Milyen tetőszerkezetek alkalmasak napkollektorok telepítésére?

michal.czarnota

5 perc

Egyre többen veszik igénybe a fotovoltaikus berendezéseket. A szerkezet leggyakrabban a tetőfelületeken kerül elhelyezésre. De vajon minden tetőre telepíthetők a napelemek? Tudja meg, hol helyezhetők el a fotovoltaikus elemek, és hogy a tetőszerkezet elrendezése befolyásolja-e a teljesítményüket!

Hogyan telepítsünk napkollektorokat, és miért érdemes?

A napkollektor-rendszerek széles körben alkalmazhatók. Alacsony költségű energiaforrást képeznek, amely teljes mértékben biztonságos, nem befolyásolja hátrányosan a ház esztétikáját, és lehetővé teszi az elektromos rendszer működését áramszünetek idején is (különösen, ha energiatárolóval van kombinálva). A fotovoltaika népszerűségének egyik fő oka az is, hogy a kollektorok gyakorlatilag bárhová felszerelhetők. A modern modulokat stabilitásuk és hatékonyságuk jellemzi, ennek köszönhetően szinte minden otthonban remekül válnak be.

A standard, lapos napkollektor gyakorlatilag bármilyen tetőtípusra telepíthető. A rögzítéséhez sínek, kampók és dupla menetes csavarok alkalmazhatók, amelyek javítják az egész szerkezet stabilitását. Ahhoz azonban, hogy az egész konstrukció megfelelően működjön és ne károsuljon, fontos megjegyezni, hogy a napkollektorokat csak szakemberek szerelhetik fel.

A napelemek akár teljesen kiszoríthatják az otthonokban általánosságba használt gázfűtést, csökkentve ezzel a számlákat és növelve a házban tartózkodók kényelmét. Ráadásul érdemes más környezetbarát rendszerekkel, például hőszivattyúval együttesen alkalmazni.

Milyen tető a legalkalmasabb a napkollektor-rendszerek telepítéséhez?

Ha a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot előtérbe helyező otthon kialakítását tervezi, mindenképpen érdemes a napkollektor-rendszerek mellett dönteni. Ma már gyakorlatilag minden típusú tetőn elhelyezhetők a fotovoltaikus panelek. A legegyszerűbben kivitelezhető a lapos- és ferdetetőkre történő telepítés. A napkollektorok azonban kontytetőkre és összetett tetőformákra is elhelyezhetők. Ilyen esetekben a telepítés valamivel nehezebb, de nem lehetetlen. A kollektorok hasonló helyre történő telepítésekor azonban különös figyelmet kell fordítani a végzett munka pontosságára és a panelek károsodásoktól vagy leeséstől való bebiztosítására.

Mely napkollektor a legjobb?

A piacon különböző típusú napkollektorok elérhetők. A legelterjedtebb közülük a következő két típus: a síklemezes és a vákuumcsöves. Ezek elsősorban működési tartományukban különböznek egymástól. A vákuumos modellek speciális egyrétegű üvegcsövekkel rendelkeznek, amelyek nagyobb hatékonyságot biztosítanak. A síklemezes (lapos) kollektorok azonban népszerűbb választásnak számítanak. Ez a megoldás elsősorban azon háztulajdonosok számára ajánlott, akiknek nyáron is nagy mennyiségű energiára van igényük, például vízmelegítéshez. Alacsonyabb a költségük, ráadásul könnyebben telepíthetők.

A vákuumcsöves napkollektorokat viszont azoknak ajánlják, akik télen is melegvíz-takarékosságra törekednek. Ezek a szerkezetek jobban megbirkóznak a vízmelegítéshez szükséges hőenergia megtakarításával még abban az időszakban is, amikor nem túl erősen süt a nap. A vákuumcsöves napkollektorok hatékonyabbak, mint a síklemezes modellek, de ez főként téli időszakokban tapasztalható.

Egy komplett napkollektor-rendszer költségei

Szeretne környezetbarát megoldásokkal ellátni otthonát, mint amilyen például komplett napkollektor-rendszer? Érdemes odafigyelni egy ilyen befektetés költségeire. Az árak számos tényezőtől függnek — többek között a fotovoltaikus energiával ellátandó épület méretétől, a ház egyes elemeinek elrendezésétől, valamint az általános állapotától. Amennyiben egy régi ház felújítását terveznénk, a költségek magasabbak lehetnek a ház előkészítése miatt a fotovoltaikus rendszer telepítésére. Érdemes azonban megjegyezni, hogy egy ilyen beruházás annál rövidebb idő alatt térül meg, minél magasabbra szökik az energia ára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5 ötlet a falak festésére, melyektől újjászületik otthona

Úgy érzi, hogy valami hiányzik az otthonából? A lakásbelső már nem olyan szép, mint néhány évvel ezelőtt? Megmutatjuk, hogyan frissítheti fel könnyedén otthona megjelenését! Elég mindössze újrafesteni a falakat, hogy a lakása teljesen új, stílusos kinézetet nyerjen. Ismerje meg a beltéri falfestési ötleteket, és nézze meg, milyen hatást gyakorolhatnak majd az otthona belsőtereire. Íme az öt legérdekesebb javaslat.