Házak hőszigetelése 2024-ben: tegyünk környezetünk és bolygónk védelméért!

ROCKWOOL

9 perc

Környezeti károk, szennyezett levegő, szmog, romló egészségi állapot, klímaváltozás. Mindezek kialakulásában részben otthonaink, házaink károsanyag kibocsájtása is felelős. Az Európai Unió ennek megváltoztatása érdekében modernizációs programot vezetett be.

Közel nulla kibocsátású épületek

A klímaváltozás és az ehhez nagyban hozzájáruló fosszilis tüzelőanyagok égetésének negatív hatásai elleni harcban az Európai Unió szigorítja az épületek energetikai követelményeit. A cél az, hogy 2050-re az EU összes épülete közel nulla kibocsátású legyen, ami rendkívül magas fokú energiahatékonyságot követel meg. A jövő épületeinek tehát rendkívül alacsony energiaigénnyel kell rendelkezniük, amelyet teljes egészében megújuló forrásokból fedeznek. Az utolsó fosszilis tüzelőanyagokat égető fűtési rendszereket 2035-ig ki kell vonni az épületekből.

A szennyező HH-II-JJ osztályok

Az épületek energiahatékonysági szintjük alapján 2016 óta energetikai besorolást kapnak. Ennek köszönhetően minden egyes épületről eldönthető, hogy melyik osztályba sorolható be, energiafelhasználása alapján. Az energetikai besorolás valójában arra az választ, hogy az adott épület mennyi energia felhasználásával tudja biztosítani az ott élők számára a megfelelő lakókomfortot: a kellemes belső klímát, megfelelő melegvízellátást stb. Egy ház vagy egy lakás annál jobb osztályzatot kap, minél kevesebb energia felhasználásával éri el ezt a megfelelő szintet.

Természetesen a modern, vagy modernizált épületek, melyek megfelelő szigeteléssel, modern nyílászárókkal, korszerű fűtési rendszerrel, esetleg napelemekkel, hőszivattyúval rendelkezik, nagyon valószínű, hogy kedvező osztályba kerülnek. Ez persze fordítva is igaz: szigetelés nélküli, korszerűtlen fűtési rendszerrel bíró, a fűtött levegőt kiengedő ajtókkal és ablakokkal rendelkező, elhanyagolt ingatlanok várhatóan rosszabb osztályba fognak sorolódni.

Az energetikai besorolás alapján az alábbi minősítési osztályokról beszélünk:

Besorolás  Szöveges jellemzés
AA++ Minimális energiaigényű
AA+ Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
CC Korszerű
DD Korszerűt megközelítő
EE Átlagosnál jobb
FF Átlagos
GG Átlagost megközelítő
HH Gyenge
II Rossz
JJ Kiemelkedően rossz

 

A fenti táblázat alapján, ha a házunk BB vagy CC minősítésű, akkor a becsült energiafogyasztása megfelel a jelenleg hatályos előírásoknak. Amennyiben ennél rosszabb az épület minősítése, az azt jelenti, hogy pl. a szigetelés hiánya, a korszerűtlen fűtés, a nyílászárók rossz állapota miatt akár többszörös energiafelhasználással működik egy megfelelően megépített ingatlanhoz képest.

Az is jól látható, hogy a HH vagy az alatti osztályok messze nem felelnek meg egy energiatakarékos épület feltételinek. Ezek az épületek sokkal nagyobb mennyiségű energiát igényelnek a megfelelő lakókomfort megteremtéséhez, ebből következően károsanyag kibocsátásuk is jóval magasabb, mint az energiahatékony otthonoké. Emiatt pedig jelentősebb a környezetkárosító hatásuk.

Fontos megjegyezni, hogy a hazai lakásállomány jellemzően a CC vagy az alatti tartományba sorolható, a BB vagy e feletti osztályba tartozó épületek száma jelenleg elenyésző. Ez a tény lehet a szabály megszületésének hátterében, miszerint 2021-től csak minimum BB minősítésű új épületeket lehet építeni. Gondoljunk csak bele, hogy országos szinten, vagy akár egész Európát tekintve mekkora megtakarítást fog okozni ez a megközelítés a következő években, évtizedekben.

20200520 rw uk pho 04

Egy alacsony energetikai besorolású épület hőkamerás felvétele jól mutatja, hogy itt bizony elszökik a meleg az épületből (a sötétkéktől eltérő színű felületeken – azaz szinte mindenhol).

Építkezés, felújítás 2024-ben

 

2024. január 1-től az ingatlanok eladásakor is újból el kell készíteni az energetikai tanúsítványt. Az épületekkel kapcsolatos energetikai követelmények módosulása miatt ugyanis szüksége az energetikai besorolás újbóli meghatározása. Látható tehát, hogy egy-egy épület, otthon energiafogyasztása, annak mérése, besorolása egyre nagyobb hangsúlyt kap. Elmondható az is, hogy egy magasabban rangsorolt, azaz energiahatékonyabb épület nagyobb értéket képvisel az ingatlanpiacon is. Ez egy további érv az energiatakarékosságra.

Akár a legalább BB kategóriát előíró energetikai besorolásokkal kapcsolatos jogszabályoknak akarunk megfelelni, akár saját jól felfogott érdekünket szeretnék érvényesíteni, mindenképp érdemes energiahatékony épületet építeni. Egy alacsony energiafogyasztású vagy pontosabban fogalmazva: „közel nulla energiaigényű” otthon nemcsak – saját pénztárcánkat kímélve – alacsonyabb fűtési költséggel üzemeltethető, hanem hatással van környezetünkre, egészségünkre is. Egy alacsony energiaigényű épület károsanyag kibocsátása is kisebb, vagy akár nulla közeli, ami jelentősen csökkenti otthonunk károsanyag-kibocsátását is.

Mi a helyzet a régi, már meglévő épületekkel?

Előremutató megközelítés, hogy az új építésű otthonok már kizárólag energiatakarékosak lehetnek. Viszont az épületállomány döntő része régebbi építésű ház, lakás. Ezek nagyrésze 40-50 évvel ezelőtt, vagy még régebben épült. Azokban az években pedig az energiatakarékosságra vajmi kevés figyelem fordult.

A jó hír az, hogy a régebbi otthonok is energiahatékonnyá tehetők. Egy energetikai modernizációval sokat tehetünk. Bár a régi építésű házak energetikai megújítására jogszabályi kötelezettség nem létezik, saját és környezetünk védelme érdekünkben érdemes a korszerűsítésbe belefogni. Utólagos hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtési rendszer korszerűsítésével sokat tehetünk.

Akár új építésű az épület, akár régi, a homlokzatok, tetőterek – akár utólagos – hőszigetelése jelentősen csökkenti a ház energiaszükségletét. Egy megfelelően hőszigetelt épület jó eséllyel eléri az előírt BB kategóriát.

 

A sokféle hőszigetelés közül melyiket válasszuk?

A hőszigetelés kiválasztása sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Ideális esetben olyan terméket választunk, mely nemcsak a fűtési költségeket csökkenti, hanem olyan további előnyökkel is rendelkezik, mint a hangszigetelés vagy a falak penészesedése ellen ható légáteresztés. Továbbá tűzálló és a tűzterjedést megakadályozó, alakját és méretét hosszú évtizedekig megőrző anyag. Ezekkel a termékelőnyökkel mind rendelkezik a kőzetgyapot hőszigetelés, mely fentieken túl természetes alapanyagú és fenntartható termék, hiszen élettartama során az előállításához felhasznált energia több százszorosát takarítja meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így érdemes készülni a télre (már most)

Bár még nyár vége van, de a tél ilyenkor mintha egyre gyorsabban közeledne. Ha a tél nem is, az első hideg éjszakák hamarosan beköszöntenek, ezért ez még az utolsó időszak, amikor a tervezett energiatakarékossági korszerűsítéseket, felújításokat érdemes megkezdeni.