A homlokzat megvéd és gyönyörködtet 

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Milyen feladatot látnak el a homlokzatok

A homlokzatok kialakítása 

Milyen anyagokkal lehet a homlokzatokat burkolni

Hagyományos vakolatok és burkolatok, vagy modern fémlemez fedések. Ma gyakorlatilag minden megtalálható a homlokzaton, amely megvédi a házat a rossz időjárástól.

Az épület falainak külső, látható részének, azaz magának a homlokzatnak, amelyet az épület arcának is nevezhetünk, két alapvető feladata van.

  • Az első az, hogy megvédje otthonát olyan időjárási és környezeti tényezőktől, mint a csapadék, a szél és az UV-sugárzás, a hőmérsékleti vagy zajhatások.
  • A második, nem kevésbé fontos feladata, a megfelelő esztétika biztosítása. A homlokzat kinézete kulcsfontosságú, ha házunk megjelenéséről van szó. Gondoljunk csak bele, mennyivel szebbek lettek a hetvenes évek panelházai a homlokzatok felújítását, újraszínezését követően: szürke kockákból színes, érdekes épületekké váltak.

Egyúttal a homlokzat az épület azon része, amelyet a legkönnyebb és a legolcsóbb megváltoztatni. Ezért a homlokzatok megjelenésére erős hatással vannak az aktuális design és – talán mondhatjuk – építészeti divatirányzatok is.

A homlokzat megvéd és gyönyörködtet 
A homlokzat megvéd és gyönyörködtet 

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Otthonunk homlokzatának kialakítása – mire kell figyelni?

Vakolatok 

A homlokzat burkolására továbbra is maga a vakolás a legnépszerűbb módszer. A téglafalakat további rétegek borítják, mint ragasztóhabarcs, szigetelőlemez, üvegszövet háló és végül a színezett vakolat. A szigetelőlemez lehet polisztirol, vagy ásványgyapot, ez utóbbit is két részre oszthatjuk: üveggyapot és kőzetgyapot. Az ásványgyapot hőszigetelés magas páraáteresztő képességük, ezen belül a kőzetgyapot tűzállósága, robusztussága miatt ajánlottak. A szilikát- és szilikonvakolatok drágábbak, ugyanakkor tartósabbak és védenek a víz ellen is. Kevésbé piszkolódnak, ami jó víztaszító tulajdonságuknak köszönhető, és amely megkönnyíti az esőcseppek lecsorgását. A hagyományos, homok, cement, mész és víz keverékéből álló vastag rétegű vakolatokat viszonylag ritkán használják manapság. Kevésbé tartósak, és felhelyezésük is sokkal időigényesebb.

A homlokzatokhoz gyakran használnak beton-, szilikát- vagy kerámiaburkolatokat, amelyek például klinkertéglákat vagy régi bontási téglákat utánoznak. Ezeket a burkolóelemeket gyakran a vakolat és a fal dekorációjának kiegészítéseként alkalmazzák. Nemrég lett divatos az ablakok magasságában elhelyezni egy deszkára emlékeztető burkolat csíkot, amely vizuálisan megnöveli a nyílászárókat.

A homlokzat
A homlokzat

Faburkolatok 

Bizonyos országokban a fa homlokzatburkolatokok is népszerűek. Sokszor még téglaépületeket is borítják velük, hogy otthonosabb jelleget kapjanak. A homlokzati táblák nagyon széles mintaválasztékban kaphatók a piacon, pl. rönköket utánozva.

A régi, megfelelően tisztított és konzervált deszkákból készült homlokzatok divatja, amely Nyugaton már régóta jelen van, és főleg Skandináviában, még nem jutott el hozzánk.

A tetőbe átforduló falak egyre népszerűbbek. Ezt a megoldást leggyakrabban olyan esetekben alkalmazzák, ahol nincs eresz, és az ereszcsatorna is rejtve van. A tetőfedés vizuális törés nélkül átfordul a falra azonos technológiával készült homlokzatburkolatként. Az ilyen megoldások könnyedséget kölcsönöznek az épületnek, és gyakran karcsúbbá teszik, mint amilyen valójában.

Néha a homlokzat vagy annak egy meghatározó eleme teszi egyedivé a házat. Vannak teljesen növényzettel borított vagy teljesen üvegezett falak is. Az utóbbi megoldás főleg vastag pénztárcájú befektetőknek szól. Az igazán nagy ablakok költségei csillagászatiak. Szerencsére szép homlokzatokat viszonylag alacsony ráfordítással is kialakíthatunk. Itt fontos az ízlés, a stílusérzék és – ami igazán fontos – egy kis visszafogottság, hogy ne vigyük túlzásba a dekorációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Öko otthon – lakásunk energiahatékonnyá alakítása  

Mit tehetünk azért, hogy igazi, energiatakarékos öko-otthonunk legyen?