Kültéri lámpák: mit érdemes szem előtt tartani a hangulatos kerti világítás tervezésénél?

ROCKWOOL

5 perc

Szeretne hangulatos kerti világítást, de nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézze meg, mit érdemes észben tartania, hogyan tervezze meg ezt a fajta világítást, és milyen típusú lámpákat érdemes alkalmazni. A megfelelő világítás kialakítása időigényes feladat, de a felszerelése számos előnyt hozhat. Tudja meg, hogyan telepítsen kerti világítást, hogy az hosszú éveken át szolgáljon Önnek.

Kerti világítás versus utcai lámpák. Hogyan használhatjuk ki a telkünkön kívülről beeső fényt?

Mielőtt nekiállunk a kerti világítás megvalósításának, érdemes mindenekelőtt a külső tényezőket sorra vennünk. Nem csupán magával a telkünkkel kapcsolatos kérdéseket ajánlatos kivizsgálnunk, mint például a telek fekvését vagy a rendelkezésre álló terület mérete. Többek között a környéken található közvilágítási lámpák is nagy jelentőséggel bírnak. Ezek nagy hatással lehetnek az egész udvari világítás elrendezésére, valamint annak költségeire is. Elsősorban ellenőriznünk kell, hogy a telekre beesik-e az utcáról fény és megvilágítja-e azt — ha igen, érdemes meggyőződni arról, hogy milyen mértékben. Észben kell tartanunk, hogy a külső világítás legtöbbször csak a kapu melletti vagy a kerítés mentén futó területet képes megvilágítani. Amennyiben valóban így van, ezeken a pontokon felesleges felszerelnünk a világítást, esetleg korlátozhatjuk a lámpák számát, ami némileg csökkenti a teljes beruházás költségeit is.

A kültéri lámpák nem csak a lakóház környezetének tervezésénél képeznek fontos témát. Amennyiben nyaralója van, körülötte is telepíthető hasonló világítás. Érdemes odafigyelni rá és lehetőség szerint kihasználni a világítás adta lehetőségeket, ugyanis ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem a hely kellemes hangulatát is teremthetjük.

A napelemes lámpák jelentik a legjobb választást a kerti világításhoz

A kerti világítás kialakításakor érdemes a napelemes lámpákat választani. Ezen típusú megoldások nem fogyasztanak nagy mennyiségű energiát — gyakorlatilag kizárólag a saját maguk által termelt napenergiával képesek működni. Ennek eredményeképpen nem generálnak extra költségeket, ami a világítás használata során rendkívül fontosnak fog bizonyulni. Ráadásul ezáltal a szerkezet környezetbarát.

Érdemes megjegyezni, hogy a napelemes kerti világítás számos különböző stílusban és formában elérhető. Vásárolhatunk többek között kicsi kültéri lámpákat, fali paneleket vagy speciális reflektorokat, amelyek napenergiával működtethetők. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik igazán különleges, az adott ház, kert és az egész telek stílusába tökéletesen beleilleszkedő napelemes udvari világítási rendszer összeállítására. Tudjon meg többet az energiafogyasztásról, illetve arról, hogy a napelemes világítás hogyan fogja befolyásolni a számláit.

Hogyan tervezzük meg a kerti lámpák közötti távolságot?

A kültéri világítás megtervezése egészen könnyűnek bizonyulhat, néhány fontos tényezőt azonban érdemes szem előtt tartani. Figyelembe kell venni a telek paramétereit, a használható területeket, a legfontosabb pontjait, valamint az egész tér elrendezését. Általában kerüljük a teljes telek megvilágítását abban az esetben, ha az nagy és nem teljes mértékben kihasznált. Ilyen helyzetben a lámpákat a legfontosabb, fő helyeken kell beállítanunk — a kapunál, a házhoz vezető út mentén, a garázshoz vezető útnál, a hátsó bejáratnál vagy a kertben. A kerti világítás a játszótér körül is nagyon fontos, hogy a gyerekek este, amikor a felnőttek például a kertben üldögélnek vagy grilleznek, biztonságban játszhassanak rajta. A terület többi részét nem feltétlenül kell megvilágítani — ha pedig a biztonság növelésére törekszünk, választhatjuk a mozgásérzékelős világítást. Ebből a szempontból érdekes megoldást nyújthatnak az infravörös kamerák is, amelyek ráadásul monitorozni is fogják a telkünket. Ezeket elsősorban azokra a helyekre célszerű irányítani, amelyeken keresztül idegenek bejuthatnak a telekre.

Szeretne többet megtudni a világításról, a lakásmegoldásokról és a térrendezésről? Tekintse meg, hogyan kell kinéznie egy ökoháznak! Ez a kialakítás elhanyagolható energiafogyasztást biztosít, ami a fizetendő számlák csökkentését és a környezetre gyakorolt hatás javítását vonja maga után. Érdemes arról is tájékozódni, hogy mekkora a kerti világítás költsége. A válasz erre a kérdésre elsősorban a megvásárolt lámpák számától és típusától fog függeni — nagy ingatlanok esetében, amelyeket számos helyen kell megvilágítani, előfordulhat, hogy a költségek sokkal magasabbak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Vajon gazdaságos-e a gázfűtés? Hogyan csökkenthető gázfelhasználásunk?

A szilárd tüzelésű kazánokhoz képest a gázfűtés környezetbarátnak tekinthető. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt azonban jól tesszük, ha takarékoskodunk az energiával.