Így hasznosítsd környezetbarát módon a lehullott leveleket!

Eszes Ádám

3 perc

Az égetéssel rengeteg káros anyag szabadul fel. Ez a módszer erősen környezetszennyező, de a komposztálással értékes táptalaj lehet a lehullott levelekből növényeink számára.

A fák levelei évről évre beborítják a talajt kora ősztől kezdve, és ez évről évre fáradtságot jelent a kertes házban élőknek. Pedig nem kellene kellemetlenségként kezelni, mert egy nagyobb fa leveleiből több ezer forint értékű növényi táptalajt lehet csinálni.

Hogy miért jó a levelekből készített komposzt? A fák gyökerei mélyről szívják fel az ásványi anyagokat, a levelekhez ez mind eljut. Ha a lehullott leveleket komposztáljuk, az értékes anyagok megmaradnak és a kalciumban, nitrogénben gazdag tápanyagot a növényeink hasznosíthatják.

A munka legnehezebb része a levelek begyűjtése, amit akkor is meg kellene tenni, hogyha égetéssel próbálnánk megszabadulni. Ha ez megtörtént, akkor a levelek bekerülhetnek a komposztálóba. Nem nagy ördöngösség megépíteni egy ilyen szerkezetet, gyakorlatilag pár deszka, egy fűrész és szögek kellenek egy alap komposztálóhoz.

A levelek bomlását nitrogénnel lehet gyorsítani, ezért nitrogénben gazdag trágyát adhatunk a kupachoz, ötödannyit, mint amennyi levél van. Ha nincs kéznél trágya, akkor azt helyettesíteni lehet csontliszttel, vagy egyéb nitrogénben gazdag anyaggal. A levelek ledarálásával tovább lehet gyorsítani a bomlást.

A nitrogén miatt jön létre a magasabb hőmérséklet a kupacban, ami az átalakulást segíti. Akkora rakásba érdemes pakolni a leveleket, amekkorát később még könnyen tudunk kezelni. A kupacot két-három hetente érdemes átforgatni. Négy forgatás után már használható az újonnan létrejött tápanyag.

A komposzt akár tizennégy nap alatt is elkészülhet. Ehhez aprítani kell a leveleket, majd negyedannyi trágyát kell hozzáadni. A nagyobb nitrogéntartalom miatt gyorsabban megy végbe a természetes bomlás, a kupacot ezért háromnaponta kell átforgatni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Építkezési trendek -2021

Az utóbbi időben igen sok lehetőségünk volt jobban megismerni és felfedezni lakóterünket, amely sokunk esetében egyik napról a másikra irodává, iskolává vagy óvodává váltak. Mindez azt jelzi, hogy nagyobb szükségünk lesz multifunkcionális lakásokra és házakra. A rendelkezésre álló belső tereknél az ún. integrált lakótér elérése lehet tehát az egyik legfontosabb trend a következő időszakban. Egyszerűsítheti életünket például, ha a konyha, az étkező és a nappali egy térben kerül kialakításra.