Hogyan kezdjünk neki otthonunk szellőztető rendszerének telepítésére

ROCKWOOL

6 perc

A szellőztető rendszer egyre népszerűbb megoldás, amely számos házban és lakásban kerül alkalmazásra. Ezen berendezésekbe történő beruházás viszonylag magas költségeket von maga után, ezért érdemes előzetesen tájékozódni és megfelelően megtervezni a telepítést. Segítségére sietünk — ismerje meg, hogyan célszerű szellőztető rendszert kiépíteni, miért éri meg, és mivel ajánlatos kezdeni.

Miért érdemes szellőztető rendszerbe befektetni?

Kezdjük a szellőztető rendszer alapvető szerepével — maga a rendszer a megfelelő légáramlás fenntartásáért felelős a ház összes helyiségében. Az egyes elemek kialakítása tehát az épület helyiségeinek elrendezése szerint fog változni. Emiatt fontos a megfelelő előzetes tervezés. A helyesen előkészített szellőztető rendszer biztosítja a friss levegő keringését, valamint segít fenntartani a megfelelő hőmérsékletet és optimalizálni a páratartalom szintjét az egész házban. Ennek eredményeképpen komfortosabb belső lakóklíma jön létre, mely gyakorlatilag kiküszöböli a légzőszervi egészségügyi kockázatok kialakulását. Ráadásul a megfelelően kivitelezett szellőztetéssel nincs esély a nedvesség és a penész kialakulására, így elkerülhetők az ebből évek során adódó további költségek.

A piacon különböző ilyen típusú rendszerek elérhetők. A népszerű lehetőségek közé tartozik a hővisszanyerést lehetővé tevő szellőzőrendszer, valamint a szárító funkcióval ellátott szellőzőrendszer. Érdemes alaposan megismerni ezen megoldások részleteit, hogy kiválaszthassuk az otthonunk számára legmegfelelőbb központi szellőztető rendszert.

A szellőztető rendszer tervének készítése

Az egyik alapvető lépés a teljes szellőzőrendszer kialakításában az alkatrészek elrendezésének és telepítésének megfelelő megtervezése. A tervezést szakemberre kell bízni, hogy az egész rendszer megfelelően működjön és a várt eredményeket hozza. Ennek köszönhetően sok éven keresztül számíthatunk a szellőztetés adta kellemes belső lakóklímára. Fontos megjegyezni, hogy a szellőztető rendszer nemcsak friss levegőt biztosít, hanem hatékonyan szabályozza a hőmérsékletet is. Ez azt vonja maga után, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer telepítése még pénzmegtakarítást is lehetővé tesz – alacsonyabb fűtésszámlák formájában.

Amennyiben többet szeretne megtudni, olvassa el, hogyan működik a páravédelem, és hogyan érdemes kiválasztani a kéményt a kandallóhoz. Ezekre a fontos tényezőkre érdemes odafigyelnünk, amikor szellőztető rendszert telepítünk otthonunkban.

A szellőztetés alapvető pillére — szellőzőcsatornák

A szellőzőrendszer nagyrészt a megfelelően elhelyezett szellőzőcsatornákra támaszkodva működik. Ezeknek minden otthonban jelen kellene lenniük, hogy a belső terekben zavartalan légáramlást biztosíthassanak. Mindenekelőtt azokban a helyiségekben kell elhelyezni ezeket, ahol nincsenek ablakok, azaz általában a fürdőszobákban, WC-kben vagy bizonyos esetekben a konyhákban. Nem szabad megfeledkezni az épület felső szintjeiről sem, ahol gyakran magasabb a nedvességtartalom.

A szellőzőcsatornák kiválasztásakor nemcsak azok elhelyezésére, hanem keresztmetszetükre is ajánlatos figyelmet fordítani. A legnépszerűbb méretek a 14 × 21 cm vagy a 14 × 14 cm — nagy hatékonyságot biztosítanak, miközben nincsenek rontó esztétikai hatással a belsőtér megjelenésére.

Hogyan működik a hővisszanyerési funkcióval rendelkező szellőztető rendszer?

A klasszikus szellőztető rendszert egyre inkább felváltja a hővisszanyerés vagy úgynevezett rekuperáció funkcióval rendelkező szellőztető rendszer. A telepítése biztosítja az elhasznált levegő frissre történő cseréjét, párhuzamosan megtisztítva azt a portól, a szmogtól és az allergénektől. Ez a modern megoldás minden otthonban beválik, mivel jelentősen javítja a komfortérzetet, miközben az épület belsőtereiben tartózkodunk. Ami azonban sokak számára talán a legfontosabb, hogy a teljes légcsere-folyamat ebben az esetben energiaveszteség nélkül megy végbe.

Megkérdezhetnénk tehát, miért mégsem alapvető felszereltség a rekuperátor? A probléma gyökere az ilyen rendszer kiépítésének magas költsége. Az ár sok tényezőtől függ, de mindig magasabb, mint a hővisszanyerés nélküli megoldások esetében. Az árazás során elsősorban a lakás méretét és elrendezését szokás figyelembe venni. Leggyakrabban úgy saccolják, hogy a rekuperátorral ellátott rendszer telepítésének költsége 3,5 millió forint körül mozog. Ha viszont egy családi ház egyszerű szellőztető rendszeréről van szó, akkor az ár általában körülbelül 800 ezer forint. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a korszerűbb szellőztető rendszer hatékonyabban működik, valamint a légszűrésnek köszönhetően a szennyező anyagoktól való védelmet is nyújt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Hogyan égnek a szigetelőanyagok, miért nem a tűz a legveszélyesebb ilyenkor?

Legalább havonta lehet találkozni a híradásokban halálos áldozatokat követelő háztüzekkel. A hírekben ugyan erre nem térnek ki, de a tragédiák súlyosságát az égés során keletkező mérgező anyagok fokozzák.