Így érdemes készülni a télre (már most)

Eszes Ádám

3 perc

Bár még nyár vége van, de a tél ilyenkor mintha egyre gyorsabban közeledne. Ha a tél nem is, az első hideg éjszakák hamarosan beköszöntenek, ezért ez még az utolsó időszak, amikor a tervezett energiatakarékossági korszerűsítéseket, felújításokat érdemes megkezdeni.

A háztartások rezsiköltségének több mint felét teszik ki a fűtéssel kapcsolatos kiadások. Magyarország a fűtés hatékonysága tekintetében egyre közelebb kerül a nyugat-európai szinthez, azonban még mindig nagy a lemaradás.

Legyen szó akár a nyílászárók tervezett cseréjéről vagy hőszigetelés beépítéséről, azt mindenképp érdemes tudni, hogy a kettő egyszerre igazán hatékony.

Fontos a sorrend

A jó hőtartó képességű ajtók, ablakok fontos elemei egy gazdaságosan fenntartható otthonnak. A többrétegű ablaküvegek és a jól szigetelt ajtók nem engedik át a kívülről jövő hideget, így a fűtéshez sem kell annyi energiát felhasználni. Ez önmagában azonban keveset ér, ha a falak átveszik a kinti hőmérsékletet, és folyamatosan hűtik a szobákat.

Megfelelő hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal a korábbi fűtésszámlák nagy része megspórolható. Ha a hőszigetelés hiányzik, akkor először azt érdemes rendbe tenni.

A hőszigetelésnél fontos szempont, hogy lehetőség szerint ne csak a homlokzati rész legyen leszigetelve. A padló és a födém szigetelése legalább olyan fontos, mint a homlokzaté. Hiszen a meleg ott szökik el, ahol csak lehet. Ha ez megvan, akkor jöhetnek az új nyílászárók.

Az ezzel a két komponenssel elért megtakarítást a fűtési rendszer korszerűsítésével lehet tovább fokozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5 költséghatékony tipp fürdőszoba felújításához

A felújítások elvégzésével új életet lehelhetünk otthonunk régebbi belső tereibe. Ezáltal sokkal jobban mutatnak majd: esztétikusak, rendezettek és stílusosak lesznek. Sajnos a felújítások általában magas költségekkel járnak. Szerencsére léteznek módszerek ennek korlátozására. Íme néhány javaslat arra, hogy minél költséghatékonyabb legyen a fürdőszoba felújítása.