Ennyi energiát termel egy autóra szerelt napelem

Eszes Ádám

2 perc

A bolygó és az emberiség jövője szempontjából is hatalmas előrelépés lenne, ha az autókat kizárólag a járművekre szerelt napelemekkel lehetne üzemeltetni. A technológiai létezik már, de a kizárólagosság még beláthatatlan távolságban van.

Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha az autónk megvásárlása után nem kellene semmit sem költeni üzemanyagra. Vannak olyan járművek, amelyek különleges versenyeken csak napelemeik segítségével közlekednek, de ezek hétköznapi célokra teljesen használhatatlanok.

Vannak azonban olyan autók, amelyeken kiegészítőként már szerepel napelem. Az egyik ilyen autó teteje készült napelemek felhasználásával. Ha áll a jármű, akkor az energia az akkumulátorba kerül, ha üzemel, akkor pedig a fedélzeti felhasználásra jut a napelem által előállított energiából.

A technológia fejlődésével egyre nagyobb távolságot tehetnek meg a napelemes autók.

A gyártó tájékoztatása szerint egy napsütéses napon az alternatív áramellátásssal 5 plusz kilométert lehet megtenni. Ez azt jelenti, hogy ha egy hónapon keresztül kint hagyjuk az autót jó időben, üres akkumulátorral, akkor 30 nap múlva nagyjából 150 kilométert tehetünk meg vele.

Ennél vannak egy fokkal komolyabb napelemes projektek is. Egy kis német cég már olyan elektromos autókat kínál, amelyek a napi munkába járáshoz elég áramot tudnak termelni. Természetesen rossz idő esetén a hagyományos módon is fel lehet tölteni az akkumulátorokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Tinédzser aktivista érte el, hogy Németország felgyorsítsa a klímavédelmi tevékenységét

Másodjára csatlakozott a berlini klímavédelmi tüntetéshez a 16 éves Greta Thunberg. A fiatal aktivista korábban a globális felmelegedéssel kapcsolatos kiállásával és az általa szervezett tüntetéssorozattal lett világszerte ismert. Most a német kancellár beismerte, hogy a lány hatására gyorsították a klímavédelmi döntéshozatalt.