5 ötlet a falak festésére, melyektől újjászületik otthona

ROCKWOOL

6 perc

Úgy érzi, hogy valami hiányzik az otthonából? A lakásbelső már nem olyan szép, mint néhány évvel ezelőtt? Megmutatjuk, hogyan frissítheti fel könnyedén otthona megjelenését! Elég mindössze újrafesteni a falakat, hogy a lakása teljesen új, stílusos kinézetet nyerjen. Ismerje meg a beltéri falfestési ötleteket, és nézze meg, milyen hatást gyakorolhatnak majd az otthona belsőtereire. Íme az öt legérdekesebb javaslat.

Ombre még mindig trendi

Az ombre stílus, vagyis fokozatos átmenet az egy viszonylag sötétebb színből egy világosabb tónusba, néhány évvel ezelőtt rendkívül népszerű volt a hajfestésben. Később hasonló stílus jelent meg a ruházaton is — pólókon, nadrágokon, leggingseken és pulóvereken, sőt még a lábbelin is. Bár az ombre trend már kevésbé látható a fodrászat vagy a textíliák világában, ez nem jelenti azt, hogy a stílus divatja véget ért. Ma már a lakberendezési szakmában is népszerűségnek örvend. Az ombre mindenekelőtt a falakon látható, aminek köszönhetően azok különleges módon szemet gyönyörködtetnek és feldobják az egész belsőtér megjelenését.

Ezt a stílust alkalmazva különböző színkombinációkból lehet válogatni. Az így összeállított párosítások gyakran a természetet hivatottak felidézni — emlékeztethetnek például naplementére vagy a tiszta égbolt gyönyörű képére. Akár tovább is mehetünk a színkísérletekben, például fekete és világos színekből álló ombre létrehozásával, amely egyedi esztétikát fogja kölcsönözni a helyiségnek. Ez a stílus remek választás, amennyiben tervez kialakítani galériát a lakásában — ez egy másik egyre népszerűbb megoldás a lakberendezésben.

Geometrikus minták, avagy minden belsőtér elképesztően stílusossá tehető

A beltéri falak festésével kapcsolatos ötletek kutatásakor gyakran rábukkanhatunk geometrikus mintákra. Hasonló formák és alakok már régóta vannak divatban, és még sokáig lesznek is. Mindössze a megfelelő elhelyezésükre kell ügyelni a falakon, hogy egyedi esztétikájú belsőteret teremtsünk meg. Hogyan működik ez a gyakorlatban? Különböző mintákkal élénkíthetjük fel az otthonunk megjelenését — a leggyakrabban ajánlott ötlet azonban a nagyméretű háromszögek helyezése a falakra, például a fal aljától a közepéig festve. Ez a megoldás optikailag meghosszabbíthatja a falat, érdekes díszt képezve vagy izgalmas háttérként szolgálva a bútorok számára.

A geometrikus mintákat gyorsan és egyszerűen lehet létrehozni — elég egyszerűen ragasztószalagot alkalmazni, és a segítségével kijelölni az adott formát. Így gond nélkül kivitelezhetők négyzetek, háromszögek vagy téglalapok. Egy jó lakberendezőnek tudnia kell segíteni a legvonzóbb forma meghatározásában és a geometriai elemek elrendezésében a szobában.

A csíkok mindenhol beválnak

Milyen egyéb ötletek vannak a beltéri falfestésre? Az egyik örök kedvencünk a csíkok alkalmazása, amelyek saját stílusunkhoz és igényeinkhez igazíthatók. Lehetnek vastagok, vékonyak vagy szabálytalanok, minden helyiségben remekül mutathatnak. A csíkokat függőlegesen, vízszintesen vagy ferdén helyezhetjük el, ráadásul geometrikus formákkal is kombinálhatók.

A csíkok kialakításához érdemes falszín-mintákat igénybe venni. Ez lehetővé teszi, hogy különböző színeket alkalmazhassunk, amelyek jól fognak kinézni akár egy modern vagy a minimalista stílusú belsőterekben. Ez a megoldás elsősorban gyerekszobákba ajánlott, ahol a különböző színű csíkok élénkítő hatással lehetnek a szoba megjelenésére.

Egyre divatosabbá válik a természet

Legyen szó tetőtéri hálószobáról, előszobáról, nappaliról vagy dolgozószobáról — a természet minden helyiségben megállja a helyét. Ez egyre népszerűbb választás, amit például a közkedvelt „boho” stílus is bizonyít. Miből áll ezen típusú beltéri falfestési koncepció? Az egyre gyakrabban ajánlott megoldás a falfelületre tájképek vagy más, természetet eszünkbe juttató minták festése. Itt nehéz meghatározni egy konkrét utat. Jó ötletnek bizonyulhat, ha a természet elemeit a helyiséghez igazítjuk — például egy hegyvidéki tájkép a hálószobában mutatna a legjobban, ugyanis nyugtatóan hathatna egy idegeskedéssel teli nap után, míg a falra festett virágminták a nappaliban fognak jobban beválni.

Cikcakkok — dinamikus, merész design

Az utolsó ajánlott falfestési ötlet a cikkcakkos minta. Ezt a formát alkalmazva, dinamikus jellegűvé tehetjük a belsőteret, igazán egyedi designt biztosítva. Arra azonban érdemes ügyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba a mintát — különben a szoba hangulata kissé nyomasztóvá válhat. A cikcakkokat ajánlatos apró díszítésként használni kisebb falakon, amelyeken nincsenek képek, bútorok vagy egyéb dekorációk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így ég le egy toronyház szigetelése percek alatt

Sajnos előfordul, hogy egy toronyház korszerűsítésénél nem elsődleges szempont a tűzbiztonság. Rosszabb esetben ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy nem történik tragédia. A franciaországi Roubaix-ban egy ember életét követelte a pillanatok alatt elharapódzó tűz.