Itt épülnek a legnagyobb vízerőművek

Eszes Ádám

3 perc

A vízenergia hasznosítása az egyik legkisebb környezetterheléssel járó energiaforrás. Viszonylag egyszerű működési elv alapján termelik az áramot. A vízerőművek a Föld energiatermelésének csaknem ötödét adják, ez várhatóan tovább fog emelkedni.

Jelenleg több mint 700 000 megawattos a világ vízerőműveinek összteljesítménye, ami jelentős ugrás az ezredfordulós adathoz képest. A kis vízerőművek 5 megawatt alatti teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a megújuló erőforrások hasznosításhoz még a legnagyobb vízenergia-termelő országban is 50%-os a részarányuk.

Magyarország legnagyobb vízerőműve a Tisza kiskörei szakaszán található. A 28 megawatt teljesítményű duzzasztóerőművet még 1979-ben adták át. Az építés elsődleges szempontja nem az energiatermelés, hanem a Tisza-tó létrehozása volt. A legnagyobb ilyen létesítmény a nagymarosi vízerőmű lett volna, de az végül nem épült meg.

A vízenergia felhasználásában vannak Magyarországnál jóval aktívabb, szerencsésebb adottságú államok. Európában ilyen Svédország, de a dél-amerikai Paraguay áramtermelése 100%-a vízerőművekben történik, ennek a mennyiségnek 90%-át exportálják.

Az 5 legnagyobb vízenergiatermelő azonban a világ 5 legnagyobb országa. A rangsort Kína vezeti 440 terawattal. Majd Kanada, Brazília, USA és Oroszország jön a rangsorban.

A kínaiak élen járnak az erőműépítésben, a 9 és fél millió négyzetkilométeres országban sorra adják át a vízerőműveket. Itt található a világ tíz legnagyobb vízerőműve is. A 2015-ben átadott Három-szurdok-gát 25000 megawattos teljesítményével a világ legnagyobb erőműve.

Sokat elmond a Jangce-folyóra épített erőmű méreteiről, hogy a világ második legnagyobb, szintén kínai erőműve feleakkora teljesítménnyel képes üzemelni. Az ország vezetése nemcsak azért épít egyre több vízerőművet, hogy így csökkentse országa károsanyag-kibocsátását. A gátakkal jelentősen mérséklődnek az árvíz által okozott károk, ráadásul az üzemeltetés sem annyira költséges.

Másik előnye a vízerőműveknek a folyók hajózhatóvá tétele. A legnagyobb erőmű megépítése után már gyakorlatilag Kína szívébe is beúszhatnak nagy óceánjárók. A Jangce-folyó ugyanis 2000 kilométeres szakaszon vált ilyen szinten hajózhatóvá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi történik a veszélyes hulladékokkal?

Nemcsak üzemekben vagy épp atomerőművekben keletkezik veszélyes hulladék, hanem a háztartásokban is. Nem véletlen, hogy például az elemet vagy a motorolaj dobozát gyűjtőpontokon lehet leadni. De vajon mi történik ezekkel a begyűjtés után?