Ilyen szabályozás vonatkozik a hőszigetelésre Magyarországon

Eszes Ádám

4 perc

A homlokzatba beépíthető szigetelőanyagokkal és kiegészítőkkel kapcsolatban viszonylag szigorú a magyar szabályozás. Egy szakértő segítségével mutatjuk be, hogy pontosan milyen hatósági minősítésen kell átessen egy szigetelőrendszer. és milyen feltételeknek kell megfelelnie.

Az elmúlt pár évben több, sok halálos áldozatot követelő háztüzet is okozott a rossz minőségű hő- és hangszigetelés Európa-szerte. Az esetek egy részében a kivitelezők követtek el szabályszegést, de volt olyan tűzvész is, ahol a tragédiát okozó anyagot legálisan építették be.

A magyarországi szabályozásról a homlokzati szigetelések tűzvédelmével kapcsolatban Nyíri Dániel tűzvédelmi előadó állította össze a legfontosabb tudnivalókat oldalunknak.

“Azt, hogy milyen szigetelőanyagot lehet beépíteni bizonyos létesítményekbe; társas- vagy családi házakba, ipari épületekbe több szempontból is megvizsgálják. A terméknek rendelkeznie kell teljesítménynyilatkozattal, amit a gyártó készíttet el. A nyilatkozatból kiderül, hogy milyen tűzveszélyességi osztállyal rendelkezik az anyag.

Amennyiben még nincs ilyen a terméknek, akkor át kell esnie a tűzveszélyességi anyagvizsgálaton. Ilyen jellegű vizsgálatot Magyarországon többek között az ÉMI Nonprofit Kft. szentendrei telephelyén lehet elvégeztetni. A vizsgálat alapján sorolják be a szigetelő termékeket tűzvédelmi osztályokba. Ilyen tűzvédelmi osztályból hétféle van: A1; A2; B; C; D; E; F. Az A1-es besorolás a legerősebb az F a leggyengébb határértéket jelöli.

A lakástüzek nagy részénél a keletkező füst okozza a haláleseteket, ezért a kevésbé tűzbiztos szigetelőanyagok gyártóinak a füstkibocsátásra vonatkozó adatokat is fel kell tüntetniük.

Amikor már beépítésre kerül a sor, akkor szigetelőanyag rendszerről beszélünk. Ebben az esetben az építendő létesítménynél, vagy háznál a mindenkori Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. BM rendelet) az irányadó, ami pontosan leírja a létesítményi követelményeket. Vagyis rendeltetéstől függően határozza meg a különböző típusú építési termékeket, azok tűzállósági határértékeit figyelembe véve.”

Tudtad? A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőanyagai a legmagasabb, A1-es tűzvédelmi kategóriába tartoznak. A cég termékei éghetetlenek, gátolják a lángok továbbterjedését és egy esetleges háztűz esetén szinte semmilyen füstöt nem bocsátanak ki.

Nyíri Dániel azt is elmondta: nem mindegy, hogy több szintes lakóházat szeretnék létesíteni, vagy csak egy csarnok rendeltetésű épületet szeretnék felépíteni. Lakossági felhasználás esetén természetesen eltérőek lehetnek a követelmények. Amit még mindenképp fontos tudni, hogy földszintes épületnél a hőszigetelésre nincs jelentési kötelezettség, több szintes épületnél viszont már tűzvédelmi építész szakértőt is be kell vonni a tervezésbe, amikor a hőszigetelésen van a sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A fa nyílászárók felújításával otthonunk szépségének megőrzéséért!

Az ablakok minden otthon legfontosabb elemei közé tartoznak, mind funkcionális, mind esztétikai szempontból. Ebből kifolyólag megfelelő gondozást is igényelnek. A faablakok, bár szépek és stílusosak, meglehetősen kényesek lehetnek az ápolás és karbantartás szempontjából. Íme néhány tipp, melyek segítenek hosszú éveken át megőrizni a fából készült ablakok báját és funkcionalitását.