Elindult az első óceántisztító berendezés

Eszes Ádám

3 perc

Az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt keretében megalkotott takarítógépet a nagy csendes-óceáni szemétszigetre eresztik rá. Ha sikerrel jár a csapat, még 60 ilyen berendezés indulhat útjára.

A Magyarországnál legalább hétszer nagyobb kiterjedésű szemétsziget a nyugati hosszúság 135. és 155., és az északi szélesség 35. és 45. foka között terül el. A berendezés először Hawaii partjaihoz közel kezdi meg a víz megtisztítását, a felszínen és a felszín közelében úszó műanyagot gyűjti be.

Műanyaggal a műanyag ellen

A többször is tesztelt rendszer fő eleme egy 600 méteres műanyag cső, amely úgy tereli a felszínen lebegő, és nem sokkal a felszín alatti hulladékot, hogy az állatoknak közben szabad áthaladást biztosít.

A szűrőberendezés a szeméthez hasonlóan sodródik, így a fejlesztők reménye szerint a legszennyezettebb részekre fog eljutni. Úgy számolnak, hogy 5 éven belül a műanyag hulladék felét begyűjthetik, hogy aztán azt újrahasznosítsák.

Az Ocean Cleanup ötletgazdája egy 19 éves holland fiatal volt, aki búvárkodás közben borzadt el a tengerben levő hulladék mennyiségén.

A kritikusok szerint az a probléma, hogy a berendezés miatt kevesebbet foglalkoznak a mélyebben úszó műanyaghulladékkal és a már lebomlott mikroműanyagok okozta problémával.

A szemétszigetben levő műanyag ugyanis a napfény hatására szabad szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Ezeket elfogyasztják a tengeri élőlények, és így bekerülnek a táplálékláncba. A tengeri halak révén az emberi szervezetbe is kerülhetnek ilyen műanyag részecskék.

A hatalmas szemétsziget azért alakulhatott ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található. Ez nem csak a közvetlenül a tengerbe szórt, hanem a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

10 elképesztő ökoház a nagyvilágból

A világ különböző pontjairól gyűjtöttünk össze olyan mutatós ökoépületeket, amelyek között van kunyhó, filléres ház és még egy 20 emeletes monstrum is.