A konyha kialakítása – mire figyeljünk?

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A konyha a lakás egyik központja

A konyha kialakítására oda kell figyelni – több stílus közül választhatunk

Az ergonómikus kialakításra érdemes figyelni

Sokan úgy vélik, hogy a konyha a ház közepe, és valljuk meg, sok igazság van ebben. Életünk sok tekintetben a konyha körül forog, itt főzünk, étkezünk, beszélgetünk. Akár sietve felhörpintünk egy kávét, vagy leülünk egy hosszabb beszélgetésre – a konyha hangulatos, kedvelt hely, mely a saját kis éttermünk is egyben.

A konyhában összegyűlik a család

Mégis, milyen stílusú legyen a konyhánk?

A konyha kinézetének, stílusának kialakítása fontos kérdés. Egy lakás vagy ház építésekor, de akár felújításkor is el kell dönteni milyen stílust válasszunk? Fontos figyelembe venni, hogy egy konyha hosszú évekig, évtizedekig szolgálatunkra áll, a választott bútorok, színek, formák nap mint nap „velünk lesznek”. És egy tipp: a költségek és a használhatóság érdekében jobb elkerülni az extravagáns kialakításokat, és javasolt inkább hosszú távon is használható megoldásokat előnyben részesíteni. Nézzünk pár lehetőséget!

A klasszikus stílus a leggyakrabban választott megoldás. Ez egy biztonságos és időtlen stílus. Az átgondolt módon kialakított és felszerelt klasszikus konyha az elkövetkező években is remekül néz majd ki. A bútorlapok gyakran természetes fából készülnek, ami a belső teret barátságossá teszi. A fából készült konyhabútor bármilyen színnel festhető, amelyek közül a fehér a leggyakoribb. A klasszikus stílus jól passzol természetes kőből vagy fából készült munkalapokhoz. Igaz, a természetes anyagoknak nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak – elegánsak és időtlenek, de időnként gondozást igényelnek, hogy természetes szépségüket hosszú ideig megőrizzék.

A provance-i stílus gyökerei Franciaországba vezetnek. A provance-i stílusú konyhákban a fehér bútorok dominálnak, de olykor halványzöld vagy a kékes szín dominál a fehér helyett. A bútorok általában fából vagy annak utánzatából készülnek, az asztallapok fából vagy kerámiából készülnek, csempével borítva. A fogantyúk kovácsolt vasból készülnek.

A rusztikus stílusú, vidéki háznak megfelelő konyhában a természetes fából készült bútorok dominálnak. Lakkozhatók vagy viaszolhatók, ezzel hangsúlyozva az anyag szerkezetét és színét, amelyből készültek. A tömör, szürke munkalapok és kovácsolt vas fogantyúk tökéletes választást jelentenek egy ilyen konyhához.

Lakkozott bútorlapokkal és króm kiegészítőkkel ellátott modern konyha szintén gyakori választás, mivel könnyen tisztán tartható. Egy ilyen konyha számos bútorszínben megvalósítható, de érdemes előzetesen arra is gondolni, hogy az élénk színek gyorsabban elkophatnak, fakulhatnak a használat során.

Skandináv stílusú konyha. A minimalizmus és a funkcionalitás, valamint a természetes anyagok dominálnak. Fehér bútorok, sötét színű vagy fa munkalap, fekete-fehér dobozokban nyomtatott világos táblák vagy padlók, egyszerű fekete fogantyúk és fekete vagy színes hűtőszekrény – a skandináv konyhát így képzelhetjük el. Ez a stílus sok éve népszerű, mert sokoldalú és időtálló.

Az ipari stílusú konyha vonzó lehet azok számára, akik szokatlan megoldásokat keresnek. Ez a stílus is természetes anyagokat használ: fa, fém, üveg, beton. A csiszolt betonpadlók, a rozsdamentes acél munkalapok, a loft stílusú bárszékek jellemzik. Az ipari stílusú konyha esetén kibontakoztathatjuk kreativitásunkat.

Fordítsunk az ergonómiára is kellő figyelmet!

A konyha felszerelésének tervezésénél nem szabad megfeledkezni az ergonómiai elvekről sem. Erre egy jó megoldás lehet az úgynevezett háromszög elv alkalmazása, azaz: a legfontosabb berendezéseket – a hűtőszekrényt, a mosogatót és a tűzhelyet – úgy helyezzük el, hogy azok háromszöget képezzenek.

Az élelmiszer tárolásának a hűtőszekrény közelében, a konyha bejáratánál célszerű lennie. Egy másik helyen legyen az edények és egyéb konyhai eszközök tárolása. A mosogatónak, a kukának és a mosogatógépnek közel kell lennie az edények tárolási helyéhez. Ez megkönnyíti az edények kipakolását a mosogatógépből. Érdemes a konyhát kényelmes munkalappal bíró munkaterületet ellátni. Ezen az ételeket (elő)készítjük, a közvetlenül mellette lévő főzőlapon vagy sütőben pedig megfőzzük vagy megsütjük.

A konyha alakja és a rendelkezésre álló hely határozza meg a hely felhasználásának módját. A legjobb, ha a konyhabútorokat U vagy L betű alakban rendezzük, de ha sok helyünk van, akkor akár két sorba is helyezhetjük őket, közepén egy szigettel.

Nem túl szerencsés az egy sorba rendezett konyha kialakítás. Ebben az esetben a háromszög-szabály nem alkalmazható, még inkább ügyelni kell a logikus munkavégzésre és a lehető legnagyobb munkafelület kialakítására. A legfontosabb az, hogy a konyha kényelmes és „működőképes” legyen, melyben az ergonómiai elvek segítenek.

Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: Mi az a modulház?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.