Így tehetsz egyszerre a felmelegedés és a magas áramszámlák ellen

Eszes Ádám

4 perc

Mivel tudnak tenni az átlagemberek a globális felmelegedés gyorsulása ellen? Például megfelelő hőszigeteléssel. A nyári kánikulában nagyon jól tud esni az, hogy miközben kint 35 fok feletti hőmérséklet van, bent kellemes 24-25 fokban hűsölhetünk. Egy dolog nem mindegy, hogy ezt mennyi pénzért tesszük.

A klímaberendezések elterjedésével egyre többen juthatnak hozzá ehhez az életérzéshez, azonban azt sokan nem tudják, hogy bizony van hosszabb távon jóval olcsóbb megoldás is a benti hőmérséklet optimálissá tételére.

Egy olyan helyiségben, ahol a falak ki vannak téve a külső, környezeti hatásoknak, bizony sokkal több energiát igényel a szoba hidegen tartása. A falak ugyanis átveszik a kinti meleget, amellyel fűtik a benti teret. A megfelelő homlokzati hőszigeteléssel ellátott falak esetében ez nincs így, ebben az esetben ugyanis a külső hatás „megakad” a szigetelésen, a falak pedig a benti hőmérsékletet veszik át.

A globális felmelegedés az emberi tevékenység nélkül csak évezredek valósulna meg, most azonban pár évtized alatt. bekövetkezik

Van, ahol már muszáj lépni

2018 elején, amíg nálunk épp elkezdődött a téli időjárás, Ausztráliában gyilkos hőség pusztított. Victoria államban 374 halálos áldozata volt a Magyarországról nézve embertelen melegnek: Melbourne-ben 46,4, Hopetounban pedig 48,8 Celsius-fokot mértek.

Azt tudni kell, hogy a kontinensen a klímaberendezések miatt nem gondolkoztak költséghatékony megoldáson és az épületek többségét nem látták el megfelelő hőszigeteléssel. Pedig az ilyen hőhullámok a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá válhatnak. Ausztrál kutatók akkor a Guardiannak azt nyilatkozták, hogy csökkenthető lenne a hőhullám halálos áldozatainak száma, amennyiben megfelelő hőszigeteléssel látnák el az épületeket.

Ezzel szemben Franciaországban már 2006-ban bevezették, hogy az épületeknek aktív hűtési rendszerek, azaz klíma nélkül is kényelmes belső hőmérsékletet kell fenntartaniuk. Ez itthon is megvalósítható lenne, ami nemcsak környezetvédelmi, hanem anyagi szempontból is egy kedvező megoldás.

Itthon is sokat fogyaszt

Mára a klímaberendezések miatt Magyarországon is jócskán meghaladja a nyári energiafogyasztás a téli áramhasználatot, ami természetesen magasabb számlákat is eredményez azoknál, akik a megfelelő hőmérsékletet nem passzív, hanem a klímához hasonló aktív eszközökkel teremtik meg otthonukban. Ez amellett, hogy drága, nem környezetbarát, hiszen az ilyen módszerek a klímaváltozást gyorsító, üvegház hatású gázokat juttatnak a levegőbe.

A megfelelő hőszigetelés már csak azért is kedvező megoldás a klímahasználat kiváltására vagy minimalizására, mert a hőszigetelés a gépekkel szemben nem romlik el (a ROCKWOOL például az épület élettartamával megegyező élettartamú kőzetgyapot szigetelőelemeket gyárt) és foglalkozni sem kell vele. Egyszeri beruházás, így évről-évre megspórolható vele azoknak a költségeknek a nagy része, amit a fűtésre-hűtésre fordítunk.


Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: Fenntartható fejlődés, megújuló energiaforrásoko. Építkezés fenntartható módon – tervezési alapelvek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez a két műanyag tárgy gyilkolja meg a legtöbb tengeri madarat

Gondoltad volna? Nem a műanyag palackok, a hozzájuk tartozó kupakok okozzák a tengeri madarak pusztulását. Egy friss kutatásban 1700 tetemet vizsgáltak meg, minden negyedikben úgynevezett puha műanyag okozta a belek elzáródását.