Miben rejlik a hangszigetelés titka?

ROCKWOOL

6 perc

Az épületen belüli akusztikus komfortot növelhetjük, ha a tartófalakat / homlokzatot, illetve a házon belüli válaszfalakat hő- és hangszigeteléssel látjuk el. Ezzel elkerülhető a nemkívánatos hangok (utcazaj, forgalom zaja stb.) beszűrődése otthonunkba. Ideális megoldás a hangszigetelési problémákra a kőzetgyapot.

A nem kívánt zaj káros, vagy csak kellemetlen? 

Az épületben lakókat nemkívánt zajhatások érhetik az épületen kívülről, de a házon belülről is. Gondoljunk csak bele, hogy egy forgalmas helyen álló épület esetében erős lehet a közelben elhaladó autók, teherjárművek zaja. Az épületen belül pedig szintén zajt generálhat egyrészt a többi lakó tevékenysége, valamint az épületen belüli gépek, berendezések működtetése.  

Az első típusú zaj különösen a sűrűn urbanizált helyeken és a forgalmas infrastruktúra közelében lévő épületeknél figyelhető meg. A második kategóriába tartozó hangok az épület konkrét használatából adódnak. A belső hanghullámok lehetnek léghangok (pl. beszélgetésekből származó zajok) vagy kopogó hangok (pl. lépészaj vagy magasból lezuhanó tárgyak hangjai). A külsp zajok intenzívebbek, ha az épület homlokzati falai nem lettek leszigetelve. A belső zajok ellen a ház válaszfalait kell szigetelni.  

A hosszan fennálló, kínzó zaj káros lehet az egészségre. A túl nagy intenzitású hanghullámok általában negatív hatással vannak a mentális egészségre. A kellemetlen hangoknak való tartós kitettség különböző fájdalom- és betegségtünetekké alakulhat át. A zajos helyeken hosszan tartó tartózkodás által okozott tipikus tünet a veszély és tehetetlenség érzése. Ha a nemkívánatos hangokból fakadó problémák a lakóhelyünkhöz kapcsolódnak, hamar érezhetjük, hogy az életünkből hiányzik egyfajta biztonságzóna és nyugalom. Ez általában apátiás állapotot és erős fejfájást eredményez. 

 

Olvassa el ezt is: A ROCKWOOL széles körben kínál szigetelési megoldásokat!  

Mit tehetünk, ha túl zajos az otthonunk? 

Amennyiben magas szintű akusztikai komfortot szeretnénk elérni az épület belső tereiben, gondoskodnunk kell arról, hogy az egyes helyiségek el legyenek választva a külső és belső zajforrásoktól. Az elválasztó falakat pedig hangszigetelni kell! 

Ideális megoldás lehet erre a kőzetgyapot szigetelőanyagok alkalmazása, ugyanis hatékonyan korlátozza a különböző eredetű hanghullámok terjedését. A kőzetgyapot optimális sűrűségének és szerkezetének köszönhetően képes elnyelni a hangot, valamint csillapítani a visszhangot és a rezgést.  

Az akusztikai komfort biztosítása mellett a kőzetgyapot-szigetelés alkalmazása lehetővé teszi az épület energiahatékonyságának növelését is. A kőzetgyapot-szigetelés széleskörűen alkalmazható termék. Az anyag alkalmas különböző szerkezetű és eltérő célokra szolgáló válaszfalak hangszigetelésére. Mi több, a kőzetgyapot sikeresen alkalmazható a műszaki berendezések különböző elemeinek szigetelésére is, mivel biztosítja az ilyen rendszerek működésének szükséges hatékonyságát, miközben védelmet nyújt az általuk keltett zaj ellen is. 

A kőzetgyapot szigetelések teljesen éghetetlenek. Tűz esetén védelmet nyújtanak a lángok terjedése ellen, ráadásul égve nem csöpögnek még magas hőmérséklet kialakulásakor sem. A kőzetgyapot szigetelőanyagok alkalmazása tehát az épület használatának magas szintű kényelmét és biztonságát garantálja. 

Érdemes erről is tudni: Hangszigetelés 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Lehet, hogy kisebb, de legalább saját

Ha túl kis házat építünk, nem férünk el benne. Ha túl nagyot, azt költségesebb lesz felépíteni, berendezni és nem utolsósorban fenntartani. Milyen akkor az ideális házméret?