Kőzetgyapot és napelem? A legjobb párosítás!

Eszes Ádám

4 perc

Ki ne szeretné, ha új házában minél alacsonyabb lenne a rezsiköltség? Rengeteg megoldás létezik arra, hogy minél kevesebbet kelljen költeni, ezek kombinációja pedig még nagyobb spórolást eredményezhet. Az egyik ilyen a kőzetgyapot szigetelés és az alternatív energiaforrás felszerelése.

Egyre többször lehet találkozni a globális felmelegedés elleni küzdelmet folytató szervezetek felhívásaiban az energiahasználat ésszerűsítésével kapcsolatos felhívásokkal. Jó hír, hogy ennek viszonylag könnyű eleget tenni napjainkra, de nemcsak az új építésű, hanem a régi ingatlanok esetében is.

Olcsó energia, okosan felhasználva

Arról már korábban is írtunk, hogy az észszerűen telepített napelemek segítségével gyakorlatilag teljesen megoldható egy családi ház energiaellátása, sőt összességében még pénzt is termelhet a rendszer. Lakóházak esetében a tetőre telepített napelemekkel szintén rendkívüli mértékben lehet csökkenteni az áramfogyasztással kapcsolatos kiadásokat.

Az egyik legfontosabb szempont az energia hatékony felhasználása. Amennyiben ezt a tulajdonos (vagy tulajdonosok) be tudja (tudják) tartani, úgy nemcsak a saját pénztárcájukat kímélik meg hosszú távon, hanem a környezetért is tesznek, hiszen az alternatív megoldással kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik.

A környezetet is kíméli az, aki alternatív energiát állít elő és használ.

Kőzetgyapot szigetelés

Az sem újdonság, hogy a megfelelő homlokzati szigetelőrendszerekkel is radikálisan lehet csökkenteni a rezsiköltségeket. A havi kiadások nagy része ugyanis a belső terek optimális hőmérsékleten tartása miatt keletkezik. A kőzetgyapot hőszigeteléssel a kívánt hőmérsékletet sokkal kevesebb energia felhasználásával lehet elérni.

Télen a gázfogyasztás eshet vissza nagy mértékben az ásványgyapot szigetelőrendszer telepítése után, nyáron pedig a klímahasználat miatti áramfogyasztás csökkenhet a töredékére. Az áramfogyasztásért ráadásul nem kell annyit fizetni, ha saját magunknak állítjuk elő. Ettől még érdemes takarékoskodni, hiszen a nem használt energiát megfelelő eszközökkel visszatáplálhatjuk a központi rendszerbe, amit az áramszolgáltató megvásárol.

A napelem telepítése és a kőzetgyapot szigetelőrendszer kézzel fogható megtakarítást jelent a korábbi kiadásokhoz viszonyítva. Az ezzel kapcsolatos beruházások pedig éveken belül megtérülhetnek, ugyanakkor a napelem átlagos élettartama 20-25 év, míg az ásványgyapot hőszigetelés az épületével megegyező élettartammal bír.

Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: https://otthontitkok.hu/aktiv-keszhaz-tobb-energiat-termel-mint-fogyaszt/

One response to “Kőzetgyapot és napelem? A legjobb párosítás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így hasznosítsd környezetbarát módon a lehullott leveleket!

Az égetéssel rengeteg káros anyag szabadul fel. Ez a módszer erősen környezetszennyező, de a komposztálással értékes táptalaj lehet a lehullott levelekből növényeink számára.