festők a fal alapozásáért és festéséért néhány ezer forintot számítanak fel egy négyzetméterre. A festékek ára viszont nagyon változatos, körülbelül 4-5000 Ft-tól indul egy vödör ára (kb. 10 liter). Többet kell természetesen fizetni a jó minőségű mosható, illetve páraáteresztő termékekért. 

Szintén olvassa el: Széket- a legfontosabb bútordarab. Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Szaniterek

Csaptelepek, mosdókagylók, kádak, WC csészék – elérkeztünk a fürdőszobához. Egy egyszerűbb kád néhány tízezer forintért már kapható, a zuhanykabin pedig 30-40.000 Ft-nál kezdődik. Beépítési költségük becsléseink szerint szintén néhány tízezer forint. A fali WC csészék ára 20-30.000 Ft-tól indul, de a jobb minőségű akár ennek a dulpájáért is kapható. A bidé ára körülbelül 12.000 Ft-tól indul, míg a beépítésük költsége körülbelül 15-20.000 Ft. 

A zuhanycsaptelepet, a mosogató csaptelepet, a mosdót is mind be kell szerezni, melyek szintén húszezres kiadások.

A szaniterek esetében manapság nagyon széles a kínálat, stílusban, árban egyaránt. Nem kizárt az sem, hogy egyes tételek több százezres kiadást jelentenek.

Szekrények

A konyhákba a legtöbb esetben beépített bútor kerül, melynek manapság része a sütő, a főzőlap, a mosogatógép, mikrohullámú sütő, a páraelszívó és a hűtőszekrény is egyben. Itt is nagyon széles a választék, hatalmas árkülönbségekkel találkozunk a piacon. Egy konyha kialakítása bútorokkal, gépekkel meghaladja az egymillió Ft-ot, de könnyen túl szárnyalhatjuk a kétmillió Ft-ot is, függően a felhasznált anyagok minőségétől, és a választott gépektől. 

A konyha a ház azon része, ahol nehéz takarékosan költekezni, hiszen ki ne szeretne a saját kényelmét szolgáló eszközökkel, gépekkel körül venni magát. Szerencsére ezzel már majdnem vége a kiadásoknak. Még mindig maradt néhány bútor a nappaliba és a hálószobába, TV, házimozi rendszer, de ez már egy másik történet …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ezért nem éri meg a belső hőszigetelés

Vannak olyan esetek, amikor kivitelezhetetlen, vagy aránytalanul nagy költséggel járna a külső hőszigetelés. Szakmai körökben általában nem javasolják, de abban konszenzus van még a szakemberek között is, hogy a nem létező hőszigetelésnél nincs rosszabb.