Így történik a kőzetgyapot újrahasznosítása

Eszes Ádám

3 perc

A kőzetgyapot kiváló hőszigetelő és emellett teljesen tűzálló, de nem csak ezért jó dolog. Teljesen környezetbarát, így természetesen újrahasznosítható. Nemcsak a ROCKWOOL hő- és hangszigetelő termékei, hanem a gazdaságos növénytermesztéshez használt GRODAN szaporítókockák is.

A ROCKWOOL cégcsoport egyik fő irányelve a környezettudatosság. Ennek jegyében szinte magától értetődő, hogy a termékei minden szempontból környezettudatos alternatívának számítanak a hagyományos megoldásokkal szemben.

Fő a környezettudatosság!

2016. augusztus 25-én publikálta a ROCKWOOL-csoport új fenntarthatósági jelentését, amellyel az a cég célja, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás fékezéséhez – ez jelenleg Földünk egyik legégetőbb problémája.

A főként hő- és hangszigetelő termékeiről ismert vállalat a jelentés alapján 2030-ig tovább csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és a vízfelhasználást saját üzemeiben. A vállalás másik fontos pontja, hogy 30 országban fogja biztosítani a hőszigetelőanyag-hulladékok visszavételét és újrahasznosítását.

A kőzetgyapot újrahasznosítását elsők között indította el cégcsoport nagy-britanniai tagja. Mivel a kőzetgyapotot teljesen természetes összetevők alkotják, ezért semmilyen akadályba nem ütközik az, hogy a használt kőzetgyapot-termékeket újra feldolgozzák.

A GRODAN 100%-ig környezetbarát és újrahasznosítható.

Egyetlen feltétele van a hő- és hangszigetelőanyagok visszavételének, mégpedig az, hogy semmilyen más anyag, szennyeződés nem lehet a leadott kőzetgyapot között.

A hollandiai üvegházak közül sokban GRODAN termékeket használnak, hogy a lehető legkisebb ráfordítással tudják a lehető legszebb növényeket termeszteni. Ezeket a termékeket minden évben október és november között cserélik ki, hogy aztán újabb egy évig biztosítsanak megfelelő termesztőközeget.

https://www.youtube.com/watch?v=f5yw_RIU59o

A termesztőközeget ugyan valamivel bonyolultabb újrahasznosítani, mert a föld- és a műanyagmaradványokat előbb szét kell választani. A videón pont ezt a folyamatot mutatják be, hogy az üvegházakból hogyan és milyen formában kerül a használt kőzetgyapot az újrahasznosító üzembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ezért vált rendszeressé a poloskainvázió Magyarországon

Nehéz elképzelni, de csak az ezredforduló után jelentek meg itthon azok a poloskafajok, amelyek most akár százával próbálnak meg bejutni otthonainkba. Viszonylag egyszerű a válasz, hogy miért csak ilyen későn telepedtek meg Európában.