A fa nyílászárók felújításával otthonunk szépségének megőrzéséért!

ROCKWOOL

5 perc

Az ablakok minden otthon legfontosabb elemei közé tartoznak, mind funkcionális, mind esztétikai szempontból. Ebből kifolyólag megfelelő gondozást is igényelnek. A faablakok, bár szépek és stílusosak, meglehetősen kényesek lehetnek az ápolás és karbantartás szempontjából. Íme néhány tipp, melyek segítenek hosszú éveken át megőrizni a fából készült ablakok báját és funkcionalitását.

A faablakok felújítása — miért ennyire fontos?

A fa az építőipar egyik legnemesebb nyersanyaga. Az emberek évszázadok óta természetes szépségének, tartósságának és széles alkalmazhatóságának köszönhetően nagyra értékelik. Természetes szilárdsága ellenére azonban a faanyag különböző környezeti tényezők káros hatásának van kitéve. Ez különösen igaz azokra az ablakokra, amelyeket kedvezőtlen időjárási körülmények között „üzemelnek”, beleértve a nagyon alacsony hőmérsékletet, az esőt és a nedvességet, illetve az UV-sugárzást.

Amennyiben nem tudunk megfelelően védekezni ezen tényezők ellen, előfordulhat a tágulás, a repedezés vagy a penészesedés. Ez nemcsak az ablakok (és így az egész ház) esztétikai megjelenésének romlását eredményezi, hanem a szigetelőképesség részleges elvesztését is vonja maga után, ami pedig teljesen ellentétes az „öko otthon” elképzelésével.

A helyesen ápolt és időnként felújított fa ablakok hozzájárulnak otthonunkat érő hőveszteség korlátozásához, továbbá javítják a ház értékét és esztétikáját. A régi faablakok felújítása jó befektetés is egyben, mely hosszú távon megtérül, valamint az otthon hangulatára is pozitív hatással lesz.

A faablakok felújításának költségei

A faablakok felújítása az egyik legfontosabb munkaelem, ha egy régi ház felújításáról van szó. Az ablakfelújítás költségei a károsodás mértékének és a várt eredmények függvényében változhatnak. Ezért a szakemberek által készített árajánlatok jelentősen eltérhetnek annak megfelelően, hogy az ablakok milyen anyagból készültek (műanyagból vagy fából), és hogy milyen mértékben károsultak. Az ablakok felújítása önállóan is elvégezhető. Ez jelentősen csökkenti a munkafolyamat költségeit. Ismerje meg a fából készült ablakok felújításának lépéseit!

Fa ablakok felújítása – lépésről lépésre

A faablakok felújítása előtt érdemes azokat levenni és például fakockákra helyezni. Abban az esetben, ha a levételük nem lehetséges, feltétlenül szükséges a vasalatok, zsanérok és fogantyúk festőszalaggal történő bebiztosítása. Az üvegtáblákat érdemes alaposan lefedni festőfóliával. Az előkészületek során kiderülhet, hogy a régi ablakok tömítése is szükséges. Ebben az esetben szigetelőanyagokat és ablaktömítést is be kell szereznünk. Ha pedig a fakereteken üregek észlelhetőek, azokat speciális fagittel lehet kitölteni.

A régi festékrétegek eltávolítása az ablakokról

Ezt követően áttérhetünk az ablakfelületek alapos előkészítésére. El kell távolítanunk a régi festék- és lakkrétegeket, az ablakokat pedig kicsiszolni és megtisztítani a felhalmozott szennyeződésektől. Az ilyen jellegű munkák elvégzésekor fontos, hogy ne feledkezzünk meg a biztonsági intézkedésekről, beleértve a kesztyű és a védőszemüveg viselését. Ha önállóan szeretnénk lefolyatatni az ablakok felújítását, érdemes előzetesen megfelelő szerszámokat beszerezni, amelyek megkönnyítik a munkát, miközben nem károsítják a fát.

A régi festék- és lakkrétegek eltávolításához és a csiszoláshoz hasznosak az olyan csiszolóeszközök, mint a csiszológép, a spatula, a csiszolópapír, valamint a speciális vegyszerek is. A felület kiegyenlítése nagyon fontos az új festék egyenletes felvitele és a nem kívánt horpadások és lepattanások elkerülése érdekében.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a faablakokra alkalmazott festéknek?

Az ablakok bebiztosítására választott festéknek, lakknak vagy pácnak magas időjárásállósággal kell rendelkeznie. Érdemes a készítmény összetételére és más felhasználók véleményére is odafigyelni. A festéshez használhatunk ecsetet, hengert vagy festékszóró-pisztolyt. Általában a legjobb eredményt a készítmény több rétegének felvitelével érhetjük el, de mindenekelőtt a gyártó utasításait célszerű követni. Az ablakok esztétikájáért a végső kivitelezés a felelős. Érdemes megfontolni az új vasalatok, kilincsek és fogantyúk felszerelését, amennyiben a régiek sérültek vagy cserére szorulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így lehet tűzbiztos az otthonod

Nincs borzasztóbb annál, mint amikor egy egész élet munkája lesz semmivé percek alatt. A háztűz még szerencsés esetben is képes elpusztítani a családi emlékeket, szeretett tárgyainkat, rosszabb esetben szeretteink életében is kárt tehet. Mit lehet tenni ellene? Itt van egy pár tipp, hogy hogyan előzhető meg az, hogy otthonunk a tűz martalékává váljon.